'Als we dit geen genocide noemen, wordt de situatie niet serieus genomen'

Wat is er gebeurd?

  • De manier waarop China met de Oeigoeren omgaat, is een genocide (volkerenmoord). Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

  • De partijen die daarvoor pleitten, D66, GroenLinks en Christenunie, dienden een voorstel in. Dat is al door een meerderheid ondertekend.

  • Het kabinet wil het woord genocide alleen nog niet gebruiken. Waarom mensen belangrijk vinden dat dit wél gebeurt, leggen we je uit.

Waarom moet ik dit weten?

Je hebt het nieuws over de Oeigoeren vast eens voorbij zien komen. Dat zijn Chinese moslims die in China worden onderdrukt en in werk- en strafkampen worden geplaatst. De beelden die daarover naar buiten komen krijgen we regelmatig van jullie in onze DM. Want velen van jullie vinden dat er meer aandacht moet komen voor Oeigoeren. De Tweede Kamer heeft er nu dus aandacht aan besteed en stemde erover of de onderdrukking van Oeigoeren wel of niet een genocide moet heten.

Alerk van 21 is Oeigoers en vindt het heel belangrijk dat er erkenning komt. "Alle feiten wijzen erop dat het gaat om een genocide. We zitten in een situatie waarin we woorden gebruiken die niet rechtdoen aan wat er daar gebeurt", zegt hij. Volgens hem is het een belangrijke stap dat de Tweede Kamer de omgang met Oeigoeren in China als genocide ziet. "Als we dit woord niet gebruiken, wordt de situatie niet serieus genomen en ontkend. En Oeigoeren helpen en steunen wordt dan heel moeilijk. Terwijl dat heel erg nodig is."

In 2017 hoorde Alerk dat zijn vader vastzit in een strafkamp. "Ik spreek hem niet en weet niet hoe het met hem gaat. Ik kwam wel een half jaar geleden een TikTok-filmpje tegen waarin ik mensen in zo'n kamp in een kringetje zag zingen. Ik herkende meteen mijn vader." Daar was hij blij om, maar hij kreeg ook twijfels. "Mijn vader in leven zien deed me goed. Maar ik denk dat het filmpje in scene is gezet."

Wie vindt wat?

De politieke partij D66 kwam dus met het voorstel om de manier waarop China met Oeigoeren omgaat, een genocide te noemen. Deden ze omdat de Canadese Tweede Kamer deze week dat voorstel ook al deed. "Het gaat om verschrikkelijke misstanden tegen de Oeigoerse moslimminderheid. We moeten het genocide noemen", zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Het kabinet wil het woord genocide niet gebruiken, omdat ze eerst willen wachten wat de Verenigde Naties erover zegt. Dat is een internationale organisatie die zich inzet voor mensenrechten. "Het is heel zwaar is om dat te zeggen. We moeten eerst zeker weten wat er precies aan de hand is voor we zo'n uitspraak kunnen doen", zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok erover. Wat er dus precies gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Mocht het zo zijn dat ons land straks officieel van een genocide spreekt, dan hoopt Alerk in ieder geval op drie dingen:

  • Duidelijkheid over wat er precies met de Oeigoeren in de strafkampen gebeurt. "Ik hoop dat Nederland zich ook inzet om meer onderzoek te laten doen, zodat ik en vele anderen weten hoe het eraan toe gaat met onze familieleden."

  • Andere landen motiveren om ook de onderdrukking een genocide te noemen. "Mocht het officieel worden, dan is Nederland na de politiek in Canada en Amerika het derde land dat met erkenning komt. Als wij dit als land groot aankaarten en hier aandacht aan besteden, kunnen we straks hopelijk met nog meer landen een verschil maken."

  • Nederlandse bedrijven helpen zodat zij geen Oeigoerse arbeiders meer hoeven in te zetten. "Ik hoop dat de Nederlandse overheid bedrijven gaat helpen om andere arbeiders, in betere omstandigheden, in te zetten voor bijvoorbeeld het maken van kleding."