Hoe zit het met vaccinaties in arme landen?

Wat is er gebeurd?

Waarom moet ik dit weten?

In Nederland is het prikken al een tijdje begonnen. Misschien heeft jouw opa of oma al een coronaprik gehad. En straks zijn je ouders aan de beurt. Zijn er daarna nog wel genoeg vaccins voor jou? Daar hoef je je, omdat je in een rijk land woont, gelukkig niet druk over te maken. In het plaatje hieronder zie je hoeveel coronaprikken landen hebben besteld per inwoner.

Iedereen heeft twee prikken nodig tegen corona. In veel (rijke) landen zijn nu dus meer vaccins dan nodig. Kijk maar naar de grafiek: daarin zie je dat Canada bijvoorbeeld tien prikken per inwoner heeft besteld.

Andere arme(re) landen hebben juist te weinig vaccins om alle inwoners twee keer te kunnen prikken. Die landen zijn samengevoegd in het balkje van Covax, helemaal onderaan de grafiek. Dat is een organisatie die arme landen helpt vaccins te krijgen. De organisatie heeft nu minder dan één prik per inwoner.

Wie vindt wat?

Nog even over Covax. De organisatie kwam er omdat het al snel duidelijk was dat er niet genoeg vaccins zouden zijn voor de hele wereldbevolking. Covax probeert te zorgen dat vaccins eerlijk worden verdeeld over de wereld. Eigenlijk was het idee daarom dat alle landen via Covax de vaccins zouden kopen. Maar al snel werd duidelijk dat rijke landen dat niet van plan waren en zélf deals gingen sluiten. Ze gingen vaccins 'hamsteren'.

Nu zijn de coronavaccins niet eerlijk verdeeld over de wereld. En dat zorgt voor een probleem, zeggen deskundigen nu. Want je kan wel alle mensen in rijke landen een prik geven, maar als mensen in andere (armere) landen er geen krijgen, blijft het virus rondgaan. Het virus blijft zich dan dus aanpassen. Dan krijg je dus allerlei varianten, zoals de Britse variant die er nu al is. Daarvoor werkt het coronavaccin nog, maar deskundigen waarschuwen dat er straks óók een coronavariant kan komen waar de vaccins van nu niet goed bij werken.

Wat is de oplossing voor dit probleem? Die zit in ieder geval niet in de vaccins die straks, bijvoorbeeld in Canada, overblijven. Die vaccins worden waarschijnlijk pas aan het einde van dit jaar gedoneerd. Maar het vaccineren in de arme landen moet sneller.

Deskundigen zien het liefst dat er iets verandert bij de bedrijven die de vaccins ontwikkelen. Zij mogen nu als enige hun vaccin produceren. De deskundigen willen deze bedrijven hun kennis delen, zodat meer bedrijven weten hoe ze vaccins kunnen maken. Daardoor kunnen er veel meer vaccins geproduceerd worden en ze zijn ze dus ook goedkoper.

Praat verder op onze socials

Powered by: