Memes kopen als NFT: hoe werkt dat?

Wat is er gebeurd?

  • Een jpegje dat verkocht wordt voor 57 miljoen en een tweet voor 2,5 miljoen. Het kan met NFT's. Daar hoor je waarschijnlijk steeds vaker over want veel artiesten, kunstenaars, en bedrijven verkopen ze.

  • Zo heeft Zoë Roth, beter bekend als "disaster girl" de meme waarin zij als meisje kwaadaardig in de camera kijkt terwijl er een huis brandt, als NFT verkocht voor meer dan 400.000 euro.

  • Maar waarom zou je als iedereen een meme of gifje online gewoon kan zien er zoveel geld voor betalen? Dat leggen je we hieronder uit.

Oké, maar wat is een NFT eigenlijk?

Stel je voor, je koopt een beroemd schilderij dat iedereen kent. Maar in plaats van dat je het mee naar huis mag nemen, blijft het schilderij in het museum hangen. Alleen komt er een bordje bij hangen dat jij de eigenaar bent. Dat lijkt een beetje op hoe NFT's werken.

Als je een NFT koopt, koop je namelijk eigenlijk een digitaal certificaat dat iets van jou is. Een meme of gifje bijvoorbeeld, maar alles wat digitaal is kan verkocht worden als NFT. De verkoop van een NFT wordt op de blockchain, een soort digitaal logboek van allerlei transacties, vastgelegd. Daar kan iedereen in zien dat die ene meme van jou is.

Waarom zou je een NFT willen kopen?

Als iedereen gewoon een plaatje kan zien, waarom zou je er dan zoveel geld voor betalen? Nou, om bijvoorbeeld een beetje te kunnen showen. NFT staat voor non-fungible token en dat betekent dat het niet inwisselbaar (zoals een cryptomunt) en dus uniek is. Verzamelaars vinden het cool dat ze kunnen zeggen dat zij de eigenaar zijn van een stukje internetgeschiedenis of een uniek digitaal kunstwerk.

En door een NFT te kopen kan je digitale kunstenaars steunen. Zij kunnen zo toch geld verdienen aan dat leuke gifje.

Maar je kunt het ook zien als een investering. Net als de prijs van bitcoins en andere cryptomunten kunnen schommelen, kan de prijs van een NFT ook omlaag of omhoog. Kopers hopen dat de NFT meer waard wordt en ze er geld aan kunnen verdienen door het te verkopen.

Is iedereen enthousiast over NFT's?

Nou, nee. Er zijn ook veel mensen kritisch en dat heeft vooral te maken met de impact op het milieu. NFT's gebruiken vaak blockchain technologie die heel veel energie slurpt. Om ervoor te zorgen dat het logboek klopt, wordt die namelijk de hele tijd gecontroleerd op een manier die heel veel stroom verbruikt. Sommige kunstenaars willen door die impact op het milieu nog geen NFT's verkopen.