Hoe koop je een goede hond?

Wat is er gebeurd?

  • Nu iedereen door corona heel veel thuis is, gaan steeds meer mensen op zoek naar gezelschap van een huisdier. De vraag naar honden en katten is sinds het begin van de crisis enorm toegenomen.

  • Dat zorgt voor problemen, want ook puppyverkopers die niet goed voor hun dieren zorgen, spelen hierop in om veel geld te kunnen verdienen. Het gevolg: dierenleed en nieuwe baasjes met zieke puppy's.

  • Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om te voorkomen dat je eindigt met een ziek en zielig beestje. Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje.

Waarom is dit nieuws?

Alleen al in 2020 kozen veel meer mensen ervoor om een hondje te nemen dan in 2019. Asiels zijn leeg en puppy-cursussen hebben het superdruk.

Maar dat zorgt ook voor problemen, want door corona zijn er niet ineens meer honden bijgekomen. Er zijn verschillende opties om aan een hondje te komen. Je kunt er natuurlijk eentje adopteren uit een asiel. Maar ook op internet, bijvoorbeeld op Marktplaats, is veel aanbod.

Maar bij dat laatste gaat nog veel mis. Er zijn namelijk grote verschillen tussen aanbieders van nestjes pups. Fokkers hebben er hun werk van gemaakt om voor nestjes pups te zorgen. Zij hebben vaak meerdere moederhonden en moeten aan strenge regels voldoen als het gaat om de juiste zorg voor de beestjes.

Maar er zijn ook broodfokkers actief op internet. Zij willen vooral zo veel mogelijk geld verdienen aan de illegale handel in honden en zorgen dan ook slecht voor hun beesten. De hondjes die zij aanbieden komen meestal uit Oost-Europa, zijn veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en hebben te vroeg of helemaal niet hun inentingen gehad.

Ook de moederhond wordt slecht behandeld. Door deze slechte zorg kan de pup die jij in je handen gedrukt krijgt al verschillende ziektes hebben. Daardoor ben je niet alleen al snel veel geld kwijt aan de dierenarts, het kan ook zijn dat de pup na korte tijd overlijdt.

Hoe herken je een broodfokker?

Achter een advertentie op internet kan dus heel veel dierenleed verstopt zitten. Maar hoe weet je nou of een adverteerder ook een betrouwbare fokker is? Gelukkig zijn er veel dingen waaraan je zelf kunt checken of een fokker oké is. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) houdt zich hier ook mee bezig en heeft een aantal stappen op een rijtje gezet.

  • De advertentie zelf

Aan de advertentie zelf kun je al best goed zien of een handelaar te vertrouwen is of niet. Zo zijn er in coronatijd fokkers die aanbieden om een hondje thuis te bezorgen. Dat is een alarmbel, want stiekem is dat vaak een smoesje zodat je niet kunt zien onder welke omstandigheden de puppy's moeten leven. Kijk ook goed op foto's of je ziet in welke omstandigheden de pup nu leeft en of je de moederhond kunt zien.

Ook willen broodfokkers vaak niet met je mailen of appen, maar alleen bellen. Dit doen ze zodat er geen afspraken op papier staan waar je ze later nog op kunt wijzen.

En broodfokkers zetten je graag onder druk. Je moet meteen beslissen, er wordt gegooid met aanbiedingen en termen als 'laatste kans' en 'op=op'. Een betrouwbare fokker wil graag dat de pup een goed mandje krijgt en heeft erg zijn best gedaan om een goed en gezond nestje te maken. Het gaat hem of haar dus helemaal niet om de snelheid, maar meer om de kwaliteit. Een broodfokker daarentegen wil graag zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdienen. Kies er ook altijd voor om er even over na te denken en niet meteen ja te zeggen. Een goede fokker geeft je ook die ruimte.

Iedere hond heeft ook een paspoort en een chip, vraag daar ook naar. Zo kun je checken of een hond niet stiekem uit het buitenland komt en of de vaccinaties kloppen. Let er ook op dat het hondje niet te jong is. Bij een hondje uit het buitenland moet hij ouder zijn dan vijftien weken, bij een pup uit Nederland is dat zeven weken.

  • De fokker checken

Kijk op internet ook of je meer informatie over de fokker kunt vinden. Staan er op zijn of haar site nog veel meer aanbiedingen van meer dan acht of tien verschillende rassen, dan is het waarschijnlijk een broodfokker.

Kom je advertenties tegen van verschillende mensen met wel dezelfde tekst, woonplaats of telefoonnummer? Ook dan is dat waarschijnlijk een broodfokker die je probeert te misleiden.

Kijk ook of je recensies van andere mensen kunt vinden over de fokker. Misschien vind je op basis van de naam of het telefoonnummer al een hoop waarschuwingen.

Mag je komen kijken, maar is de afgesproken plek (ineens) een andere dan in de advertentie staat? Ook dan word je waarschijnlijk opgelicht. Spreek ook altijd van tevoren af dat je nooit een puppy bij de eerste keer kijken al meeneemt.

  • Bij het kijken

Je hebt een afspraak gemaakt bij een fokker om naar een hondje te gaan kijken. En dan? Nou, allereerst moet je kunnen zien of er meerdere nestjes zijn en moet je altijd de moederhond kunnen ontmoeten.

Daarnaast is het ook handig dat je een beetje op de pup zelf let. Een pup is van nature vrolijk en nieuwsgierig. Met een bang en heel rustig hondje is dus waarschijnlijk iets niet helemaal in orde. Ook hondjes die heel erg klein zijn en een rond hoofdje hebben, zijn vaak verkeerd gefokt. Daardoor hebben ze veel gezondheidsproblemen.

En kijk ook hier weer goed naar de fokker. Krijg je het paspoort en chipbewijs te zien? Stelt hij of zij zelf ook vragen? Krijg je zelf ook de tijd om rustig vragen te stellen?

  • De keuze maken

Als al het bovenstaande helemaal in orde is, kun je, na er even over nagedacht te hebben dus, veilig ervoor kiezen om een hondje te nemen. Laatste hobbel: het betalen. Zorg er altijd voor dat je dit via de bank doet en dus niet contant. Maak hierover ook goede afspraken met de fokker en zet die op papier.

En dan... Veel plezier met je nieuwe maatje! Wil je nou nog meer weten over broodfokkers en wat er mis kan gaan? Check dan ook de video dat we hierover maakte op YouTube.