Waarom er binnen de SGP al jaren discussie is over vrouwen

Wat is er gebeurd?

  • Mag een vrouw in de Tweede Kamer zitten of bijvoorbeeld burgermeester zijn? Over die vraag discussiëren de leden van de jongerenafdeling van de christelijke politieke partij de SGP.

  • De ene kant wil dat de jongerenafdeling van de SGP druk zet op de SGP om vrouwen op de kieslijsten zetten bij de volgende verkiezingen. De andere kant is tegen politieke functies voor vrouwen.

  • De SGP zegt dat hier al 100 jaar discussie over is en kiest geen partij.

Wat is de SGP?

De Staatkundig Gereformeerde Partij is een conservatief-christelijke partij. Zij baseren hun standpunten op de bijbel en vinden dat je zou moeten leven zoals in de bijbel staat. Daarin lezen ze dat er in de wereld geen plaats is voor abortus, dat mannen en vrouwen niet mogen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht en dat je op zondag niet mag werken. Dat betekent volgens de SGP dus dat de winkels op zondag dicht moeten blijven'. Over de meeste standpunten zijn ze het binnen de partij wel eens, maar één standpunt verdeelt de partij al jaren: het 'vrouwenstandpunt'.

Hoe zit het met vrouwen en de SGP?

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 mogen vrouwen niet op de kieslijst, dus kunnen ze bijvoorbeeld niet in de Tweede Kamer komen. Dat heet het 'vrouwenstandpunt'. In de bijbel staat namelijk dat de man het hoofd is van de vrouw. De SGP vindt om die reden ook dat politieke functies in strijd zijn met de taak van de vrouw. Maar daar wordt al lang over gediscussieerd. En door de jaren heen is er ook wel wat veranderd.

Er zijn namelijk meerdere rechtszaken geweest, waarbij de conclusie was dat het vrouwenbeleid van de SGP ingaat tegen de grondwet. En daarom moet de SGP vanaf 2013 vrouwen toelaten tot de kieslijst.

In Vlissingen zit daardoor nu een vrouw in de gemeenteraad. En de Amsterdamse lijst kreeg ook een vrouw als lijsttrekker.

Toch staat er nog steeds in het 'Program van Beginselen", dat zijn een aantal punten waar de SGP achter staat dat het hebben van een politieke functie in strijd is met de taak van de vrouw, dat het man het hoofd der vrouw is en bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stond er geen enkele vrouw op de lijst.

Wat speelt er in de jongerenafdeling?

Iets minder dan de helft van de leden van de jongerenafdeling van de SGP wil dat er veel meer vrouwen op de kieslijst komen. Dit weekend was er een bijeenkomst met alle SGP-jongeren. Twee jongeren stelden voor om druk te leggen op de 'grote' SGP om vrouwen op de kieslijst te zetten bij de volgende verkiezingen. 40% stemden voor.

Maar een net zo groot deel was tegen. Ook 40%, vond dat het bestuur van de jongerenorganisatie juist duidelijk moest uitspreken dat ze tegen politieke functies voor vrouwen zijn, aangezien de man het hoofd der vrouw is."

Wie vindt wat?

En daar was in het weekend veel discussie over. Die discussie ging vooral over hoe je de bijbel begrijpt. In de bijbel staat dit: 'Christus is het hoofd van iedere man, en iedere man is het hoofd van zijn vrouw. Ook staat helemaal in het begin van de Bijbel, het Scheppingsverhaal, dat 'de vrouw is geschapen uit de rib van een man'. Reformatorische christenen, zoals bij de SGP, leggen dit uit als dat de man boven de vrouw staat, en dat er voor vrouwen geen plaats is in de politiek.

Maar er zijn ook jongeren binnen de jongerenpartij die vinden dat dit niet zo letterlijk moet worden begrepen. Volgens hen gaat die tekst alleen over het huwelijk, niet over de politiek. Zij denken dat het goed is als er meer vrouwen in de politiek komen.

Het officiele standpunt van het bestuur van de jongerenpartij is dat alle functies openstaan voor mannen en vrouwen. En het SGP-bestuur wil geen duidelijke partij kiezen in de tweestrijd.