Wat je moet weten over de strijd tussen Epic Games en Apple

Wat is er gebeurd?

  • Epic Games - de maker van Fortnite - en Apple staan tegenover elkaar in de rechtszaal. Ze hebben ruzie over de App Store. Iedere keer dat jij iets koopt in Fortnite, krijgt Apple daarvan 30 procent.

  • De gameontwikkelaar maakte daarom een eigen betaalsysteem in de app. Zo hoefden ze niks af te dragen aan Apple. Maar volgens Apple ging dat in tegen hun regels, dus gooiden ze Fortnite uit de App Store.

  • Reden voor Epic Games om Apple aan te klagen. Zij zeggen dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Als Epic Games wint, kan dat grote gevolgen hebben.

Wat gebeurt er met mijn geld als ik iets koop in de app?

Als je een iPhone hebt, moet je apps via de App Store downloaden. Soms moet je voor een app betalen, als je ze koopt of als je in de app nog aankopen doet. Als je een mooiere outfit voor je personage wil of een extra level wil kunnen spelen bijvoorbeeld. Die betaling loopt via de App Store. En daarvan gaat 70 naar de spelmaker, de rest naar Apple.

Waarom Apple dat geld vraagt? Omdat bedrijven via de App Store een groot publiek bereiken, zeggen ze. En omdat ze ervoor zorgen dat alle betalingen veilig zijn. Zij kunnen criminele appmakers controleren.

De App Store heeft honderden miljoenen gebruikers in 200 landen, en telt 1,8 miljoen apps. Afgelopen jaar verdiende Apple 64 miljard dollar met de App Store, dat onderzocht de Amerikaanse televisiezender CNBC.

Waar is Epic boos over?

Toen Epic Games zijn eigen betalingssysteem had gemaakt, gooide Apple hun belangrijkste app Fortnite uit de App Store. Epic Games kon dit spel niet via een andere manier aanbieden voor de iPhone en dus heeft Apple veel te veel macht, vinden zij. Zij vinden het niet goed dat Apple kan beslissen wie wel of wie niet in de App Store komt. Daarom slepen ze Apple voor de rechter.

Zij willen twee dingen: dat er iets wordt gedaan aan het percentage dat Apple vraagt én dat bedrijven zoals Epic Games een eigen App Store kunnen beginnen. "Als iedereen straks een App Store zou kunnen beginnen, zou dat baanbrekend zijn", zegt techexpert Nando Kasteleijn. "De vraag is wel of de massa daar dan ook daadwerkelijk gebruik van gaat maken. Bij Android-telefoons zijn hier meer mogelijkheden voor, maar ook daar is de Play Store verreweg het belangrijkst."

Wat betekent dit voor Apple?

Er is al veel langer discussie over de macht van Apple en het geld dat het bedrijf vraagt aan appmakers. Spotify beschuldigde Apple eerder ook van machtsmisbruik. Zij klopten daarom aan bij de Europese Commissie. Spotify vindt dat Apple zijn eigen muziekdienst Apple Music voortrekt. Het kost Spotify geld om in de App Store te staan en Apple Music niet. Zo heeft Apple Music dus een voordeel, zeggen zij.

De Europese Commissie is het daarmee eens. Zij gaan Apple nu verder onderzoeken, Apple kan hiervoor een boete krijgen van maximaal 10 procent van hun jaaromzet. Die omzet is omgerekend 230 miljard euro, dus dat zou kunnen oplopen tot 23 miljard euro.

Als Epic Games de rechtszaak wint, kan dit ook gevolgen hebben voor andere app-makers. Het wordt voor hen makkelijker om een zaak tegen Apple te winnen, of door de uitspraak moet het bedrijf dingen veranderen die voor de hele app-wereld gevolgen hebben. Ook de Europese Commissie kan veranderingen afdwingen. "Een boete zou voor Apple niet zo erg zijn, dat is een eenmalige uitgave. Maar die veranderingen wel", zegt Nando.

En wat betekent dit dan allemaal voor mij?

De rechter zou dus kunnen bepalen dat spelmakers straks geen geld meer aan Apple hoeven te betalen. "Als apps hierdoor meer winst maken, is de kans groot dat ze hun prijzen verlagen", zegt Nando.

Het kan ook zijn dat Apple straks moet toestaan dat je apps ook op andere plekken kan downloaden. Daar staat tegenover dat als Apple wint, het voor andere app-ontwikkelaars juist lastiger wordt om een vuist te maken tegen het bedrijf.

De inhoudelijk behandeling van de zaak tussen Epic en Apple duurt ongeveer drie weken, wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onbekend. Volgens Nando kan dit nog een lange juridische strijd worden. "Voor beide partijen is dit zo belangrijk, dat een van twee waarschijnlijk in hoger beroep gaat als de ander wint."