Zo kun je komende zomer misschien naar het buitenland

Wat is er gebeurd?

  • De zomervakantie komt steeds dichterbij en dus wordt er in de politiek voorzichtig gekeken of en hoe mensen deze zomer, ondanks corona, kunnen gaan reizen.

  • Op dit moment zijn alle landen op de wereldkaart nog oranje gekleurd, 'niet naar toe als het niet echt hoeft' dus. Vanaf 15 mei kijkt het kabinet of dat voor sommige landen wat minder streng kan. Ook werkt het kabinet aan een soort extra check.

  • En daar is Nederland niet de enige in. Ook vanuit de Europese Unie wordt er gewerkt aan een soort coronareispas. Hoe zit dat precies en wat betekent dat voor jouw vakantie deze zomer?

Waarom is dit nieuws?

Deze meivakantie een vliegtuig pakken naar een warmere plek, zat er sowieso al niet in. Maar veel mensen kijken wel al vooruit naar de zomervakantie. Misschien is er dan weer meer mogelijk qua corona en reizen naar het buitenland.

Wat is het plan voor de coronareispas?

Op dit moment zijn veel landen zelf bezig met het maken van een soort digitaal extra coronacertificaat. Daarmee kun je op je telefoon laten zien dat je óf een vaccin hebt gehad óf voor je reis negatief getest bent óf vlak voor je reis corona hebt gehad, maar nu weer helemaal beter bent. Dat moet het makkelijker en veiliger maken om te kunnen reizen. Onder andere de VS, Denemarken en Spanje werken aan zo'n app. Nederland werkt ook aan een eigen versie: de CoronaCheck app.

En dan wordt er in de Europese Unie ook nog gewerkt aan een 'EU Covid-19 Certificaat'. Die heeft eigenlijk precies dezelfde functie. Als je vlak voor je reis negatief getest bent, net het virus hebt gehad of al een vaccin hebt gekregen, staat dat op je certificaat en mag je vrij reizen door alle landen van de EU. Landen die ondanks dat certificaat toch nog van je vragen om een extra test te doen of in quarantaine te gaan, krijgen vanuit Brussel op hun kop.

Het 'EU Covid-19 Certificaat' krijg je in de vorm van een QR-code. Die verschijnt dan vervolgens in de corona-app van je eigen land (in Nederland dus die CoronaCheck-app) of je kunt hem printen en op papier meenemen. Die wordt dan bij de douane, bijvoorbeeld op het vliegveld, gescand. Ben je 'groen', dan mag je naar binnen.

Wie vindt wat?

Klinkt simpel, maar over de coronareispas is veel discussie. Zoals: wat laat die QR-code dan precies zien? Daar zijn best wat privacyvragen over. Maar op dit moment geldt: degene die je QR-code kan scannen ziet je naam, geboortedatum en informatie over je vaccin, test of wanneer je corona gehad hebt.

En reisorganisaties zijn bang dat het allemaal niet zo makkelijk gaat werken. Volgens hen is het realistischer dat ieder land, net als vorige zomer, alsnog zijn eigen coronaregels voor toeristen gaat maken. Al is dat juist wat de EU met dit plan wil voorkomen.

Verder zijn er nog vragen over de controle. Als iemand met het vliegtuig reist, kun je op het vliegveld nog het certificaat of de app checken. Maar of iemand die met de auto gaat bij de grens wordt tegengehouden, is nog maar de vraag.

Last but not least: er is natuurlijk ook een groep mensen die op z'n zachtst gezegd geen fan is van testen, laat staan van vaccineren. De EU zegt dat de optie om met een negatieve test te reizen een escape is als je geen vaccin wil, maar het betekent alsnog dat je niet echt vrij kunt reizen.

Hoe gaat het nu verder?

Een grote meerderheid van het Europees Parlement is vóór zo'n certificaat. Dat maakt de kans dus een stuk groter dat je komende zomer met zo'n certificaat in ieder geval overal binnen Europese Unie op vakantie kunt.

Waarschijnlijk is dat coronacertificaat eind mei af, wordt 'ie in juni getest en kun je hem vanaf juli overal gebruiken. Al mogen politici in de EU er tot die tijd nog van alles aan veranderen. We weten dus later pas echt precies hoe jij straks in het vliegtuig naar de Spaanse kust kan stappen.

Meer weten?

Hoe zit het met de quarantaineplicht?

Voor we in de zomer met zo'n coronareispas op vakantie kunnen, worden de regels eerst nog wel iets strenger. Waarschijnlijk komt er vanaf 15 mei een quarantaineplicht. Als je vanaf die datum terugkomt uit oranje gebied (op dit moment dus simpelweg: het buitenland) moet je verplicht vijf dagen in quarantaine. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen van 435 euro. Wordt gecheckt door bijvoorbeeld belteams die gaan checken of je thuis bent. Het kabinet kijkt hier nu nog naar, net als naar welke landen nog oranje moeten blijven. De kans is groot dat in ieder geval een aantal Europese landen dan terugspringen naar geel. Dat betekent: je mag reizen, maar let wel een beetje op. Een quarantaineplicht geldt dan dus niet.