Wat moet je met al die cijfers over stress onder jongeren?

Wat is er gebeurd?

  • Je hebt het dit weekend misschien wel voorbij zien komen in het nieuws: acht op de tien jongeren zit tegen een burn-out aan. Dat blijkt uit weer een nieuw onderzoek.

  • Ook wij maakten daar dit weekend een video over. Onder onze post kwamen veel reacties en tegelijkertijd twitterden experts er op los.

  • Kort samengevat: er was veel te doen over dit nieuws. Daarom zijn we er wat dieper ingedoken.

Waarom moet ik dit weten?

De video die we dit weekend maakten over het burn out-onderzoek werd bijna een half miljoen keer bekeken en er werd veel onder gereageerd. De video ging over een nieuw onderzoek. Daaruit blijkt dat veel jongeren in ons land door corona last dreigen te krijgen van een burn-out. Het zou gaan om acht om de tien jongeren.

'Jeetje, wat veel', reageerde Julie onder de video. En meer mensen vonden dat, want haar reactie kreeg bijna duizend likes. 'Wat een erg nieuws', reageerden anderen. Sommige volgers trokken het nieuws in twijfel. 'Het lijkt me sterk dat het zó erg is', reageerde Sven.

Kortom, veel volgers wilden weten: hoe zit dit nou precies?

Wie vindt wat?

Een aantal experts en journalisten zijn kritisch op het onderzoek en hebben twijfels over de cijfers. Die cijfers komen namelijk uit een onderzoek van een bedrijf dat zich sowieso al bezighoudt met burn-outs, en aandacht wil voor dat probleem. Bovendien zijn de mensen meededen aan het onderzoek, sowieso al mensen met burn-out-klachten. Journalist Luuk legde op Twitter uit waarom je dat getal van 8 op de 10 dus met een korrel zout moet nemen.

Maar dat neemt niet weg dat er wel echt iets aan de hand is. Bijna iedere week lees je in het nieuws wel over een nieuw onderzoek naar hoe jongeren zich voelen in coronatijd.

Zo meldt het Rode Kruis vandaag op basis van een online onderzoek dat 70% van de jongeren zich wel eens somber voelt. EenVandaag kwam met een onderzoek dat tweederde van de jongeren zich slechter voelde dan voor corona. De Kindertelefoon zei veel meer meldingen te krijgen. En ook wij deden vanuit Stories een oproep op Insta, waarbij een derde van de 9000 jongeren die reageerden hun leven op dit moment een onvoldoende geven.

De onderzoeken laten dus vaak ongeveer hetzelfde zien: jongeren hebben door corona meer last van mentale problemen. Ze voelen zich somber, angstig, gestresst of eenzaam.

En wat gebeurt er nu met die cijfers?

Wat moeten we met het nieuws dat daar de hele tijd over komt? Zorgt dat er niet alleen maar voor dat nog meer jongeren zich rot gaan voelen, zoals ook veel volgers aan ons vroegen over deze reportage die we hierover maakten.

"Het kan zo zijn dat je door dit soort nieuws angstiger of somberder wordt" denkt generatie-expert Talitha Muusse. "Maar lezen dat anderen hier ook last van hebben, kan je ook juist helpen. Dat je weet: ik ben niet de enige die zich zo voelt. Ook kan het ervoor zorgen dat je in actie wil komen om wat aan dit probleem te doen", zegt Talitha. "Door straks te gaan stemmen bijvoorbeeld, en dan te kijken: zijn er politieke partijen die iets doen aan het mentale welzijn en de psychische gezondheid van jongeren?".

Zie het nieuws over dit soort cijfers en onderzoeken dus niet alleen als iets negatiefs, zegt Talitha. Het kán dus voor positieve ontwikkelingen zorgen. Ook in de politiek. Laat die berichten er maar zijn, vindt Talitha daarom. "Want als je het er niet over hebt, hoe kan de politiek er dan iets aan doen?".

Ze denkt dat er nu nog niet genoeg gebeurt en dat de politiek nu nog niet genoeg luistert naar jongeren. "Experts en jongerenorganisaties die aankloppen bij de politiek, zien dat ze geen reactie krijgen. En er zijn geen concrete signalen dat er iets gaat veranderen. Dan krijg je dat mensen aan de noodklok gaan trekken, met dit soort cijfers, en zullen die geluiden alleen maar sterker worden."

De kans is dus groot dat je de komende tijd alleen maar meer van dit onderzoeken gaat tegenkomen, denkt Talitha: "En dan wordt het soms misschien steviger aangezet."