Dit verandert er aan de coronaregels

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • De besmettingscijfers, het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus dus, lopen weer op. En dat merken ze in de ziekenhuizen.

  • En dus kondigden demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge en premier Rutte vanavond in een persconferentie strengere coronaregels aan.

  • Het mondkapje komt terug, je moet op meer plekken een coronapas laten zien en je wordt dringend geadviseerd om voldoende afstand te houden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waarom zijn er strengere maatregelen nodig?

Het aantal mensen met corona in Nederland loopt dus weer op. En dat heeft gevolgen voor de ziekenhuizen.

Het demissionaire kabinet neemt nu maatregelen om ervoor te kunnen zorgen dat iedereen die dat nodig heeft een plek krijgt op de IC. Maar vooral ook om ervoor te zorgen dat de mensen die in die ziekenhuizen werken het niet te druk krijgen met het aantal coronapatiënten.

Als er namelijk te veel mensen met corona in het ziekenhuis liggen, moet andere zorg soms worden uitgesteld omdat artsen er geen tijd voor hebben. En hoewel dat geen spoedingrepen zijn, kunnen dat wel hele belangrijke behandelingen zijn. Bijvoorbeeld voor mensen met kanker of een hartprobleem.

1. Coronatoegangsbewijs

Op dit moment moet je al met een QR-code laten zien dat je negatief getest of gevaccineerd bent als je naar de horeca, de bios of een evenement gaat.

Maar vanaf zaterdag heb je op veel meer plekken zo'n coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld als je naar een zwembad, sportschool of het terras wilt.

Ook voor zogeheten doorstroomlocaties, zoals musea, is de QR-code verplicht. En ook in dierentuinen en pretparken wil het kabinet het coronatoegangsbewijs verplicht gaan stellen.

Uitbreiden

Het kabinet onderzoekt ondertussen ook of en hoe ze het coronatoegangsbewijs kunnen invoeren op mbo's, hbo's en universiteiten. Je zou dan dus een QR-code moeten laten zien om binnen te komen op school. Maar daarvoor moet de wet eerst aangepast worden. En een meerderheid van de Tweede Kamer moet daar vervolgens voor stemmen. Of en wanneer het zover komt, weten we nog niet.

En dat is niet de enige uitbreidingsoptie die het kabinet onderzoekt. Ook wordt gekeken of het coronatoegangsbewijs op je werk kan gaan gelden. En of het mogelijk is om het coronatoegangsbewijs zo aan te passen dat je je QR-code alleen nog krijgt als je gevaccineerd bent of net hersteld van corona. Testen zou dan dus niet meer voldoende zijn. Maar zover is het nu dus nog niet, het kabinet gaat dit de komende weken onderzoeken.

2. Mondkapje

De andere grote maatregel die vanavond is aangekondigd: het mondkapje maakt een comeback. In alle winkels en in openbare ruimten, zoals een bibliotheek of gemeentehuis, is-ie straks weer verplicht. Maar ook op het mbo, hbo en de uni moet je weer een mondkapje op, onder meer in de kantine en op de gang. En de plicht geldt ook weer bij contactberoepen zoals de kapper en nagelsalon.

Op school heb je hem voorlopig nog niet nodig. In het ov wel nog steeds.

3. Thuiswerken

En als laatste: het thuiswerken. Zijn je ouders net weer vaker naar hun werk toe in plaats van dat ze thuis aan het werk waren? Dan is dat zo waarschijnlijk weer deels afgelopen. Het kabinet wil namelijk dat mensen de helft van het aantal dagen dat ze werken thuisblijven.

Kritiek

Nog voor Rutte en De Jonge hun persconferentie gaven, was er al veel kritiek op de nieuwe maatregelen. Vooral op de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Het zou ongevaccineerden uitsluiten, zorgen voor veel discussie en tegenstellingen in Nederland en oneerlijk zijn, omdat gevaccineerden net zo goed besmet kunnen raken met het coronavirus.

Als je twee keer gevaccineerd bent, kun je inderdaad alsnog corona krijgen. "Maar", zegt het kabinet, "we nemen deze maatregelen vooral voor de ziekenhuizen." En als je gevaccineerd bent, is de kans wel een stuk kleiner dat je in het ziekenhuis komt door corona. In september bleek dat 80 procent van de mensen met corona op de IC niet gevaccineerd was.