Zelftest op school: wat heb ik eraan?

Wat is er gebeurd?

  • Vanaf vandaag ontvangen scholen zelftests. Zo kunnen scholen eerder ontdekken of iemand besmet is en op tijd zorgen dat diegene geen klasgenoten besmet.

  • Je hoeft alleen te testen als een klasgenoot corona heeft. Leraren mogen zich ook voor de zekerheid laten testen wanneer niemand op school besmet is en ze zelf geen klachten hebben.

  • In totaal ontvangen scholen 14 miljoen tests tot de zomervakantie. Binnen 2 weken moeten alle scholen de eerste zelftests binnen hebben.

Wanneer moet ik testen?

Als iemand op jouw school besmet is en jij in dezelfde ruimte bent geweest, dan vraagt de school je om een zelftest te doen. Maar dat is niet verplicht. Ook moeten je ouders eerst toestemming geven. Wil je je niet laten testen? Dan kun je het advies krijgen om in quarantaine te gaan.

Hoe werkt het?

Net als bij een normale test krijg je een wattenstaafje in je neus, maar dan moet je het zelf doen. Hij gaat iets minder diep en spoort 'antigenen' op in je neusslijm - dat zijn stukjes van het coronavirus. Het wattenstaafje stop je in een buisje met vloeistof en die druppel je weer op een teststrookje. Binnen 15 minuten krijg je de uitslag. Positief? Dan word je doorgestuurd naar de GGD voor een extra test. Maar je mag er ook voor kiezen om de uitslag niet te delen, het is niet verplicht.

Hoe betrouwbaar is het?

De tests zijn minder betrouwbaar dan de PCR-test die de GGD gebruikt. Een Zwitsers onderzoek gaf mensen die positief getest waren op corona, maar geen klachten hadden, een zelftest. Die zei bij 40% dat ze geen corona hadden, terwijl ze het dus wel hadden. Als je geen klachten hebt, heb je namelijk weinig 'antigenen' in je neus. Dan pikt het wattenstaafje ze moeilijker op. En ook als je wél klachten hebt en dus besmettelijk bent, geeft de test bij 1 op de 10 een vals-negatieve uitslag.

De andere coronaregels - zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten - blijven daarom gewoon op scholen bestaan.

Wat heb ik er dan aan?

De test kan mensen met corona eruit pikken die zich anders niet zouden laten testen, omdat ze bijvoorbeeld geen klachten hebben. "Zo is een school er eerder bij dan normaal en kan een uitbraak worden voorkomen", zegt een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs. Ook kunnen lessen makkelijker doorgaan. "Als iemand in jouw klas besmet is, hoef je namelijk niet in quarantaine. Maar test je snel op school."

Maar er is ook kritiek op de zelftest. Volgens OMT-lid Marc Bonten kunnen mensen met klachten zich beter niet laten testen dan met een zelftest. "Straks denkt iemand met corona dat-ie geen corona heeft door een vals-negatieve uitslag en houdt-ie zich niet aan de quarantaineregels." Heb je klachten? Dan kun je volgens hem beter naar de GGD.

Ook doordat je niet verplicht bent om te testen of je uitslag te delen, kunnen er alsnog besmette mensen rondlopen. Een rector van een middelbare school, die liever anoniem blijft, denkt dat die kans groter wordt rond de examenperiode. "Examenleerlingen zullen zich dan minder graag laten testen, omdat ze hun examen niet willen missen."

Het Ministerie van Onderwijs benadrukt daarom dat de zelftest een aanvulling is op de andere coronaregels, en geen vervanging.