De middelbare scholen zijn weer open, zonder de anderhalvemeterregel. De voorwaarde: leerlingen moeten twee keer per weer een gratis zelftest kunnen doen.
Dat is niet verplicht, jij mag zelf kiezen of je dat wilt, maar onderwijsminister Slob zei dat hij verwacht dat scholen zich daar maximaal voor gaan inzetten.
Toch is er van alles aan de hand met die zelftesten. Sommigen van jullie doen wel regelmatig een zelftest, maar anderen verkopen ze, bewaren ze voor een feestje of uitje, of scholen bieden ze helemaal niet aan. In dit artikel lees je hoe dat zit.
Waarom zijn die zelftesten eigenlijk nodig?
Uiterlijk 7 juni zijn de meeste middelbare scholen weer volledig opengegaan. Dat kon veilig, zei het kabinet, maar dan moesten leerlingen wel twee keer per week een zelftest doen.
Scholen zijn voor leerlingen blij dat ze weer open kunnen, maar maken zich wel zorgen over de veiligheid van bijvoorbeeld leraren. Ze denken dat veel leerlingen die testen helemaal niet doen. En de onderwijsbonden hebben daar ook niet veel vertrouwen in. Bij ons op Insta vroegen wij jullie daarom: doen jullie die zelftesten echt?
"Ik doe de test gewoon twee keer per week"
Een meerderheid zegt zich in ieder geval een keer per week te testen. Lana (17): "Het kan voor mij geen kwaad, en anderen hebben er wel wat aan als ik mijzelf test." Veel andere leerlingen denken daar ook zo over. Ze doen het om anderen te beschermen.
Ook Eveline (15) doet trouw elke week een test. "En als ik dan echt zelftesten overhoud, dan bewaar ik ze voor een ander moment. In mijn vakantie ofzo."
"Ik heb geen zin om thuis te moeten zitten"
Een ander deel van jullie zegt: ik wil geen test doen. Bijvoorbeeld omdat jullie niet bang zijn voor het coronavirus, de testen niet betrouwbaar vinden of jullie hebben er gewoon geen zin in. Koen van 16 heeft een andere reden. "Ik wil gewoon niet een week thuiszitten als ik positief blijk en toch geen klachten heb. Ik kan me thuis niet concentreren", legt hij uit. En dat horen we van meer jongeren, ze hebben geen zin in verplichte quarantaine.
"Ik verkoop ze en verdien er een tientje per maand mee"
Friso van 15 vindt de testen 'een beetje onnodig'. En dus bedacht hij dat hij er ook iets anders mee kan doen. "We krijgen twee testen per week. Die bewaar ik gewoon en verkoop ik door." Aan zijn teamgenoten bijvoorbeeld, voor 1,50 euro, of aan zijn zus voor 5 euro. "Die heeft niet door dat ze goedkoper bij de drogist liggen", lacht Friso.
Hij is niet de enige, we spraken met nog tientallen jongeren die ook wel een handeltje zien in die testen. Bart van 15 verkoopt ze door op Marktplaats. "Ik doe alleen een test als ik me niet lekker of verkouden voel, en de rest blijft over", zegt hij. "Ik verkoop ze gewoon, en dat levert mij toch een tientje per week op. Kan ik meteen mee naar de Albert Heijn voor een frikadelbroodje."
"Ik bewaar ze voor als ik iets met vrienden ga doen"
Anderen doen de testen ook niet, maar bewaren ze voor een ander moment. Pepijn (18) zit op het mbo, waar je ook twee keer per week een sneltest krijgt, en haalt alleen zo'n wattenstaafje door zijn neus als hij iets met vrienden gaat doen. "Laatst gingen we met vrienden naar het strand en dan doe ik dus even zo'n test." Dat zeggen ook andere jongeren. Die bewaren de zelftesten voor vakantie, een dagje weg of voor een feestje.
"Ik heb een muis getest"
En dan heb je altijd nog de grapjassen die allerlei andere dingen doen met een zelftest. "Wij moesten een muis ontleden op school, toen we daarmee klaar waren hebben we een zelftest gedaan bij de dode muis. En we hebben ook de wc en een deurklink getest", zegt Bas (16). Het resultaat? "Negatief natuurlijk."
"Op mijn school zijn helemaal geen zelftesten"
Tijl (14) zegt dat zijn school nog niet volledig wil opengaan. En daarom dus ook geen coronazelftesten geeft aan leerlingen. "Ik zou denk ik wel die testen doen als ik ze zou krijgen", zegt hij. Ook andere leerlingen zeggen dat hun school geen testen aanbiedt, bijvoorbeeld omdat de school erachter is gekomen dat leerlingen ze doorverkopen.
Advies minister Slob
Onderwijsminister Slob zegt dat het al goed is als 50 procent van de leerlingen meedoet. Volgens onderzoek van het UMC Utrecht is de kans dat je corona krijgt dan even groot, als de kans dat je corona kreeg toen je niet naar school ging.