Hoe zit het met vaccinaties in arme landen?

Wat is er gebeurd?

Vaccins zijn nu niet goed verdeeld over de wereld, zegt de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij vindt dat er een einde moet komen aan die 'vaccinatie-apartheid'.

Rijke landen zoals Israël hebben nu vaak veel vaccins, en sommigen zijn zelfs al begonnen met het inenten van jongeren. Terwijl armere landen, zoals bijvoorbeeld Burkina Faso, nog geen prik hebben gezet.

Deskundigen waarschuwen: ze denken dat dat voor nieuwe problemen zorgt. Doordat er in arme landen nog zo weinig wordt geprikt, kan het virus zich makkelijk aanpassen. Misschien werken de vaccins dan straks niet meer.

Waarom moet ik dit weten?

In Nederland is het prikken al een tijdje begonnen. Waarschijnlijk hebben jouw opa of oma al een of zelfs twee coronaprikken gehad. En er is ook een kans dat je ouders ook al geprikt zijn. Zijn er daarna nog wel genoeg vaccins voor jou? Daar hoef je je, omdat je in een rijk land woont, gelukkig niet druk over te maken.

Maar in veel landen is er sprake van een tekort aan vaccins. Die landen vallen onder Covax. Dat is een organisatie die arme landen helpt vaccins te krijgen. De organisatie heeft nu minder dan één prik per inwoner.

Wie vindt wat?

Nog even over Covax. De organisatie kwam er omdat het al snel duidelijk was dat er niet genoeg vaccins zouden zijn voor de hele wereldbevolking. Covax probeert te zorgen dat vaccins eerlijk worden verdeeld over de wereld. Eigenlijk was het idee daarom dat alle landen via Covax de vaccins zouden kopen. Maar al snel werd duidelijk dat rijke landen dat niet van plan waren en zélf deals gingen sluiten. Ze gingen vaccins 'hamsteren'.

Nu zijn de coronavaccins niet eerlijk verdeeld over de wereld. En dat zorgt voor een probleem, zeggen deskundigen nu. Want je kan wel alle mensen in rijke landen een prik geven, maar als mensen in andere (armere) landen er geen krijgen, blijft het virus rondgaan. Het virus blijft zich dan dus aanpassen. Dan krijg je dus allerlei varianten, zoals de Britse variant die er nu al is. Daarvoor werkt het coronavaccin nog, maar deskundigen waarschuwen dat er straks óók een coronavariant kan komen waar de vaccins van nu niet goed bij werken.

Wat is de oplossing voor dit probleem? Die zit in ieder geval niet in de vaccins die straks, bijvoorbeeld in Canada, overblijven. Die vaccins worden waarschijnlijk pas aan het einde van dit jaar gedoneerd. Maar het vaccineren in de arme landen moet sneller.

Deskundigen zien het liefst dat er iets verandert bij de bedrijven die de vaccins ontwikkelen. Zij mogen nu als enige hun vaccin produceren. De deskundigen willen deze bedrijven hun kennis delen, zodat meer bedrijven weten hoe ze vaccins kunnen maken. Daardoor kunnen er veel meer vaccins geproduceerd worden en ze zijn ze dus ook goedkoper.

Ook wordt er geld ingezameld, bijvoorbeeld door Giro555, dat gaat naar landen zoals India en Nepal, waar de coronacrisis zorgt voor veel doden, maar dus maar weinig vaccins.