Waarom scholieren worden ontvoerd in Nigeria

Wat is er gebeurd?

  • In Nigeria zijn minstens 200 kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud gekidnapt uit een school in het noorden van het land.

  • Ze werden meegenomen door 25 gewapende mannen, ook wel bandieten genoemd. Die vragen om losgeld.

  • Al jaren worden kinderen uit scholen ontvoerd in Nigeria. Maar waarom?

Wie kidnappen de scholieren?

De rij kidnappings begon rond 2014. Toen ontvoerde de terroristische organisatie Boko Haram 276 schoolmeisjes uit de Nigeriaanse stad Chibok. Ze werden overvallen op het schoolterrein en in vrachtwagens gestopt. Ook werden gebouwen in brand gestoken. Boko Haram is een terroristische organisatie in West-Afrika die een islamitische staat wil. Ze willen bijvoorbeeld een verbod op onderwijs dat niet op de islam is gebaseerd.

Maar het zijn steeds vaker ook andere gewelddadige groepen. "Die komen vaak 's nachts op motorfietsen en nemen dan kinderen en scholieren mee. En het gebeurt dus steeds meer. Sinds december hebben we zes ontvoeringen in ieder geval gezien", vertelt onze correspondent Elles van Gelder. Dat gaat om honderden scholieren en studenten.

Waarom kidnappen ze?

Na de kidnapping zei de leider van Boko Haram dat hij de meisjes als slaven zou verkopen en een einde aan westers onderwijs wil. "Die deden dat dus voor religieuze redenen, maar deze laatste ontvoeringen zijn allemaal puur voor het geld. Je ziet dat het een goedverdienende handel is", zegt Elles.

Volgens een Nigeriaanse minister werden er bij die kidnapping in 2014 miljoenen euro's betaald om een deel van de meisjes vrij te krijgen. En de kidnappers die daarna kwamen, vroegen ook allemaal om losgeld. "Het is een winstgevende onderneming in een land waar veel jongeren arm, werkloos en hongerig zijn", zegt de Nigeriaanse hoogleraar politicologie Ernest Ereke aan persbureau AP.

Wat wordt eraan gedaan?

De kinderen en scholieren die ontvoerd worden, worden vaak het bos mee ingenomen, vertelt Elles. "We horen verhalen dat ze dagen moeten lopen, dag en nacht. Omdat ze natuurlijk ook op de vlucht zijn. Ondertussen probeert de politie en het leger ze te vinden en te bevrijden. Soms zijn ze dagenlang onderweg en andere keren worden ze weken vastgehouden en dan pas vrijgelaten."

Veel scholen die worden aangevallen liggen op het platteland, afgelegen. Volgens Elles is daar vaak niet genoeg politie en leger. "Wat je wel ziet is dat sommige scholen nu zelf beveiligers hebben, maar die zijn vaak niet opgewassen tegen deze goed bewapende criminelen."

De regering wil dat er geen losgeld meer betaald wordt, zodat de bandieten ermee stoppen. "Ze zeggen tegen de leiders van de staten waar gekidnapt wordt: betaal geen losgeld. Maar ja, als je geen losgeld betaalt, wat dan? Dan komen die kinderen misschien wel nooit vrij."

Die leiders zeggen dat ze geen losgeld betalen, maar volgens Elles gebeurt het duidelijk wel. "Volgens een onderzoek is er tussen 2011 en 2020 18 miljoen dollar losgeld betaald om kinderen en scholieren vrij te krijgen in Nigeria." Afgelopen weekend werden een aantal studenten nog vrijgelaten die eind april werden ontvoerd. En volgens hun families kwam dat ook doordat er losgeld werd betaald. De regering ontkent dat.

Volgens Ernest Ereke is dat de reden dat het door blijft gaan. "De staat, die criminelen zou moeten confronteren, helpt hen in feite door aan hun eisen te voldoen", zegt hij.

Hoe gaat het nu met de slachtoffers?

De meeste kinderen die werden ontvoerd, zijn weer terecht. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige kinderen zijn vermoord, anderen nog vermist. Van de meisjes die in 2014 werden meegenomen door Boko Haram, zijn er volgens Unicef nog 173 niet gevonden. En van de 22 studenten waarvan afgelopen weekend veertien werden vrijgelaten, werden er vijf vermoord toen niet direct losgeld werd betaald.

Soms sluiten scholen, of ouders sturen hun kinderen niet meer naar school, omdat ze bang zijn dat er iets met hen gebeurt. "Die zeggen gewoon: het is niet veilig genoeg om naar school te gaan", zegt Elles. De basisschool in Nigeria is gratis en verplicht, maar toch gaat volgens Unicef maar 53 procent van de kinderen naar school. En van de meisjes een nog kleiner deel. "En op deze manier wordt dit dus nog minder."