Britney, Justin, Demi: hoe het écht is om kindster te zijn

Wat is er gebeurd?

  • Op social media wordt het verhaal van de zangeres en actrice Britney Spears afgelopen dagen veel gedeeld. Er is kritiek op hoe zij behandeld is toen ze nog maar een tiener was.

  • Aanleiding is een documentaire die deze week op Amerikaanse streamingsdiensten verscheen, 'Framing Britney Spears'.

  • Ook andere artiesten die al op hele jonge leeftijd heel beroemd werden, oftewel kindsterren, delen dat ze dat niet altijd even leuk vonden.

Waarom gaat het nu over Britney Spears?

Britney Spears werd in de jaren '90 bekend toen ze ongeveer 11 jaar oud was. Al snel werd ze door hits als ...Baby, One More Time en Oops! I Did It Again wereldwijd de 'Princess of Pop' genoemd. Maar vanaf ongeveer 2007 ging het niet zo goed met Britney. In interviews zei ze vaak dat ze de roem zat was en kwam ze in het nieuws vanwege drugsmisbruik.

In die tijd kreeg haar vader alle rechten over haar bezittingen en verloor ze voogdij van haar kinderen. Britney heeft tot de dag van vandaag dus niets over haar geld of kinderen te zeggen. Veel mensen om haar heen maakten misbruik van haar situatie voor geld en beroemdheid, wordt in de documentaire 'Framing Britney Spears' gezegd. Zo ontstond een paar jaar geleden de hashtag #FreeBritney, omdat veel fans het oneerlijk vinden dat zij niet gaat over haar eigen gemaakte fortuin.

Er is ook veel kritiek op hoe Britney behandeld werd als kindster door de media en managers. Zo werden er vaak ongepaste vragen gesteld en werd ze continu achtervolgd door de media. Volgens de mensen om haar heen, die ook in de documentaire aan het woord komen, maakten managers misbruik van haar toen zij nog kind was.

Hoe zit het met andere kindsterren?

Veel andere voormalig kindsterren zijn de laatste jaren ook open over de keerzijde om als jong persoon beroemd te worden.

Demi Lovato bijvoorbeeld, de zangeres staat sinds haar zevende al in de spotlights en vertelt op Instagram en bij interviews over de negatieve impact van kindster zijn. Zo zei ze dat ze "niet zo vroeg zou beginnen als ik het opnieuw kon doen. Het was moeilijk om jezelf te vinden terwijl de hele wereld toekijkt."

Ook Justin Bieber, die sinds zijn dertiende een wereldwijde superster is, is er uitgesproken over bij interviews. In zijn liedje 'Lonely' zingt hij ook: "Iedereen kent mijn verleden... misschien is dat de prijs die je betaalt voor geld en roem op een jonge leeftijd. Iedereen zag dat ik ziek was maar niemand maakte het uit, ze bekritiseerden de dingen die ik deed als een jong kind."

Bieber kwam veel in het nieuws voor bepaalde die hij deed toen hij jonger was, zoals het bekogelen van het huis van de buren met eieren en rijden onder invloed. Volgens hem heeft zijn vroege succes een negatief effect gehad op hem. In een Instagram post vertelt hij erover: "is het je opgevallen hoe het met kindsterren gaat wanneer ze opgroeien? Er staat zo'n grote druk en verantwoordelijk op een kind wiens brein nog niet ontwikkeld is. Die gaan door dingen waar iedereen doorheen gaat: rebels zijn, niet genoeg nadenken, uitdagend. Maar wanneer je ook nog eens de druk van beroemd zijn erbij hebt, doet het iets met je dat onbeschrijflijk is."

Miley Cyrus, die ook opgroeide in de spotlights als Hannah Montana, gaf Britney, naar aanleiding van de documentaire, een shoutout in haar Superbowl-optreden en andere bekende mensen tweetten ook #FreeBritney.

Wij spraken ook over dit onderwerp met Famke Louise. Zij werd al op jonge leeftijd bekend via YouTube. "Ik denk dat ik sowieso heel snel volwassen ben geworden erdoor. Je komt in een industrie om de hoek kijken als 16-jarige, je bouwt zoveel ervaring op en krijgt zoveel mee, dat je gewoon leert om te gaan met bepaalde mensen en situaties."

Haar puberteit was anders dan de gemiddelde Nederlandse scholier. "Op een gegeven moment word je bekend voel je je niet fijn op school. Leerlingen gingen op deuren bonken, video's maken en je echt achtervolgen. Uitgaan als normale 16-, 17-jarige ging ook niet. De eerste keer dat ik naar een club ging, trad ik op."

Volgens Famke is de media in Nederland wel heel anders dan in Amerika. Daardoor is de negatieve impact volgens haar minder. "Ze boren je niet de grond in, negen van de tien keer vind ik het leuk wat ik terug lees." Toch miste ze als tiener de normale dingen, zoals naar feestjes gaan en vrienden maken. "Je voelt je soms alleen."