Waarom mensen uit Marokko naar Spanje zwemmen

Wat is er gebeurd?

  • Spanje heeft naar eigen zeggen zeker 4.000 Marokkaanse mensen teruggestuurd naar Marokko. Dat doet Spanje op basis van afspraken die de twee landen met elkaar hebben gemaakt. Daarin staat dat iedereen die zwemmend de grens over gaat, terug moet.

  • De afgelopen dagen kwamen zeker 8.000 mensen van Marokko naar het Spaanse Ceuta. Daar waren veel jongeren bij. Sommige kwamen met opblaasbootjes, anderen zwommen naar de Spaanse stad.

Wat is er aan de hand?

In de Spaanse stad Ceuta kwamen de afgelopen dagen zeker 8.000 mensen uit Marokko aan land. Ceuta ligt in het meest noordelijke stukje van Afrika. De stad werd ooit veroverd door Spanje en om die reden hoort dat kleine stukje dus officieel bij Europa.

Veel mensen uit Marokko proberen nu dus naar dat kleine stukje Europa te vluchten. Vooral veel jongeren vertrokken de afgelopen dagen richting Cueta. Dat is omdat ze hopen op een beter leven in Europa.

Waarom zwemmen mensen van Marokko naar Spanje?

In Marokko gaat het slecht met de economie. Normaal gaan veel Marokkanen naar de Spaanse stad Ceuta om in spullen te handelen. Maar vanwege corona sloot Marokko de grenzen en konden Marokkanen de grens niet meer over om te handelen.

De situatie is soms zo slecht dat sommige Marokkanen niet lang twijfelen om de grens over te gaan, zegt correspondent Samira Jadir: "Veel migranten hebben niet eens hun spullen gepakt, ze zijn gewoon gegaan".

Onder hen zijn veel jongeren, vaak nog tieners. Veel mensen die naar Ceuta vertrokken, kwamen en uitgeput uit het water. Volgens hulporganisatie Rode Kruis waren tientallen mensen onderkoeld toen ze aankwamen.

Waarom steken ze juist nu de grens over?

Normaal gesproken bewaakt Marokko de kustgrenzen van zijn eigen land, zodat mensen niet zomaar naar Spanje kunnen vertrekken. Dat hebben de twee landen ook officieel met elkaar afgesproken. Maar de afgelopen dagen hield Marokko mensen expres niet tegen. Dat komt volgens Spaanse media omdat Marokko boos is op Spanje.

Spanje heeft namelijk een tegenstander van de Marokkaanse overheid medische hulp gegeven, omdat hij besmet was met corona. Die tegenstander hoort bij een organisatie die de baas wil zijn in een gebied dat Marokko nu bestuurt. En dus wil Marokko revanche nemen, zeggen de Spaanse media.

Sommige Marokkanen viel het meteen op dat de grensbewaking weg was, zegt Samira: "Het begon met honderd mensen, zij hadden door dat de grens niet bewaakt was en gingen over." Inmiddels gaat het dus al om duizenden mensen.

En nu?

Spanje heeft nu dus de helft van de zeker 8.000 mensen uit Marokko teruggestuurd. Dat doet het land op basis van een afspraak met Marokko. Daarin staat dat mensen die op heterdaad betrapt worden, terug worden gestuurd.

Bij de grens van Ceuta is het nu chaos. Spanje doet er alles aan om migranten tegen te houden. Het land zet het leger in en gebruikt rookbommen om mensen weg te jagen.

Vooralsnog heeft Marokko nog niet gereageerd op de situatie daar.