Naveltruitjes en korte rokjes: deze school heeft het liever niet

  • Op een middelbare school in Amersfoort hebben ouders van leerlingen een mail gekregen met de oproep: laat je kinderen niet te bloot naar school komen.

  • De directeur schrijft: "Dit houdt in: geen blote buiken en alleen broeken of rokjes met een lengte waarbij er geen ongepaste opmerkingen over gemaakt kunnen worden."

  • Sommige ouders vinden dat niet kunnen, zij zeggen dat de school doet aan 'victim blaming'. De schuld leggen bij de leerlingen dus. De school zegt dat dat niet zo is bedoeld. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit.

Wat is er gebeurd op die school?

De afgelopen weken was het behoorlijk warm. Jij dacht misschien wel, ik trek gewoon een kort topje of een jurkje aan. Maar op een school in Amersfoort zijn ze er niet zo blij mee dat jongeren dat doen. Daarom stuurde de directeur een mail naar alle ouders. De boodschap: laat je kinderen niet te bloot naar school komen.

"Dit houdt in: géén blote buiken en alleen broeken of rokjes met een lengte waarbij er geen ongepaste opmerkingen over gemaakt kunnen worden", staat in de mail. En dat riep best wat reacties op.

Wie vindt wat?

Een van de ouders vond de mail echt niet kunnen. Ze zegt tegen de krant, het AD dat ze het een vorm vindt van victim blaming. Dat is wanneer iemand de schuld van bijvoorbeeld ongepaste opmerkingen legt bij degene die die ongepaste opmerkingen krijgt. En dat je er dan zelf om vraagt.

"De school suggereert dat meisjes zich meer moeten bedekken, omdat ze anders ongepaste opmerkingen zouden krijgen", zegt de ouder tegen het AD. "De omgekeerde wereld, want het probleem ligt bij degenen die vervelende opmerkingen maken, en nooit aan degene die zich kleedt zoals 'ie wil."

De directeur van de school zegt dat er helemaal geen sprake is van victim blaming, maar dat ze jongeren weerbaar willen maken. En bewust van hoe hun gedrag effect kan hebben op anderen. De school wil voorkomen dat leraren last hebben van die blote outfits.

De school zegt vaker gesprekken met ouders en leerlingen te hebben. "Dat doen we al jaren. Deze week ging het over het effect van wat kleding zou kunnen hebben bij warm weer. Daarbij vinden we het als school belangrijk dat al die gesprekken worden gevoerd in de context dat je mag zijn wie je bent. Dat staat voor ons echt voorop."

Het is trouwens niet verboden om op die school naveltruitjes of korte rokjes te dragen. Leerlingen mogen dat nog steeds, maar de school heeft liever dat ze dat niet doen.

Wij plaatsten een video op Insta waarin we dit nieuws delen. Daarop kwamen veel reacties. "Dit kan toch niet! Pak seksuele intimidatie aan in plaats van het probleem bij minderjarige meisjes te leggen", zegt iemand. Een andere scholier zegt: "Ik vind het eigenlijk wel prima dat er kledingregels zijn. Of het nou op school of werk is, je moet je wel redelijk kleden."

Wat zijn eigenlijk de regels over kleding op middelbare scholen?

Veel middelbare scholen hebben regels over welke kleding je wel en niet mag dragen. En dat kan ook gewoon. Heeft vooral te maken met veiligheid, maar ook met de normen en waarden waar een school voor staat. Zo is het op school belangrijk dat je elkaar aan kan kijken: een pet moet daarom vaak af in de klas.

Die normen en waarden kunnen trouwens per school verschillen. Over korte rokjes en shirtjes zijn op een christelijke school waarschijnlijk regels, terwijl je die op een andere school wél gewoon kan aantrekken.

Ook kunnen kledingregels het te maken hebben met de vakken die op een school gegeven worden. Sta je bijvoorbeeld veel aan de werktafel bij techniek, dan is het wel zo handig dat je daarop gekleed bent. Je school kan daar regels voor maken.

Maar, belangrijk: die regels mogen niet discriminerend zijn. Dat betekent dat jij op school bijvoorbeeld wel je geloof moet kunnen uiten met wat je aan hebt. Hoewel ook daar (wettelijke) grenzen aan kunnen zitten. Best ingewikkeld dus allemaal.

Hoe weet ik of mijn school ook kledingregels heeft?

Als het goed is, kan je ze allemaal zelf lezen in het schoolreglement. Die vind je meestal op een site van een middelbare school. Als je voor een school kiest, weet je daarom ook al wat de regels over kleding zijn. Daar heb je je dan aan te houden. Net als aan andere regels in het reglement, over te laat komen en nablijven bijvoorbeeld.