Wat er mis kan gaan met borstimplantaten

Wat is er gebeurd?

  • YouTuber en zangeres OnneDi maakte een documentaire over haar nepborsten. Ze liet haar siliconen borstimplantaten acht jaar geleden zetten.

  • In de documentaire komt ze er samen met onderzoeker Henry Dijkman achter dat haar implantaten lekken. Daardoor zitten er chemische stoffen in haar lichaam, die er eigenlijk niet horen.

  • Dionne Slagter, zoals OnneDi eigenlijk heet, is niet de enige die te maken heeft met lekkende implantaten. In dit artikel leggen we je uit wat er mis kan gaan.

Hoe werkt een borstvergroting?

Als je je borsten wilt laten vergroten, ga je daarvoor naar een plastisch chirurg. Daarvoor moet je wel minimaal 18 jaar zijn. Eerst ga je in gesprek over wat je wilt en of dat kan.

OnneDi deed dat acht jaar geleden. "Ik heb anorexia gehad. Ben ontzettend veel afgevallen en aangekomen, maar mijn borsten kwamen niet terug. Ik ben jarenlang gepest met mijn borsten. En toen was het tijd om er iets aan te doen."

Voor een borstvergroting gebruiken plastisch chirurgen implantaten. Dat zijn een soort siliconen zakjes en ze lijken volgens sommige een beetje op kipfilets. Die worden tijdens een operatie onder narcose onder de borstspier geplaatst.

Wat kan er misgaan met borstimplantaten?

In de documentaire probeert OnneDi dat uit te zoeken. Ze komt er bijvoorbeeld achter dat de chemische stoffen in haar siliconen implantaten niet alleen in haar borsten zitten, maar ook in haar haren. "Er is mij destijds niet verteld dat deze zouden lekken. Integendeel zelfs, het zou absoluut niet kunnen gebeuren", zegt ze daarover.

Dat OnneDi's implantaten dus toch lekken, weet ze na onderzoek van wetenschapper Henry Dijkman. Hij heeft een manier bedacht om te checken of siliconen door je lichaam gaan zweven na een borstvergroting. Ook heeft hij onderzoek gedaan naar lekkende siliconen. "Hoe langer de implantaten in je borsten zitten, hoe meer siliconen je in je lijf krijgt", zegt hij.

En siliconen in je lichaam zijn gevaarlijk. "Het bevat giftige stoffen die in je hersenen, zenuwen en ruggenmerg terechtkomen." Hieronder leggen we je uit waarom dat volgens hem een probleem is.

Bij vrouwen die hun implantaten hebben laten verwijderen en hun weefsel hebben laten onderzoeken, is bij iets meer dan de helft siliconen in hun lichaam gevonden. Dat staat in onderzoek van Radar onder meer dan 1400 vrouwen met siliconen borstimplantaten.

Welke gezondheidsklachten kun je ervan krijgen?

Vrouwen die klachten hebben nadat ze hun borsten lieten vergroten, hebben volgens een rapport van het RIVM het meest last van vermoeidheid. Maar ook pijn aan hun borsten, spierpijn en gewrichtspijn komen veel voor. Verder hebben vrouwen met gezondheidsklachten te maken met een slechter geheugen en concentratieproblemen.

Onderzoeker Henry Dijkman kijkt al twintig jaar naar de gezondheidsproblemen door siliconen. Hij ziet dat vrouwen er haaruitval door krijgen, ontstekingen, een slechte huid en hartproblemen. In sommige hele heftige gevallen zijn de problemen nog erger. Zo kent hij een vrouw die haar benen en een arm moest laten amputeren.

Niet alle wetenschappers en artsen zijn het er over eens dat er een verband is tussen siliconen implantaten en de gezondheidsklachten die vrouwen melden. Daarover zegt Dijkman: "Als je eerst klachten hebt en implantaten in je lichaam, en als je dan daarna die implantaten laat verwijderen en klachtenvrij bent, lijkt het me duidelijk dat er een verband is."