Gedwongen uit de kast op school? Dit zeggen leerlingen van het Gomarus

Wat is er gebeurd?

  • Op de Gomarus-school in Gorinchem zijn leerlingen gedwongen om uit de kast te komen bij hun ouders, ook als ze dat zelf nog niet wilden. Werkten ze niet mee, dan vertelde de school het zelf aan de ouders. Dat zeggen oud-leerlingen in een artikel van NRC.

  • Gomarus is een reformatorische school. Volgens de voorzitter van het schoolbestuur zijn homoseksuele leerlingen net zo welkom als heteroseksuelen, maar is het praktiseren van een homoseksuele geaardheid niet in lijn met de Bijbel.

  • Veel Tweede Kamerleden reageerden boos op de verhalen. De minister van onderwijs, Arie Slob, heeft aan de Onderwijsinspectie gevraagd om onderzoek te doen naar de school.

Wat voor school is Gomarus?

Gomarus is een reformatorische school. Dat betekent dat ze lesgeven volgens bepaalde christelijke principes. Zo heb je bijvoorbeeld ook rooms-katholieke, islamitische en openbare scholen.

Daarom gelden op de Gomarus bepaalde regels die bij de reformatorische overtuiging passen. Meisjes moeten bijvoorbeeld een rok dragen die minstens op de knie valt en mogen geen opvallende make-up op doen. Jongens mogen geen té korte broeken dragen. Op de website van de school staat ook dat ze alleen leerlingen toelaten die thuis en in de kerk dezelfde opvoeding als op de school krijgen.

In Nederland mag iedereen een school starten van een bepaald geloof. Dat staat in de grondwet. De school moet zich dan wel aan alle andere regels en wetten houden, en ook lessen geven die vanuit de overheid verplicht zijn.

Er zijn veel verschillende christelijke stromingen die allemaal hun eigen principes hebben. Op sommige christelijke scholen is het geen probleem om uit de kast te komen. Maar bij andere is dat ingewikkelder. Zo vinden ze op de Gomarus dat je wel homoseksueel mag zijn, maar dat het niet bij de Bijbel past om ook echt een homoseksuele relatie met iemand te hebben.

Wat vinden Gomarus-leerlingen van het nieuws?

In onze comments en dm's reageerden ook veel mensen die op het Gomarus zitten of zaten op het nieuws. Een aantal van hen wilden verder met ons praten.

De leerlingen zeggen dat hun geloof en school in de media nu strenger overkomen dan het in werkelijkheid is. "In het eerste artikel hierover, van de krant NRC, staat dat in onze biologieboeken geknipt zou zijn en dat conciërges de lengte van onze rokken opmeten", zegt de 14-jarige Hanna uit 3VWO. "Dat was vroeger misschien zo, maar nu al lang niet meer."

Alle leerlingen die wij spraken keuren de berichten van afgelopen weekend over hun school af. De verhalen over mensen die gedwongen uit de kast moeten komen op school, herkennen zij niet. "Dat moet niet kunnen en de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten meteen ontslagen worden wat mij betreft", zegt de 18-jarige oud-leerling William.

"Onder leerlingen wordt er heel verschillend gedacht over homoseksualiteit, breder dan het beleid van de school nu is", zegt een scholier van 16, die één van de beheerders van het Instagramaccount @gomarus.memes is. "Als je homo bent, kun je daar helemaal niks aan doen. Je bent dan niet minder dan iemand die hetero is en zo zal je op onze school ook niet behandeld worden. Homoseksuele leerlingen worden op school door docenten en leerlingen gewoon geaccepteerd."

Alle gesproken leerlingen geven aan dat het op school prima is om open te zijn over je homoseksualiteit, al kennen ze niemand die op dit moment ook daadwerkelijk uit de kast is gekomen. Wel geven alle leerlingen aan dat ze, net als de school, de Bijbel volgen in hun mening over homoseksualiteit.

De 14-jarige Hanna uit 3vwo zegt daarover: "Als school en als leerlingen volgen wij de Bijbel in de zin van dat we het niet eens zijn met het uiten ervan. Dus het homohuwelijk of een homoseksuele relatie keuren we af, want dat staat niet in de Bijbel. Maar gelukkig behandelen ook de docenten homo's niet alsof ze ziek of gestoord zijn, want dat zou nergens op slaan."

Iemand die andere ervaringen heeft op het Gomarus is een 18-jarige oud-leerling, die liever anoniem wil blijven. Hij studeert inmiddels op de Erasmus Universiteit. "Ik ben zelf heteroseksueel en in de onderbouw was ik helemaal niet bezig met homoseksualiteit. In de bovenbouw ging ik die wereld meer ontdekken, gewoon uit interesse. Toen we het bij Godsdienst gingen hebben over hoe een spiraaltje een vervroegde abortus is en hoe homoseksualiteit niet kon, vond ik dat ik daar iets van moest zeggen. Ook als hetero wilde ik een statement maken daarin."

Volgens de oud-scholier werd dat door de docenten niet gewaardeerd. "Na de les moest ik bij mijn Godsdienstleraar komen, die vertelde dat hij me wel erg brutaal vond. Later die week moest ik bij de teamleider komen, die mij en een aantal andere jongens aansprak op 'provocerend gedrag'. Dat kwam ook zo in mijn rapport te staan. De rapporten daarvoor stond er juist altijd dat ik me goed gedroeg, dus dat had echt met die ene les te maken. De les dat ik het opnam voor homoseksuele mensen."

Meer weten?

Wat vindt de school er zelf van?

De voorzitter van het bestuur, Chris Flikweert, schrijft op de website dat het ongelooflijk veel pijn doet om te lezen dat sommige homoseksuele jongeren zich niet veilig voelden op de school. Volgens hem zijn homoseksuele leerlingen net zo welkom als heteroseksuele leerlingen. Als je het artikel van NRC leest, lijkt het net alsof het voor homoseksuele jongeren op de Gomarus onmogelijk is zichzelf te zijn, schrijft de voorzitter. Maar volgens hem klopt dat beeld niet. "De meesten van hen ervaren de Gomarus als een bewogen, bevlogen en betrokken school. Met mijn collega's en met onze leerlingen blijven we ons er iedere dag weer voor inzetten dat dit voor iedereen geldt."