Examens doen na een heel coronajaar: 'Ik ben er bang voor'

Wat is er gebeurd?

  • In je examenjaar zitten is al superspannend, en al helemaal als je ruim een jaar niet op een normale manier les hebt gekregen door alle corona-maatregelen.

  • Wij vroegen examenleerlingen hoe zij er nu instaan. Daar reageerden meer dan 5600 mensen op. De grootste groep vindt het niet goed dat de examens dit jaar doorgaan.

  • Voor een extra steuntje in de rug helpen wij van NOS Stories eindexamenleerlingen met hun laatste vragen over de examenstof. Abonneer je vast op ons YouTube-kanaal om niets te missen.

Waarom moet ik dit weten?

Door corona gingen de centrale eindexamens vorig jaar niet door. Op basis van de schoolexamens werd toen besloten of leerlingen wel of niet geslaagd waren.

Dit jaar riepen scholieren ook op om de examens te schrappen. Want, zeggen ze, ook wij hebben vanwege alle coronamaatregelen te weinig normaal les gehad, ook vorig schooljaar al. En dus zijn we niet goed genoeg voorbereid op de examens.

Maar onderwijsminister Slob besloot dat de examens dit jaar wel gewoon doorgaan. Wel heeft hij versoepelingen bedacht om examenleerlingen nog een beetje tegemoet te komen. Zo kan je een extra herkansing inzetten, je examens meer uitspreiden of een vak wegstrepen op je eindlijst. Ook kwam er extra geld voor bijlessen. Iets meer dan de helft van de eindexamenleerlingen die onze enquête hebben ingevuld, zegt minstens een van die maatregelen te gaan gebruiken.

De populairste daarvan is om een extra herkansing te gebruiken, 68 procent wil dat doen. Ook een vak wegstrepen ziet 66 procent wel zitten. De eindexamens spreiden is minder geliefd, daarvoor kiest maar 17 procent. Langer over je examens doen betekent ook korter vakantie en pas in augustus weten of je geslaagd bent of niet.

Wie vindt wat?

Bo, die in het examenjaar zit van gymnasium, denkt dat ze een minder grote kans heeft om dit jaar te slagen, en ze is niet de enige. 41 procent van de jongeren die onze enquête invulden, denkt dat ook.

"Ik ben er heel bang voor", zegt Bo. "We hebben sowieso dit jaar minder les gehad. En in de periode dat examenklassen naar school mochten, waren alsnog de helft van mijn lessen online. En online ben ik veel sneller afgeleid."

21 procent denkt juist een grótere kans te hebben om te slagen. Ook Armaan van 17, die al eerder examen heeft gedaan op het vmbo. Nu zit hij in 5 havo. "Zonder deze versoepelingen zou het wel wat moeilijker worden voor mij, dan zou ik echt veel meer gestrest zijn."

Toch vindt Armaan dat zijn diploma straks evenveel waard is als een diploma dat gehaald is voor de crisis. 67 procent van zijn mede examenleerlingen is het daar mee eens. Armaan: "Er zijn twee kanten. Je kan zeggen dat het diploma meer waard is omdat je hebt moeten leren terwijl je hele familie thuis was en jij niet naar de bieb kon gaan. Maar het kan ook dat mensen het anders zien vanwege de versoepelingen die wij krijgen."

Zelf is hij bang dat het diploma negatief wordt neergezet. "Of iemand mij later gaat aannemen met een diploma uit 2021? Dat weet ik niet." Bo denkt dat het diploma misschien wel meer waard is. "We hebben veel in onze eigen tijd moeten doen met minder hulp van docenten."

Wil je hulp van NOS Stories?

Wij van NOS Stories gaan dit jaar eindexamenspreekuren houden op YouTube. Dat zijn livestreams waarin je aan de beste docenten uit het land je laatste prangende vragen kan stellen over de eindexamens. We zijn er van 16 tot en met 28 mei, met verschillende vakken op verschillende niveaus. Abonneer je vast op ons YouTube-kanaal om niets te missen.