Zo ziet de verlengde lockdown eruit

Wat is er gebeurd?

  • Premier Rutte maakte net bekend dat de lockdown nog zeker drie weken langer duurt.

  • Rutte doet dit omdat er nog steeds iedere dag veel coronabesmettingen bijkomen.

  • In dit artikel zetten we voor je op een rij welke regels nu (blijven) gelden. Je moet je er in ieder geval tot 9 februari aan houden.

Scholen

Je middelbare school blijft sowieso dicht. Dat wil dus zeggen dat je ook nog steeds zoveel mogelijk online les krijgt. Dit geldt voor middelbare scholen, mbo's, hogescholen en universiteit.

De uitzondering voor eindexamenleerlingen blijft, die mogen gewoon naar school. Ook zijn praktijkexamens uitgezonderd en blijft de school open voor leerlingen die speciale begeleiding nodig hebben (je school kan je vertellen of jij daar onder valt).

Wel moeten deze leerlingen onderling anderhalve meter afstand gaan houden. Eerst moest dat alleen tot docenten, maar nu moet dat dus ook tot andere scholieren.

Heb je jongere broertjes of zusjes, dan is er een kans dat zij eerder weer naar school of de opvang kunnen. Het kabinet zegt dat als het kan, de basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open gaan.

Geen avondklok

Rutte heeft vanavond gezegd dat er nu nog geen avondklok komt. Dat wil dus zeggen dat je 's avonds nog gewoon naar buiten kan en niet voor een bepaalde tijd binnen hoeft te zijn.

Het kabinet heeft het wel over zo'n avondklok gehad, maar zegt dat het nu nog teveel gedoe oplevert. Onder meer burgemeesters en de politie willen het niet. Zij denken dat je teveel uitzonderingen moet maken voor mensen die een goeie reden hebben om 's avonds naar buiten te moeten. En dat of dat dan echt zo is, is bijna niet te controleren, denkt de politie.

Toch is de avondklok nog niet helemaal van de baan, het blijft een optie voor het kabinet. Er wordt nu verder onderzoek naar gedaan.

Afspreken met anderen

Dat mag nog, met een vriend, vriendin of iemand uit je familie tegelijk. Het maximale aantal mensen dat je thuis mag uitnodigen is twee per dag.

Buiten mag je met maximaal één ander persoon zijn. Dat geldt ook voor afspreken bij jou thuis in de tuin en iemand zien bij de voordeur.

Wat blijft dicht?

Winkels die niet per se noodzakelijk zijn, zijn dicht en blijven dat ook. Denk aan bijvoorbeeld warenhuizen, kledingwinkels en tuincentra. Je moet ook nog even een tijdje met hetzelfde kapsel en met uitgegroeide nagels door het leven, want kappers en schoonheidssalons blijven net als de tattooshop op slot.

Een bezoekje aan musea, bioscopen, dierentuinen, theaters en pretparken zit er tot in elk geval 9 februari nog niet in. Hetzelfde blijft gelden voor de sportschool, het zwembad en de sauna.

Wat blijft open?

Je kunt wel nog steeds gewoon naar de supermarkt, drogist, bank en apotheek, want die blijven allemaal open. Geldt ook voor de bakker, markt en de slager. Heb je een afspraak bij de fysio of tandarts in je agenda? Doorstrepen is niet nodig, want ook die plekken blijven open.

Je mag ook nog naar de kerk, moskee en andere gebedshuizen. Buurthuizen mogen openblijven voor kwetsbare mensen. En je mag naar de bieb om je boeken terug te brengen en op te halen. Eten bestellen en afhalen bij restaurants en snackbars kan ook nog steeds. Hetzelfde geldt voor wiet halen bij de coffeeshop.

Sporten

Je mag sporten, maar alleen buiten. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten. Als je ouder bent, mag je met maximaal een ander persoon buiten sporten. De Eredivisie en andere topsportcompetities gaan door. Dat is nog steeds zonder publiek.

Reizen

Je mag alleen met het OV als je een noodzakelijke reis moet maken. In de bus, trein, tram en metro moet je nog steeds een mondkapje op en zoveel mogelijk afstand houden.

Met het vliegtuig reizen kan in principe, maar alleen als het heel noodzakelijk is.

Vakantie

Heb je een weekendje weg geboekt naar een hotel in Nederland, dan kun je daar nog gewoon naartoe. De restaurants in die hotels blijven dicht. Maar hotels mogen geen eten en drinken serveren via de roomservice.

Het kabinet roept op verder op tot en met maart niet naar het buitenland te reizen voor bijvoorbeeld een vakantie. Alleen mensen die écht ergens heen moeten, mogen gaan.

Mondkapjes

Je moet ook nog steeds een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes. Die regel gold al vanaf 1 december en blijft hetzelfde. In de supermarkt en bij de dokter moet je dus nog steeds een mondkapje op.

Praat verder op onze socials

Powered by: