Zo willen scholen straks coronaproof les geven

Wat is er gebeurd?

  • Demissionair premier Rutte heeft bekendgemaakt dat de coronaregels weer wat versoepelen vanaf begin maart.

  • Zo kun je straks weer minstens een keer per week naar school, als je op de middelbare of het mbo zit.

  • Je moet je dan natuurlijk wel aan allerlei regels houden en scholen hebben zelf ook creatieve ideeën bedacht. Hoe die eruit zien, lees je in dit artikel.

Waarom moet ik dit weten?

Sinds half december zijn de meesten van jullie niet meer op school geweest. We kunnen ons goed voorstellen dat het thuiszitten op een gegeven moment vervelend wordt en dat velen van jullie blij zijn met de heropening van de scholen op 1 maart. Komen wel allerlei coronaregels bij kijken waar je je aan moet houden. En scholen komen zelf ook met creatieve ideeën. Wat die zijn, leggen we je uit.

Dit zijn de coronaregels op jouw school

  • Je kunt dus vanaf 1 maart minimaal een dag in de week naar school. Examenleerlingen, kwetsbare scholieren en leerlingen die praktijkvakken hebben krijgen voorrang, maar het is ook de bedoeling dat er ruimte is voor alle andere scholieren.

  • In en om de school moet je anderhalve meter afstand houden van iedereen, dus ook van je klasgenoten.

  • Waar dat moeilijker gaat, bijvoorbeeld tijdens de lopen en in de gangen, moet je een mondkapje op. Die mag weer af zodra je zit.

  • De pauzes en de begin- en eindtijden worden aangepast zodat je niet met een hele groep scholieren op hetzelfde moment pauze hebt of naar school moet.

  • Het is de bedoeling om zoveel mogelijk in een vast groepje te werken zodat je niet al te veel contact hebt met anderen. Als je school kiest voor samenwerken in een vast koppel, dus samen met een andere klasgenoot, hoef je onderling geen afstand te houden.

  • Je school kan er voor kiezen om lessen te geven in andere, grotere ruimtes buiten school. Denk bijvoorbeeld aan sporthallen en theaterzalen.

  • Sommige scholen zitten in een testfase en doen aan sneltesten nadat een besmetting werd vastgesteld. Het is nog niet bekend of en hoe dit helpt, daarom gaat de proef op deze scholen nog door. Experts zullen later met een advies komen.

  • Kan je door je lessen of toetsen niet voor de avondklok thuis zijn, dan is dat geen probleem en ben je uitgezonderd van die regel.

Als er toch iemand op school corona krijgt, hangt het er een beetje vanaf wie er dan allemaal in quarantaine moeten. Dat kan je hele klas zijn, of alleen een kleiner groepje, als zij afstand hebben gehouden van de rest.

Wie vindt wat?

Veel scholen hebben nog niet besloten hoe ze vanaf 1 maart weer deels open gaan. Ze vinden 't vooral moeilijk om overal de anderhalvemeterregel te kunnen regelen. Dat begrijpt de VO-raad, die zich inzet voor middelbare scholen. "Het grootste dilemma is hoe om te gaan met de onderlinge afstand en hoeveel leerlingen er terecht kunnen", zegt een woordvoerder.

Sommige scholen bedenken zelf creatieve ideeën om coronaproof les te kunnen geven. Zo gaat de ene school de sporthal gebruiken om er lessen te geven, gezien gym toch niet doorgaat. Een andere school overlegt met de kerk om daar les te gaan geven, omdat de klaslokalen er echt te klein zijn.

Er zijn ook scholen die gewoon les blijven geven in hun eigen ruimtes. "We zijn koning in het improviseren. We hebben looproutes, spatschermen, mondkapjes op en we zorgen voor afstand tot het personeel", zegt een bestuurder van een school tegen NH Nieuws. Docenten die het daar toch eng vinden om naar school te komen, mogen doorgaan met de online lessen.

Meer weten?

Hoe zit het met het hbo en de universiteiten?

De coronacrisis heeft natuurlijk ook gevolgen voor studenten op het hbo en de uni's. Het kabinet moet er alleen ook rekening mee houden om de coronaregels stap voor stap te versoepelen om niet al te veel risico te lopen. En daarom blijft het hoger onderwijs voorlopig nog dicht en gaan de online lessen door. Studenten die praktijkonderwijs volgen of toetsen hebben zijn uitgezonderd en kunnen wel naar school. Het kabinet is ook al bezig om te kijken hoe het hoger onderwijs, op een later moment, weer open kan.