Krijg je onder de 18 eigenlijk ook een coronavaccin? (En wanneer dan?)

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • Het coronavaccin van Pfizer is geschikt voor mensen tussen de 12 en 15 jaar. Dat zegt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat voor de hele Europese Unie bepaalt welke medicijnen veilig zijn. Eerder al werd dit vaccin ook al goedgekeurd voor jongeren van 16 en 17 jaar.

  • In Duitsland, Italië en Polen worden jongeren vanaf 12 jaar nu ook geprikt, en ook Spanje en Frankrijk zijn het van plan.

  • Maar hier in Nederland is het nog niet zeker of je als minderjarige straks een prik kunt krijgen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.

Waarom is dit nieuws?

Toen vorig jaar bleek dat volgens viruswetenschappers een vaccin de beste optie was om weer uit de coronapandemie te komen, gingen verschillende medicijnmakers meteen aan de slag. Voor hun vaccin uitgedeeld kon worden, moesten ze natuurlijk wel eerst testen of het ook echt werkte tegen corona, en of het helemaal veilig was.

Omdat het vooral oudere mensen zijn die heel ziek worden van het coronavirus en de medicijnmakers nogal haast hadden, besloten ze om in die onderzoeken alleen te testen met volwassenen. Dat is de reden dat de afgelopen maanden ook alleen 18-plussers een coronavaccin konden krijgen.

Toen het vaccin voor volwassenen getest en wel beschikbaar was, gingen vaccinmakers Pfizer, Moderna en Janssen door met het testen van hun vaccin op kinderen. Pfizer werd al door het EMA goedgekeurd voor jongeren tussen de 12 en 15. Moderna zegt nu ook veilig en effectief te zijn, en vraagt ook om groen licht.

Wat gebeurt er met jongeren in het buitenland?

In Canada en de Verenigde Staten vaccineren ze nu al een paar weken jongeren vanaf 12 jaar. En begin juni gingen ook Italië, Duitsland en Polen van start. Spanje en Frankrijk willen ook snel starten. Allemaal met het Pfizer-vaccin.

Bij onze zuiderburen in België worden alle jongeren van 16 en 17 geprikt die bijvoorbeeld stage lopen in een verzorgingstehuis of ziekenhuis. Deze zomer hopen ze daar ook alle andere 16- en 17-jarigen te vaccineren.

In sommige landen buiten de Europese Unie gaat het nog een stukje sneller. In Israël is bijna de hele bevolking al gevaccineerd, 16- en 17-jarigen waren daar al eind januari aan de beurt. Zo waren ze volgens de Israëlische overheid nog op tijd klaar voor hun eindexamens.

Waarom krijg ik 'm nu nog niet?

Of je als minderjarige straks überhaupt een prik kunt krijgen, is nog een discussiepunt. Sommige deskundigen vinden het niet nodig, omdat kinderen niet snel ziek worden van het virus. Anderen zeggen dat het juist goed kan helpen om de besmettingscijfers omlaag te krijgen.

OMT-lid Károly Illy, die het kabinet advies geeft over corona, zei bijvoorbeeld eerder al: "We willen zoveel mogelijk mensen vaccineren om veilig alle maatregelen er weer af te halen. 20 procent van alle Nederlanders is onder de 18, dan is die groep daar dus wel belangrijk in. En we zien duidelijk dat kinderen en met name tieners het virus ook verspreiden."

De Gezondheidsraad, die het kabinet adviseert over de vaccins, bekijkt nu of het volgens hen een goed idee is om jongeren te vaccineren. Dat doen ze eerst voor kwetsbare 12-plussers, die bijvoorbeeld een erge ziekte hebben. Daarna voor alle andere. De Gezondheidsraad komt dan met een advies, en het kabinet beslist uiteindelijk of ze dat overnemen.

Wanneer zou ik dan aan de beurt zijn?

Of en wanneer jij aan de beurt bent, ligt er dus aan wanneer het kabinet een knoop doorhakt. Maar eerst zijn sowieso de oudere mensen aan de beurt. Komt doordat we in Nederland nog niet genoeg vaccins hebben voor iedereen. Omdat ouderen vaak het ziekst worden van corona, besloot coronaminister Hugo De Jonge bij hen te beginnen. Stapje voor stapje komen steeds jongere mensen aan de beurt. Dat gaat op geboortejaar. Half juni kan waarschijnlijk iedereen boven de 18 een prikafspraak maken,

Een uitzondering zijn de mensen die door een andere ziekte ook heel ziek kunnen worden van corona. Zij mogen al eerder. Ook jongeren van 16 en 17 die in deze groep vallen, bijvoorbeeld omdat ze kanker of ernstig overgewicht hebben, zijn nu al aan de beurt.

Meer weten?

Gaat dadelijk het vaccineren onder de 18 jaar hetzelfde als bij mensen boven de 18?

Ja en nee. Ja, als je dadelijk aan de beurt bent, moet je waarschijnlijk naar je huisarts of een priklocatie van de GGD om een vaccin te halen, net als de mensen die nu aan de beurt zijn. En, afhankelijk van welk vaccin je krijgt, moet je misschien ook wel twee keer. Nee, want omdat het lichaam van kinderen en jongeren toch net weer anders werkt dan bij volwassenen, wordt er extra onderzoek gedaan, ook in Nederland. Mochten jongeren dadelijk dus aan de beurt zijn, dan komt er eerst nog een apart advies of dat ook echt nodig is en hoe dat aangepakt moet worden. Maar, zegt het ministerie van Volksgezondheid, dat gaat echt pas in de toekomst gebeuren. Eerst maar eens die deadline van begin juli halen.