Waarom niet iedereen blij is met dit regenboogfietspad

Wat is er gebeurd?

  • In Utrecht is het langste regenboogfietspad van de wereld - zo'n 570 meter - geopend.

  • De bedenker van het fietspad hoopt dat mensen die erover heen fietsen nu sneller het gesprek over LHBTI+'ers beginnen. Maar niet iedereen is er blij mee, merkten we ook in de comments onder onze video erover.

  • Sommige LHBTI+'ers vinden dat het geld beter besteed had kunnen worden. Waarom ze dat vinden, lees je in dit artikel.

Waarom is er een regenboogfietspad gemaakt?

Het fietspad in Utrecht is 570 meter lang en is daarmee het langste regenboogfietspad van de wereld. Student Elias van 22 is de bedenker, Hij hoopt dat het fietspad meer aandacht voor LHBTI+'ers oplevert. "Ik hoop dat voorbijgangers er nu meer over zullen praten. Dat je erover nadenkt waar het voor staat en dat je je er meer in verdiept."

Drie scholen werkten met Elias samen om het plan van het fietspad uit te werken. Ze willen laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en welkom is op school. "Iedereen, dus ongeacht je kleur, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, maar ook ongeacht je beperking of het inkomen van je ouders", zegt Elena Valbusa van de Hogeschool Utrecht.

Wat vinden tegenstanders?

Maar een groot aantal LHBTI+'ers is helemaal niet zo enthousiast over het fietspad. Ze reageerden onder onze video over de opening van het fietspad. We belden hen om te vragen waarom ze er niet mee blij mee zijn.

Yuri van 16 vindt het hele fietspad onnodig. "Ik heb zelfs het idee dat het onderliggende probleem nu telkens figuurlijk in het gezicht wordt gewreven van mensen die het niet zo hebben met de gemeenschap", zegt hij. Hij twijfelt dan ook of zo'n fietspad helpt om mensen er meer over te laten leren. "Kijk naar de comments onder jullie video, zoals 'ik fiets er liever omheen'. Ik denk dat je het probleem alleen maar verergert op deze manier. Besteed het geld beter door er bijvoorbeeld voorlichting over te geven op school."

Merel van 22 vindt het goed dat er aandacht voor is, maar het had volgens haar ook anders gekund. "Ik begreep dat het de bedoeling is dat er nu meer gesprekken over komen. Maar ik denk niet dat zo'n fietspad daarvoor de beste manier is", zegt ze. Bij haar op school in Enschede gaat het er anders aan toe. "Wij hebben een plek in de school waar iedereen naartoe kan die zich verbonden voelt met de lhbti+ gemeenschap of daar gewoon meer over wilt weten. Dat vind ik toegankelijker", zegt ze.

En Angelina van 16 vindt het symboolpolitiek. "We hebben genoeg regenboogpaden en in juni is alles regenboog. Maar in het echte leven merk ik dat Nederland helemaal niet zo tolerant is als het land zich voordoet", zegt ze. Ze geeft daarbij de voorbeelden dat bloed doneren voor homoseksuele mannen nog steeds lastig is en dat homogenezing in ons land legaal is. "Voor deze problemen is er geen aandacht, ze worden weggestopt. En om daarvan weg te blijven, worden er zulke fietspaden aangelegd."

Wat vindt de bedenker van de kritiek?

Elias, de bedenker van het fietspad, begrijpt de ophef. "Hiermee is zeker niet alles opgelost. Maar ik sta nog wel 100% achter mijn idee", zegt hij. Volgens hem is het juist een opening om meer te doen aan de rechten en acceptatie van LHBTI+'ers. "Laten we vooral doorgaan met het verspreiden van de boodschap. En heb je zelf een idee? Ga er dan ook echt mee aan de slag. Daarmee maken we het verschil."

Meer weten?

Wat is LHBTI+?

LHBTI is een verzamelnaam. Het is een afkorting voor de woorden lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse. Lesbiennes zijn meisjes die op meisjes vallen, homo's zijn jongens die op jongens vallen en biseksuelen zijn mensen die op jongens en meisjes vallen. Transgenders zijn mensen die geboren zijn in een lichaam dat niet bij ze past. Bijvoorbeeld een jongen in een meisjeslichaam of andersom. En intersekse is wanneer iemands lichaam zowel jongens- als meisjeskenmerken heeft. Of dat het lichaam anders is dan mensen van jongens en meisjes verwachten. De + staat voor alle andere mensen die hierboven niet genoemd zijn, zoals non-binaire mensen.

Wat is Pride maand?

Elk jaar in juni is het Pride maand. Dan is er speciale aandacht voor de positie en acceptatie van LHBTI+'ers. Dat het in juni is heeft te maken met de Stonewall-rellen in de Verenigde Staten in juni 1969. Die rellen ontstonden toen mensen uit de LHBTI+ gemeenschap na jarenlang geweld en vernederingen van de politie, besloten om terug te vechten. Het was voor het eerst dat er zo veel mensen in opstand kwamen voor hun rechten. Als herdenking van die rellen is er nu ieder jaar - inmiddels op veel meer plekken in de wereld - een maand lang extra aandacht voor LHBTI+'ers.