Wat is er aan de hand in Myanmar?

Wat is er gebeurd?

  • In Myanmar, dat is een land tussen India en Thailand gaan al dagenlang tienduizenden mensen de straat op. Ze zijn boos op het leger.

  • Dat leger arresteerde vorige week de regeringsleider en is nu zelf aan de macht. Volgens hen omdat de regeringsleider vals speelde tijdens de verkiezingen.

  • Maar de demonstranten willen niet dat het leger aan de macht is en eisen dat hun regeringsleider terugkomt.

Wat is er aan de hand in Myanmar?

Om te begrijpen wat er in Myanmar aan de hand is, moeten we een stukje terug in de tijd. De staatsgreep, dat betekent dat de leider wordt afgezet, ligt gevoelig bij veel Myanmarezen, omdat het hen doet denken aan 1988. Ook toen kwam het leger aan de macht en het land werd daardoor met een moeilijk woord, een militaire dictatuur. Dat betekent dus dat het leger de complete macht heeft. "Het betekende in Myanmar geen verkiezingen, geen vrijheid van meningsuiting en amper contact met het buitenland", zegt Zuidoost-Azië correspondent Annemarie Kas.

Tot 2015. Toen kwamen er verkiezingen en die werd gewonnen door de populaire leider Aung San Suu Kyi. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor Vrede, omdat ze zich al tientallen jaren inzette voor een democratisch Myanmar.

Volgens Annemarie is er sinds 2015 al veel verbeterd in het land. "Er is iets meer vrijheid en de economie is zich beetje bij beetje aan het ontwikkelen." Ook heeft de regering de arbeidsmarkt verbeterd en baankansen voor jongeren vergroot. Maar het leger is nooit helemaal machteloos geweest in die tijd. "Toen het leger in 2008 de grondwet schreef, zorgde het ervoor dat militairen nog veel mochten bepalen in Myanmar."

Op 8 november waren er nieuwe verkiezingen. De partij van Aung San Suu Kyi won weer en met een grote meerderheid. Een paar dagen na die verkiezingen beweerde het leger dat ze niet eerlijk had gewonnen. De commissie, die toezicht hield op of het allemaal wel eerlijk ging, zei dat dit niet waar was. "Het leger gebruikte dat als reden, terwijl de echte reden misschien wel is dat ze de macht terug willen", zegt Annemarie. Vorige week pleegde ze dus een staatsgreep.

Wie wil wat?

Sindsdien zijn er protesten in het land. "Myanmarezen willen niet dat hun vrijheid afgepakt wordt. Facebook, Twitter en Instagram is afgelopen weekend ook op zwart gegaan en dat schiet bij jongeren in Myanmar ook in het verkeerde keelgat. Ze maken zich zorgen om hun toekomst", zegt Annemarie. Jongeren in Myanmar uitten hun onvrede begin vorige week vooral op sociale media.

Maar inwoners doen dat ook door middel van lawaaiprotesten, waarbij ze op potten en pannen slaan en toeteren met hun auto's. Volgens Annemarie een traditie in Myanmar om kwade geesten te verjagen. Ook wordt er gestaakt door personeel in bijvoorbeeld het ziekenhuis en de bank.

De demonstranten eisen dat Aung San Suu Kyi en andere politici vrijgelaten worden. Ook willen ze dat de staatsgreep teruggedraaid wordt en dat het parlement de macht terugkrijgt. "Het liefst zien de Myanmarezen ook dat de grondwet aangepast wordt, zodat het leger minder macht krijgt", zegt Annemarie.

En nu? Volgens Annemarie is er echt maar een kleine kans dat het leger de macht teruggeeft. "Het leger zegt de macht in ieder geval voor een jaar over te nemen en dat er daarna 'vrije en eerlijke' verkiezingen komen. Maar dat geloven inwoners niet."