Wat is er gebeurd?
Maandag 17 mei starten de eindexamens.
Een spannend moment, waarover we van jullie veel last-minute vragen kregen. En niet alleen over de inhoud, maar ook over praktische zaken. Die vragen beantwoorden we in dit artikel.
Heb je ook nog vragen over de inhoud? Kijk dan naar onze examenspreekuren op YouTube. Daar beantwoorden de beste leraren van het land jouw vragen. Abonneer je om niks te missen.
Wat moet je meenemen de examenzaal in?
Het is handig om in ieder geval het 'basispakket' mee te nemen. Dat bestaat uit wat fijne pennen, een tekenpotlood (voor je klad, schrijf hier geen antwoorden mee op!) - blauw en rood kleurpotlood, een liniaal, een passer, een geodriehoek, een gum en millimeterpapier.
Stop dit alles niet in een dichte etui, maar neem het los mee de examenzaal in. Als je dat onhandig vindt kan je ook een doorzichtige etui of een doorzichtig zakje gebruiken.
Een rekenmachine mag toch ook mee?
Ja, maar voor rekenmachines zijn wel wat regels. Een grafische rekenmachine is alleen toegestaan bij wiskunde A, B en C voor havo en vwo. Precies weten welke grafische rekenmachine wel en niet is toegestaan? Dat lees je hier. Bij alle andere vakken mag een grafische rekenmachine dus niet, maar bij bijvoorbeeld economie of natuurkunde zou je wel een 'gewone' rekenmachine mee kunnen nemen.
Mag je meer meenemen dan het basispakket?
Jawel, maar daarvoor zijn eisen. Je mag een paar spullen meenemen die niks te maken hebben met de inhoud van het examen, máár wel handig kunnen zijn voor het maken van het examen. Bijvoorbeeld een puntenslijper, nietmachine of een markeerstift. Op sommige scholen mag je voor je concentratie ook geluiddempende oordopjes meenemen (geen elektrische zoals AirPods), maar op andere scholen mag dit weer niet. Check dit dus even bij je school.
Spullen die je inhoudelijk kunnen helpen, zoals een spellingskaart, moet je thuislaten. En dingen die helemaal niets te maken hebben met het maken van een examen neem je ook niet mee. Zoals een kat of een barbecue. Want je snapt, deze dingen kunnen leiden tot chaos.
Mag je bij elk vak een woordenboek mee?
Ja, dat mag. Je mag voor elk vak een woordenboek meenemen waarin de betekenis van Nederlandse woorden staan. Zo'n 'verklarend woordenboek' is trouwens niet altijd handig. Soms is de algemene betekenis van een woord in het Nederlands anders dan de betekenis die bij een specifieke vak hoort. Laat je daardoor niet misleiden.
Als je een andere moedertaal dan het Nederlands hebt, mag je in plaats van een Nederlands woordenboek ook een woordenboek voor die taal meenemen. Stel je spreekt thuis Spaans, dan mag je zowel een Spaans - Nederlands woordenboek als een Nederlands - Spaans woordenboek meenemen.
Wat als je een fout hebt gemaakt?
Dan streep je je antwoord door. Ga niet aan de slag met typex, dan is je hele examen ongeldig! Ook niks uitgummen, want je mag sowieso geen antwoorden met potlood opschrijven. Dus: alles met pen, en met een foutje gewoon lekker krassen.
Mag het tweede blaadje mee naar huis?
Ja, dat mag. Als je wil (en tijd over hebt) kan je dus daar je antwoorden opschrijven, zodat je thuis je antwoorden kan checken.
Mag ik eten meenemen?
Ook dat mag. Neem bijvoorbeeld een boterham mee met je favoriete beleg, een banaan en een flesje water. Zo krijg je geen knorrende maag en blijf je energie houden. Bovendien zou een banaan zorgen voor betere concentratie en minder zenuwen. Liever iets anders eten? Let dan wel op dat je geen krakend of stinkend eten meeneemt, want daar kan je anderen uit hun concentratie halen.
Wat mag niet?
Al je elektronische apparatuur laat je thuis of in je kluis. Denk aan je telefoon en je smartwatch. Ook een gewoon horloge willen leraren niet zien in de examenzaal. Wees gerust, in de zaal hangt een klok waardoor je wel kan zien hoe lang je al bezig bent. Ook je jas en je tas moet je buiten de zaal laten.
Wat als je tijdens het examen naar de wc moet?
Dat kan gebeuren. Een surveillant loopt dan met je mee, zodat je niet kan afkijken.
Wat als je ziek bent tijdens de examens?
Als je ziek bent tijdens je examens kan je je gemiste examens in het tweede tijdvak maken. Normaal duurt het tweede tijdvak vier dagen, maar dit jaar wordt het tweede tijdvak vanwege corona uitgebreid naar tien dagen. Als je tijdens het eerste tijdvak ziek bent of in quarantaine zit kan je daardoor het hele centraal examen afleggen in het tweede tijdvak.
Wat is handig qua outfit?
Doe iets aan waarin je je lekker voelt. Het is ook handig om met laagjes te werken, want je weet nog niet precies hoe warm of koud je het hebt in de examenzaal. Je kan dus een shirt met een vest erover aan doen, dan zit je altijd goed.
Laatste tip?
Zorg dat je goed voorbereid bent, dan komt alles goed. Wil je nog wat extra hulp op het laatste moment? Kijk dan naar onze examenspreekuren op YouTube!