Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Wat is er gebeurd?

  • In een persconferentie maakten Mark Rutte en Hugo de Jonge net bekend dat ze vanaf zaterdag of zondag een avondklok willen.

  • Tussen 20.30 en 04.30 uur mag je niet zomaar meer buiten komen.

  • De Tweede Kamer gaat hier nog over stemmen. Als er een meerderheid komt, gaat het in.

  • In dit artikel zetten we voor je op een rij welke regels er nu bijkomen (en welke blijven gelden). Je moet je er in ieder geval tot 9 februari aan houden.

Avondklok

De belangrijkste en meest besproken maatregel is wel dat er een avondklok komt. Vanaf dit weekend mag je tussen 20.30 en 04.30 uur niet meer buiten komen.

Er zijn wel een paar andere uitzonderingen, bijvoorbeeld als je door een noodgeval snel hulp nodig hebt en bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet. Dit geldt ook als je huisdier bijvoorbeeld met spoed naar de dierenarts moet of als je naar iemand toe gaat die in nood is.

Mensen die 's avonds naar hun werk moeten of juist klaar zijn en naar huis willen, kunnen met een briefje van hun baas ook de straat op. Daaronder vallen ook maaltijdbezorgers, zij mogen dus gewoon doorwerken. En jij mag na 20.30 dus ook nog eten bestellen. Afhalen bij het restaurant mag vanaf 20.15 uur niet meer.

De hond uitlaten is ook een uitzondering, ook dit mag nog tijdens de avondklok. Wel moet dit in je eentje. Verdere uitzonderingen zijn bijvoorbeeld als je naar een uitvaart moet of opgeroepen bent in de rechtbank.

Als je onder deze uitzonderingen valt en je gaat naar buiten, moet je vaak wel een formulier bij hebben waar je de reden op hebt staan. Die kun je vinden op de site van de Rijksoverheid.

Als je zonder geldige reden buiten bent en je wordt betrapt, krijg je meteen een boete van 95 euro. De avondklok geldt dus tot en met 9 februari.

Sporten

Je mag sporten, maar alleen buiten en 's avonds vanaf 20.30 uur dus niet meer. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten. Als je ouder bent, mag je met maximaal een ander persoon buiten sporten. De Eredivisie en andere topsportcompetities gaan door. Dat is nog steeds zonder publiek.

Afspreken

Op dit moment mag je nog twee mensen thuis uitnodigen, dat gaat veranderen naar één. Dat is ook gelijk het maximum per dag. Je mag dus met de nieuwe maatregelen met één vriend of vriendin per dag afspreken. Er is wel een uitzondering: zieke, kwetsbare en oudere mensen mogen meer dan één keer per dag iemand op bezoek krijgen.

Buiten mag je met maximaal één ander persoon zijn. Dat geldt ook voor afspreken bij jou thuis in de tuin en iemand zien bij de voordeur.

Ook mogen minder mensen bij een uitvaart komen. Op dit moment mogen nog maximaal honderd mensen naar een begrafenis of crematie, dat worden er nu vijftig.

Reizen

Vanaf zaterdag moet iedereen die met het vliegtuig Nederland binnenkomt op het vliegveld een coronasneltest doen. Je moest al een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud laten zien. Als je eenmaal verder mag, moet je tien dagen verplicht in quarantaine, eerst was dit nog een advies.

De overheid gaat nu kijken hoe ze kunnen blijven checken of mensen zich eraan houden. Zolang dat niet duidelijk is, mogen er geen vliegtuigen uit Groot-Brittannië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika landen in Nederland. Dat komt omdat daar veel besmettingen zijn met nieuwe varianten van het virus.

Voor het OV blijft gelden: alleen noodzakelijke reizen. In de bus, trein, tram en metro moet je nog steeds een mondkapje op en zoveel mogelijk afstand houden.

Scholen

Je middelbare school blijft sowieso dicht. Dat wil dus zeggen dat je ook nog steeds zoveel mogelijk online les krijgt. Dit geldt voor middelbare scholen, mbo's, hogescholen en universiteit.

De uitzondering voor eindexamenleerlingen blijft, die mogen gewoon naar school. Ook zijn praktijkexamens uitgezonderd en blijft de school open voor leerlingen die speciale begeleiding nodig hebben (je school kan je vertellen of jij daar onder valt).

Wel moeten deze leerlingen onderling anderhalve meter afstand houden van elkaar en van docenten.

Ook de basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 9 februari, met uitzondering van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de zorg werken. In de persconferentie zei Rutte dat áls de coronamaatregelen minder streng worden, de basisscholen en kinderopvang als eerste weer open zullen gaan.

Wat blijft dicht?

Winkels die niet per se noodzakelijk zijn, zijn dicht en blijven dat ook. Denk aan bijvoorbeeld warenhuizen, kledingwinkels en tuincentra. Je moet ook nog even een tijdje met hetzelfde kapsel en met uitgegroeide nagels door het leven, want kappers en schoonheidssalons blijven net als de tattooshop op slot.

Een bezoekje aan musea, bioscopen, dierentuinen, theaters en pretparken zit er tot in elk geval 9 februari nog niet in. Hetzelfde blijft gelden voor de sportschool, het zwembad en de sauna.

Wat blijft open?

Je kunt wel nog steeds gewoon naar de supermarkt, drogist, bank en apotheek, want die blijven allemaal open. Geldt ook voor de bakker, markt en de slager. Heb je een afspraak bij de fysio of tandarts in je agenda? Doorstrepen is niet nodig, want ook die plekken blijven open.

Je mag ook nog naar de kerk, moskee en andere gebedshuizen. Buurthuizen mogen openblijven voor kwetsbare mensen. En je mag naar de bieb om je boeken terug te brengen en op te halen. Eten bestellen kan ook nog na 20.30 uur. Afhalen kan dan weer niet meer na 20.15 uur. Hetzelfde geldt voor wiet halen bij de coffeeshop.

Vakantie

Heb je een weekendje weg geboekt naar een hotel in Nederland, dan kun je daar nog gewoon naartoe. De restaurants in die hotels blijven dicht en hotels mogen geen eten en drinken serveren via de roomservice.

Het kabinet roept op verder op tot en met maart niet naar het buitenland te reizen voor bijvoorbeeld een vakantie. Alleen mensen die écht ergens heen moeten, mogen gaan.

Mondkapjes

Je moet ook nog steeds een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes. Die regel gold al vanaf 1 december en blijft hetzelfde. In de supermarkt en bij de dokter moet je dus nog steeds een mondkapje op.