Waarom er kritiek is op de grote proefevenementen

Wat is er gebeurd?

  • Met 10.000 mensen op een festival staan. Er komen steeds meer van dat soort proefevenementen aan om te kijken hoe dat gaat in coronatijd.

  • Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, maakt zich nu zorgen om die proefevenementen.

  • Volgens dat team zijn de risico's nog veel te hoog en zijn de plannen niet goed uitgedacht. Waar al die kritiek vandaan komt, lees je in dit artikel.

Waarom moet ik dit weten?

Misschien ben jij al wel op zo'n proefevenement geweest. Of wil je daar graag heen nu er daar steeds meer van op de planning staan. Begrijpelijk, gezien we vanwege corona al een hele poos niet meer op zo'n groot feest kunnen staan. Het OMT vraagt zich alleen af of die proefevenementen nu wel zo verstandig zijn. Volgens deskundigen uit dat team brengen zulke feesten nu te veel risico's met zich mee. We leggen je uit waarom.

Eerst even: wat zijn proefevenementen?

Festivals, theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden. De evenementensector werkt samen met de overheid om te onderzoeken hoe we in coronatijd veilig naar zo'n evenement toe kunnen. Fieldlab Evenementen, de organisatie die zich daar nu mee bezig houdt, organiseert zulke proefevenementen. Voor en na zo'n evenement moet je een coronatest doen en verder onderzoekt de organisatie een aantal dingen. Hoe mensen elkaar op zo'n feest bijvoorbeeld ontmoeten, hoelang die contacten duren en hoe bezoekers omgaan met de coronaregels waar ze zich aan moeten houden.

De onderzoekers willen hiermee laten zien hoe we ook in deze tijd veilig kunnen feesten. En het kan ook andere opties bieden, bijvoorbeeld uit eten gaan. Want de regels en ervaringen van Fieldlab kunnen het voor restaurants misschien ook wel weer mogelijk maken om de deuren te openen.

Waar is het OMT over bezorgd?

Het OMT vindt het niet verstandig om 10.000 mensen op een evenement af te laten komen. Deskundigen zeggen dat als de proefevenementen worden gehouden, de coronabesmettingen zullen stijgen. Daarom vinden ze dat deze dingen moeten veranderen:

  • Als onderzoek doen naar veilig feesten in coronatijd het doel is, dan zouden volgens het OMT in totaal tien van zulke proefevenementen genoeg moeten zijn, en niet meer.

  • Het OMT wil dat de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen, 24 uur geldig moet zijn in plaats van 40 uur. En na het evenement zouden bezoekers zich nog een keer moeten testen.

  • De groepen moeten kleiner voor alle veiligheid. Plus, als de GGD dan bron- en contactonderzoek moet doen als er toch besmettingen zijn, kan dat beter en sneller worden gedaan.

  • De GGD's en de Veiligheidsregio's moeten meer inspraak hebben op de evenementen en moeten mee kunnen denken over de regels en veiligheid daarvan.

Wie vindt wat?

Volgens Fieldlab kunnen evenementen, voorstellingen en congressen gewoon georganiseerd worden, met de veiligheidsregels die ze daarvoor hebben gemaakt.

Dat vindt de overheid ook, die Fieldlab toestemming gaf om de proefevenementen uit te breiden. "Met deze nieuwe reeks experimenten willen we stap voor stap meer perspectief bieden", zegt cultuurminister Van Engelshoven.

Maar nu het OMT risico's ziet, kan het zomaar zijn dat het kabinet ook gaat twijfelen. Misschien worden de regels voor de proeffeesten dan wel aangepast, maar dat is dus nog even afwachten.

Meer weten?

Welke proefevenementen staan op de planning?

Hier kun je zien welke evenementen er voor de aankomende tijd gepland staan. Op de website is ook meer informatie te vinden over hoe de evenementen eruit komen te zien.