
Wat is er gebeurd?
Gebruik je lachgas in Rotterdam, dan kun je daar vanaf nu een boete voor krijgen van 100 euro.
In grote delen van die stad en ook in veel andere gemeenten is het verboden om lachgas te gebruiken en/of te verkopen.
Waarom die gemeenten daarvoor kiezen en of er ook een landelijk verbod komt, lees je in dit artikel.
Eerst even: wat is lachgas nou precies?
Een lachgaspatroon of -tank klinkt je vast wel bekend aan de horen. Misschien heb jij weleens een ballonnetje gehad of ken je iemand om je heen die het gebruikt of verkoopt. Het gebruik ervan neemt in ieder geval al jaren toe: ruim 1 op de 10 scholieren heeft het volgens het Trimbos weleens gedaan. Maar wat is het eigenlijk precies?
Lachgas is een geur- en kleurloze gas. De stof die erin zit heet di-stikstofmonoxide. Ziekenhuizen gebruiken dat gas bijvoorbeeld als narcosemiddel en tandartsen als pijnstiller. Gebruik je zelf alleen veel lachgas, dan kan dat gevolgen voor je hebben. Je kunt te maken krijgen met een vitaminetekort, maar ook met ernstigere dingen zoals hersenschade en verlammingen.
Waarom verbieden gemeenten lachgas?
In grote steden als Utrecht en Den Haag geldt (in sommige delen) een lachgasverbod. Ook Amsterdam is bezig met het instellen van een verbod. En ze zijn niet de enige: ruim de helft van de gemeenten in ons land hebben al een lachgasverbod ingevoerd. Het gaan dan om een volledig verbod, een verbod op alleen aangewezen plekken of een verbod als het voor overlast zorgt.
In de meeste gevallen betekent zo'n verbod dat je niet in het bezit mag zijn van lachgas en het ook niet mag gebruiken. En als je daar toch mee wordt gepakt, kun je een waarschuwing of boete krijgen. Doen ze om meerdere redenen: vanwege de gezondheidsrisico's, het verstoren van de openbare orde, overlast en de verkeersveiligheid.
Over de gezondheidsrisico's hebben artsen al vaker gewaarschuwd. Want lachgas kan nogal gevaarlijk zijn, blijkt ook uit cijfers. Steeds meer jongeren die lachgas gebruiken, krijgen te maken met hartinfacten of trombose. En het kan er ook voor zorgen dat je verlamd raakt. "We hopen echt dat het recreatieve gebruik van lachgas verboden wordt, want het verwoest levens", zei een arts er eeder over.

Hoe zit het met het landelijke verbod?
Al in 2019 gaf gezondheidssecretaris Paul Blokhuis aan dat er gewerkt wordt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik (lachgas gebruiken als partydrug). Hij zei dat nadat uit onderzoek bleek dat lachgas schadelijk is voor de gezondheid.
Dit jaar zou dat verbod ingaan, maar dat plan is uitgesteld. Volgens Blokhuis is het niet te doen om dat verbod er nu al doorheen te krijgen en in de Opiumwet te plaatsen. Die wet geeft aan welke soorten drugs je niet bij je mag hebben, door mag verkopen of mag gebruiken. De handhaving van het lachgasverbod zou ook nog te veel geld kosten. Wanneer het verbod er dan komt is niet precies bekend, maar dit jaar wordt hem waarschijnlijk niet meer.