De Griekse coronaregels worden een stuk strenger, en nu?

Wat is er gebeurd?

  • Vanaf vrijdag mag je alleen nog naar binnen in Griekse restaurants, cafés, clubs en discotheken als je volledig gevaccineerd bent. Dat wil zeggen dat je één keer een Janssenvaccin, of twee keer Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebt gehad.

  • De terrassen blijven wel voor iedereen toegankelijk. De extra coronamaatregel geldt zeker nog tot eind augustus.

  • De Griekse premier Mitsotakis neemt de extra maatregel vooral omdat tot nu toe weinig Grieken voor een vaccin kozen en de besmettingen oplopen. Maar wat betekent dit als je binnenkort op vakantie gaat naar Griekenland?

Wat betekent dit voor jouw vakantie?

Een kroegentocht door Chersonissos zit er dus voorlopig niet meer in. Maar wat nu als je een stapvakantie op de planning hebt staan? Kun je die nu dan, als je dat wilt, omboeken of annuleren?

Dat is vooral afhankelijk van hoe je die vakantie hebt geboekt, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Die organisatie let erop dat bedrijven waarbij je een vakantie boekt rekening houden met jouw rechten als klant. "Je hebt niet automatisch het recht als reiziger om zonder kosten je vakantie te annuleren, alleen omdat je niet naar de kroeg kan", zegt Donat.

Het hangt volgens haar vooral af van wat je geboekt hebt. "Is dat alleen een vliegticket, dan kost annuleren je sowieso geld. Maar is jou echt beloofd dat je met de reisleider een kroegentocht ging doen, dan sta je best sterk als je je geld terug wilt of wilt omboeken. Hetzelfde geldt als je op een site hebt geboekt waar je alleen maar plaatjes van feestende mensen zag. Dat schept een misleidende verwachting, want dan moet daar op vakantie ook wel een soort mogelijkheid toe zijn."

Is dat allemaal niet zo, dan heb je volgens Donat niet zoveel te eisen. "Maar je kunt het altijd vragen aan het bedrijf waarbij je geboekt hebt natuurlijk."

Bij wie heb je geboekt?

Sunweb of Gogo

Ieder bedrijf reageert weer net iets anders op het Griekse nieuws. Volgens Martine Langerak van Sunweb, waar ook Gogo onder valt, verandert er niet zoveel.

"De feesten zijn op dit moment toch al buiten de kroegen. De jongerenreizen van Gogo hebben deze zomer allemaal coronaproof activiteiten, zoals een poolday, een terrassentocht in plaats van een kroegentocht en een cocktailnight met vaste zitplaatsen. Daar verandert dus niets in."

Omboeken of annuleren lijkt haar daarom ook echt niet nodig. "Naar andere populaire bestemmingen zoals Albufeira of de Spaanse uitgaanssteden kun je namelijk niet, omdat dat oranje gebied is." Maar, zegt ze ook, "als de maatregelen nog veel strenger worden gaan we wel bellen om te kijken wat mogelijk is."

TUI

Ook bij TUI mag je door de nieuwe Griekse regel niet zomaar je vakantie annuleren. Tot een week voor je vertrek mag je wel omboeken naar een andere locatie. "Maar laat je niet gek maken", waarschuwt woordvoerder Petra Kok, "want de situatie per land verandert zo snel op het moment."

Kok vindt de nieuwe Griekse regel ook helemaal niet zo'n probleem. "Je moet je afvragen of je nog wel naar een nachtclub of discotheek wil in een land waar de besmettingen oplopen. Als je op vakantie namelijk besmet raakt kunnen wij niks meer voor je doen. De Griekse GGD neemt het dan over en je moet verplicht naar een apart quarantainehotel, dat je niet kunt uitkiezen. Daar zit je dan tien dagen vast. Dus ik zou zeggen: geniet van wat wel kan, hier in Nederland kun je ook niet uitgaan."

Corendon of Gofun

Volgens een woordvoerder van Corendon zullen hun klanten weinig last hebben van de nieuwe Griekse regel. "Want tijdens een zonvakantie in Zuid-Europa ben je toch vooral buiten: op het strand, in een stadje of op het terras. Jongeren die het Janssen-vaccin hebben gekregen hebben ook geen last van deze maatregel en veel van onze vakantiegangers hebben al hun tweede prik gehad. We hebben voor jongeren die bij ons geboekt hebben geen andere regels dan voor volwassenen. Annuleren door deze regel kan dus niet."

De tak van Corendon die jongerenvakanties aanbiedt, Gofun, overlegt nog wat ze met de nieuwe regel doen. "Met onze reizen duiken we dit jaar sowieso niet het nachtleven in en onze activiteiten zijn allemaal buiten, dat was al zo", zegt manager Willem Langenberg. "Maar dit nieuws is wel nieuw voor ons, het overviel ons een beetje. Dus de komende dagen gaan we even kijken wat we met de regels van omboeken en annuleren gaan doen."

Praat verder op onze socials

Powered by: