Wat er precies gebeurde met het verstopte gezin in Ruinerwold

Wat is er gebeurd?

  • De vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. starten een nieuwe rechtszaak tegen hun vader.

  • Het gaat om de man die jarenlang met zijn kinderen in een boerderij in het Drentse Ruinerwold verstopt zat.

  • We komen steeds meer te weten over wat er toen precies is gebeurd. In dit artikel leggen we je daar meer over uit.

Hoe zat het ook alweer met dit nieuws?

Ruim anderhalf jaar geleden is in een boerderij in Ruinerwold (Drenthe) een vader met vijf kinderen ontdekt. Zij woonden negen jaar lang in die boerderij en kwamen niet buiten. Dat nieuws werd bekend toen een van de kinderen, Israel, besloot weg te lopen. Hij liep bij een kroeg in de buurt naar binnen en vertelde daar dat-ie hulp nodig had. De politie kwam daarna in actie.

Daarna kwam er een rechtszaak tegen de vader en de klusjesman van de boerderij. Ze werden verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. Van D. werd ook verdacht van seksueel misbruik. Pas werd bekend dat de zaak tegen hem stopt, omdat hij vanwege een hersenbloeding niet in staat zou zijn om gesprekken te voeren. Maar nu willen de vier oudste kinderen dus alsnog een zaak tegen hun vader aanspannen. Waarom ze dat willen en wat er verder is gebeurd in die tijd, leggen we uit.

Wat weten we nu?

Sinds kort verschijnt er een documentaire op televisie over het Drentse gezin. Daarin komen meerdere kinderen uit het gezin aan het woord. Drie van hen hebben de boerderij jaren geleden al verlaten. Ze vertellen over hun angst voor hun vader, de straffen die ze kregen en hoe ze seksueel misbruikt werden.

Moonsekte en geesten

Van D. heeft een tijdje bij de Moonsekte gezeten, ook wel de 'Verenigingskerk'. Het zou een echte religie zijn. Volgens religiewetenschapper Kocku von Stuckrad heeft Van D. van allerlei geloven stukjes gepakt en daar zijn eigen geloof gemaakt. "Het is een mengelmoes", zei hij eerder tegen RTV Drenthe.

Van D. nam veel video's op waarin-ie vertelde over zijn ideeën voor een perfecte wereld. Zijn kinderen moesten veel bidden en hun missie ontdekken voor een nieuwe natie die volgens hun vader gesticht zou worden.

Sommige kinderen kregen vaak straf omdat er slechte geesten in hen zouden zitten. Ze werden dan geslagen of moesten urenlang in een koud bad zitten. Ook kneep Van D. de keel van zijn kinderen dicht, soms totdat ze bewusteloos waren.

Nadat de vrouw van Van D. overleed, moest Edino, een van de kinderen, toen-ie 12 was, soms wekenlang de rol van zijn moeder overnemen. Hij moest bij zijn vader in bed slapen en werd toen ook seksueel misbruikt. "Ik nam de geest van mijn overleden moeder over, ik was dan niet meer Edino, maar zijn vrouw", zegt Edino. "Het is heel bizar. Ik heb ook met vrouwenkleren aan naast mijn vader door de winkelstraat gelopen. Ik hoopte dat mensen die me kenden het niet zouden zien."

Afgezonderd

Vanwege die slechte geesten werden de drie oudste kinderen, Edino, Shin en Mar Jan, jarenlang opgesloten en afgezonderd van de rest van het gezin. "Ik heb toen vier of vijf jaar lang mijn broertjes en zusjes niet gezien. Hij wilde niet dat ik met mijn slechte geest in hun buurt kwam en hen zou beïnvloeden", zegt Edino.

Hoe gaat het nu verder?

Van D. zat een tijdje vast en er liep een rechtszaak tegen hem. Die is alleen gestopt vanwege zijn slechte gezondheid. Hij is half verlamd, kan amper praten en zijn zicht en geheugen zijn ernstig beschadigd. Toch willen de vier oudste kinderen zich daar niet bij neerleggen. Ze spannen nu een nieuwe rechtszaak tegen hun vader aan. "De gerechtigheid, de erkenning. Dat is wat ze vanaf het begin al hebben gewild", zegt hun advocaat.

Meer weten?

Hoe zit het met de rest van de kinderen?

Niet alle 9 kinderen van Van D. staan achter de beschuldigingen. Een zoon en vier dochters zeiden eerder dat ze zich geen slachtoffer voelen van hun vader. Een daarvan heeft inmiddels toch ook het gezin verlaten. "Ook in mijn ervaring heeft m'n vader teveel dingen gedaan die niet te rechtvaardigen zijn", liet het kind weten. Ook werken niet alle kinderen mee aan de documentaire, Van D. ook niet. In dit artikel baseren wij ons op het feitelijke nieuws en de verhalen van de kinderen die wel het woord nemen.