Hoe zit het met coronabesmettingen als je buiten bent?

Wat is er gebeurd?

  • Tijdens het lekkere zomerweer zoeken veel mensen in hun vrije tijd een park op. Maar daar wordt het soms zó druk, dat de politie het park sluit, en soms zelfs ontruimt: iedereen wordt dan naar huis gestuurd.

  • Als er veel mensen op dezelfde plek zijn, is het lastig om je aan de coronaregels te houden, zoals de anderhalve meter afstand. De burgemeester overlegt dan met de politie of het tijd is om in te grijpen.

  • Jullie vroegen in de comments of de kans op een coronabesmetting buiten kleiner is dan binnen. En of het dan wel logisch is dat de politie je naar huis stuurt.

Hoe verspreidt het virus zich?

Als iemand met corona bijvoorbeeld hoest, niest of schreeuwt, komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Andere mensen kunnen besmet raken als ze die virusdeeltjes inademen. Dat gebeurt niet altijd. Vaak zijn er veel deeltjes voor nodig om iemand anders te besmetten.

Hoe meer afstand je van anderen houdt, hoe kleiner de kans dat je besmet raakt, zeggen experts. Daarom is de afstandsregel van anderhalve meter ingesteld.

Wat is het verschil tussen binnen en buiten?

Volgens experts is de kans om buiten corona te krijgen een stuk kleiner dan binnen. Dat heeft onder meer te maken met de wind. Buiten waait het meestal, waardoor de virusdeeltjes veel sneller wegvliegen. En de zon helpt ook een handje. Virusdeeltjes overleven minder lang door UV-licht dat van de zon afkomt.

Binnen waait het natuurlijk niet, waardoor kleine deeltjes zich juist kunnen ophopen in de lucht. Dat gebeurt sneller als er te weinig ventilatie is. Die opgehoopte virusdeeltjes kunnen dan weer anderen besmetten. Tegelijkertijd is het binnen vaak ook moeilijker om afstand van andere mensen te houden.

Kun je buiten besmet raken?

Ja, dat kan. En dat gebeurt ook, zeggen experts. Maar uit onderzoek blijkt dat de kans wel een stuk kleiner is. Daarom zijn sommige mensen het er niet mee eens dat de politie parken ontruimt als het druk is. En aan het begin van deze maand bleek uit onderzoek dat meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat de terrassen wel weer open kunnen.

Waarom zijn de terrassen dan niet open?

Al langer discussiëren experts en ministers met elkaar of de terrassen open kunnen. Halverwege maart leek het er even op dat het ging gebeuren. Toen zei demissionair premier Rutte in een persconferentie dat er misschien versoepelingen kwamen, als de coronabesmettingen niet te hoog waren. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat in korte tijd de besmettingen toenamen.