We moeten 610.000 rijexamens, toetsen en testen inhalen

Wat is er gebeurd?

  • Had je eigenlijk een rijexamen, toets of test bij het CBR op de planning staan het afgelopen jaar? Dikke kans dat je die moest verplaatsen of zelfs helemaal uit je agenda haalde. En je bent niet de enige.

  • Het CBR, dat is de rijexamenclub, verwacht dat dat er in totaal 610.000 examens en toetsen ingehaald moeten worden. De helft daarvan zijn theorie-examens, de andere helft praktijkexamens.

Waarom moet ik dit weten?

Je bent misschien wel een van die mensen die zijn of haar examen moest uitstellen. Of je hebt plannen om te gaan lessen en weet niet zo goed hoe het er nu aan toe gaat bij het CBR.

In de eerste lockdown zijn ruim 300.000 examens, toetsen en rijtesten uitgesteld of helemaal gecanceld. Dat was dus in maart en april van het vorige jaar. Nu, in de tweede lockdown die tot in ieder geval 2 maart duurt, worden er ruim 400.000 examens, toetsen en rijtesten uitgesteld of geannuleerd.

We krijgen heel veel dm's van jullie over jullie uitgestelde toetsen. Veel volgers willen weten wanneer ze nou weer op examen kunnen en wat ze kunnen verwachten van het CBR.

Efe van 18 is een van onze volgers die ons een dm stuurde. Hij is nu bijna een jaar bezig met het halen van zijn rijbewijs. "Dit komt vooral door de lockdowns. Daardoor kon ik lange periodes niet lessen. En er waren natuurlijk hele lange wachttijden voor het inschrijven bij praktijkexamens en theorie-examens."

Wie zegt wat?

Susan van 18 vindt het best wel zuur dat het langer duurt om een rijbewijs te halen. "Alles staat weer stil en dat vind ik wel echt heel erg balen." Haar theorie-examen werd uitgesteld, van juni naar oktober.

Efe baalt ook. Bij hem is zijn autorijexamen uitgesteld. "Ik had eigenlijk rijexamen in maart, maar door de lockdown van de afgelopen twee maanden heb ik zo weinig lessen kunnen nemen, dat ik het sowieso niet ga halen. Daarom is mijn rijexamen nu uitgesteld."

Lisa van 18 is al anderhalf jaar bezig om haar rijbewijs te halen. Eerst werd haar theorie-examen uitgesteld. Nadat ze dat haalde, duurde het nog een half jaar voordat ze op praktijkexamen kon. "Helaas ben ik gezakt", vertelt ze daarover. Naar eigen zeggen was dat doordat veel van haar rijlessen niet doorgingen vanwege de lockdown.

Vorige week zou Lisa eigenlijk op herexamen gaan, maar ook die toets werd uitgesteld. "Ik heb nu in april mijn examen gepland staan, maar we moeten nog maar zien of het deze keer wel doorgaat."

Fabienne van 18 zit te wachten op een rijtest. Die moet je doen als je bijvoorbeeld ADHD of ADD hebt. Dat is omdat je dan mogelijk problemen hebt met je concentratie en aandacht. Het CBR wil daarom dat je voordat je op rijexamen gaat, eerst laat checken of je veilig kunt rijden. Voordat je zo'n rijtest mag doen, moet een psychiater goedkeuren of je dat mag.

Fabienne: "Ik vind het zelf heel jammer dat mijn rijtest elke keer wordt uitgesteld. Want ik zit vol met spanning elke keer te wachten op mijn rijtest en dan wordt het net op het laatste moment toch weer verplaatst en afgezegd." Toch heeft ze ook wel begrip voor haar rijschool en het CBR. "Die kunnen er natuurlijk niks aan doen en onze veiligheid gaat voorop."

Het theorie-examen van Edo van 19 is nu drie keer uitgesteld. "Op dit moment wacht ik al zo'n vier maanden op mijn theorie-examen." Hij verwacht ook niet dat hij binnenkort op examen kan. "Doordat het al zo vaak is uitgesteld, denk ik dat het nog wel langer gaat duren."

Het CBR denkt er hetzelfde over. In een brief aan de politiek schrijft de rijexamenclub dat het best wel even kan duren om al die gecancelde examens, toetsen en testen in te halen. Vooral met de praktijkexamens kan de wachttijd oplopen. Komt doordat je daar voor iedere kandidaat een medewerker van het CBR nodig hebt.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de club voor rijexamens in januari weer open ging, maar dat ging vanwege de verlengde lockdownregels niet door. Het plan was dat er extra openingstijden en openingsdagen zouden komen. En medewerkers moesten dan maximaal overwerken om de boel op te lossen.

Dat plan is inmiddels van de baan. Is omdat de lockdown verlengd is tot 2 maart. Hoe het CBR er nu voor gaat zorgen dat jij je rijbewijs toch haalt? Dat is nog niet bekend. In maart komt er een nieuw plan, belooft de rijexamenclub.

Praat verder op onze socials

Powered by: