Waarom sommige mensen vinden dat de Gouden Koets echt niet meer kan

Wat is er gebeurd?

  • De Gouden Koets is vijf jaar lang opgeknapt, is nu af en staat tot 2022 in het Amsterdam Museum.

  • De koning en de koningin gebruiken de koets op bijvoorbeeld Prinsjesdag, als ze ermee door de straten van Den Haag rijden.

  • Maar de vraag is of de koning hem ooit weer gaat gebruiken, want er is al jaren ophef over de koets. In dit artikel lees je hoe dat zit.

Wat staat er op de koets?

Eerst moet je wat weten over uit welke tijd de koets komt. Het Nederlandse Koningshuis heeft de koets namelijk al sinds 1901. De 18-jarige koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander, kreeg 'm cadeau van de Amsterdamse bevolking. Tijdens haar huwelijksdag reed ze er voor het eerst mee rond.

In die tijd had Nederland koloniën in bijvoorbeeld Afrika en Azië. En dat heeft de kunstschilder die de koets heeft versierd meegenomen in zijn ontwerp. Vooral bij het schilderen van de linkerkant van de koets.

Op dat linkerpaneel, Hulde der Koloniën, is een witte, Nederlandse Maagd afgebeeld die cadeaus krijgt van knielende Afrikaanse en Indonesische mannen. Die staan voor de inwoners van de toenmalige Nederlandse Koloniën. En de maagd staat voor Nederland. Zo beeldt de kunstschilder af dat de Nederlandse koloniën hun schatten aan Nederland geven.

Wie vindt wat?

De laatste jaren vinden critici dat de linkerkant van de koets echt niet meer kan, vanwege dat linkerpaneel dus. Vooral omdat de afbeelding het Nederlandse koloniale verleden positief neerzet. En omdat mensen het racistisch vinden. Zij zeggen: de koning moet niet meer in de koets rijden, of moet het linkerpaneel laten vervangen.

Daar is niet iedereen het mee eens. Sommige mensen zeggen dat dat kolonialisme iets van vroeger is en dat het hoort bij de geschiedenis van ons land. Zij vinden dat de koning de koets gewoon kan blijven gebruiken. Maar voorlopig gaat dat nog even niet gebeuren.

De koets staat nu namelijk in het Amsterdam Museum, waar jij de koets vanaf vrijdag 18 juni kan bekijken. Het museum hoopt dat mensen door de tentoonstelling over (de toekomst van) de koets gaan praten. De koets blijft in ieder geval tot en met februari 2022 in het museum staan.

Of de koning in 2022 de koets weer gaat gebruiken met Prinsjesdag, of dat hij voor altijd in het museum blijft: dat is nog de vraag. Uiteindelijk gaat de koning daar zelf over.