Dit willen jullie weten over de avondklok

Wat is er gebeurd?

  • Vanaf zaterdag 23 januari tot en met 9 februari is er in Nederland een avondklok.

  • Een avondklok is een tijdsblok waarin je niet naar buiten mag van de overheid. Tenzij je er een goeie reden voor hebt én een verklaring van bijvoorbeeld je werk of school dat je ook echt ergens naartoe moet.

  • Die avondklok geldt iedere avond van 21:00 tot 04:30 uur.

  • In dit artikel zetten we de antwoorden op de vragen die jullie hebben voor je op een rij.

Waarom wil het kabinet een avondklok invoeren?

Om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Ook is er een Britse variant waar veel experts en artsen zich zorgen over maken. Die blijkt besmettelijker te zijn, waardoor er meer mensen ziek worden. En er zijn ook andere varianten uit andere landen.

In andere landen heeft zo'n avondklok volgens de overheid daar geholpen om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.

Er was in de Tweede Kamer ook veel weerstand en discussie over. Niet iedereen is of was het eens met de avondklok. Het zou een deel van je vrijheid wegnemen. Het kabinet wilde de avondklok eerst om 20:30 uur in laten gaan, maar dat vonden sommige partijen veel te vroeg. Daarom is het nu 21:00 uur geworden.

Wat zijn de uitzonderingen?

Je mag tijdens de avondklok naar buiten in geval van nood. Ook als jij of iemand die bij jou is dringend (medische) hulp nodig heeft, hoef je je niet aan de avondklok te houden.

Hetzelfde geldt als je naar een uitvaart, examen/tentamen of rechtszaak moet. Ook je hond mag je nog uitlaten, maar dit moet wel in je eentje.

Bij al die dingen moet je een papiertje bij je hebben waar op staat dat je om die reden naar buiten moet. Premier Rutte noemt dat een Eigen Verklaring Avondklok.

Ook als je moet werken en je baas daarvoor een zogenoemde werkgeversverklaring heeft geschreven, mag je buiten zijn.

Wat gebeurt er met daklozen?

Het is in principe de bedoeling dat daklozen na 21:00 uur naar een daklozenopvang gaan. Veel daklozencentra hebben ook al extra plekken vrijgemaakt daarvoor. Maar mochten dakloze mensen dit liever niet willen, dan mogen ze ook op straat blijven en krijgen ze geen boete.

Kunnen restaurants eten blijven bezorgen? En kun je nog eten afhalen?

Als je een werkgeversverklaring hebt, zo'n briefje van je baas dus, mag je gewoon nog na het ingaan van de avondklok eten thuis bezorgen bij mensen. Je kunt dus ook na 21:00 uur nog een pizza bestellen.

Afhalen bij het restaurant zelf mag na 20:15 uur niet meer.

Sluiten supermarkten eerder?

Ja. Voor supermarkten die normaal gesproken tot later dan 20:00 uur open zijn, geldt dat ze eerder dichtmoeten. Namelijk om 20:45 uur. Vakkenvullers die nog langer door moeten werken kunnen met een briefje van hun baas én een eigen verklaring naar huis gaan.

Wordt de OV-dienstregeling anders?

Nee, de trams, bussen, treinen en metro's blijven gewoon rijden, ook na het ingaan van de avondklok. Dat komt omdat mensen die 's avonds naar hun werk moeten, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, soms afhankelijk zijn van het OV om op hun werk te komen.

Wel geldt nog steeds: reis alleen met het OV als het echt niet anders kan, draag een mondkapje en houdt zoveel mogelijk afstand. Als je geen goede reden hebt om 's avonds buiten te zijn, mag je uiteraard ook niet met het OV reizen.

Mag je nog sporten?

Wat we weten is dat sportclubs nu hun roosters aan het aanpassen zijn, zodat jij niet meer in de avond hoeft te sporten. Check dit dus ook even bij je vereniging. Je moet er wel echt voor zorgen dat je voor 21:00 uur thuis bent. Sowieso mag je alleen buitensport doen en alleen tot en met 17 jaar.

Mag je nog naar de kerk, moskee, synagoge of een ander gebedshuis?

Overdag wel, van 21:00 uur tot 04:30 uur niet meer. Eén uitzondering: als er een uitvaart is, mag je wel tijdens de avondklok naar de kerk, moskee en synagoge of een ander gebedshuis.

Wat gebeurt er als je je niet aan de avondklok houdt?

Als je betrapt wordt door bijvoorbeeld handhaving of politie en je hebt geen goede reden om buiten te zijn, krijg je geen waarschuwing maar krijg je een boete van 95 euro. Je krijgt geen strafblad. Het is wel strafbaar om zo'n bewijs dat je van je werk krijgt om buiten te mogen zijn, gaat vervalsen.

Komen er behalve de avondklok nog meer coronaregels bij?

Ja. Eerst mocht je nog twee mensen thuis uitnodigen, maar dat is veranderd in één bezoeker. Dat is ook gelijk het maximum per dag. Je mag dus maar met één vriend of vriendin per dag afspreken.

Bij een uitvaart mogen nog 50 mensen zijn, eerst waren er dat 100.

Vanaf zaterdag moet iedereen die met het vliegtuig Nederland binnenkomt op het vliegveld een coronasneltest doen. Als je eenmaal verder mag, moet je tien dagen verplicht in quarantaine, eerst was dit nog een advies. De overheid gaat kijken hoe ze kunnen blijven controleren dat mensen zich eraan houden.

Er mogen geen vliegtuigen uit Groot-Brittannië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika landen in Nederland. Dat komt daar veel besmettingen zijn met nieuwe varianten van het virus.