Het is zover: Verenigd Koninkrijk en EU hebben brexit-deal

Wat is er gebeurd?

  • Het heeft lang geduurd, maar het is dan eindelijk zo ver. Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben een brexit-deal gesloten.

  • Begin dit jaar ging het VK al uit de EU, maar er moesten nog veel afspraken gemaakt worden tussen de twee partijen.

  • Het VK wilde namelijk nog wel wat rechten houden, en daar moest over onderhandeld worden met de EU. Wat ze ook alweer precies willen, leggen we uit.

Waarom willen de Britten ook alweer uit de Europese Unie?

De belangrijkste reden is dat ze weer eigen baas willen zijn. De Britten willen zelf beslissen over hun toekomst. Ze willen de controle over hun eigen geld, zelf bepalen wie hun land binnenkomt en ze willen zelf beslissen aan welke regels ze zich moeten houden. Komt er dus op neer dat de Britten niet meer willen dat mensen in Brussel allerlei regeltjes voor ze maken.

Waarom duurde het zo lang om de brexit te regelen?

Het VK ligt officieel dus al uit de EU, maar er moest nog veel besproken worden over hoe de twee in de toekomst met elkaar zaken zouden doen. Het VK wilde bijvoorbeeld nog wel bepaalde rechten houden. Daarover straks meer. En de EU stemde niet overal zo maar mee in. Tot het einde van dit jaar kregen ze de tijd om de afspraken daarover rond te krijgen. En dat is nu dus gelukt. Samen hebben ze bijna 2000 pagina's vol met afspraken gemaakt.

Het gebeurde ook voor het eerst dat een land de EU wil verlaten. Niemand wist eigenlijk precies wat daarbij kwam kijken, de EU had daar nooit over nagedacht. En dus moest daar ook een heleboel over besproken worden.

Dit hebben de EU en het VK onder meer afgesproken:

  • Europese vissers mogen de komende jaren nog steeds blijven vissen in de Britse wateren. En dat is heel belangrijk voor ons land, omdat Nederlandse vissers hun vangst voor een groot deel daar vandaan halen.

  • De Britten blijven meedoen aan de klimaatafspraken, zoals die zijn afgesproken in het klimaatverdrag van Parijs.

  • Als de EU in discussie raakt met het VK, gaat er nu een apart hof oordelen wie er gelijk heeft. Eerder ging het Europees Hof van Justitie daarover.

  • De Britten hoeven geen extra belastingen te betalen bij het handelen in spullen. Veel andere landen waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft, moeten dat wel.

Wat nu?

De deadline voor een deal stond op 1 januari, dat is dus gelukt. Maar dat de deal nu rond is, betekent niet dat al dat gepraat en geregel klaar is. Het Europese Parlement en het Britse Lagerhuis moeten het plan nog goedkeuren. En de deal, die is uitgeschreven in honderden pagina's, moet nog worden vertaald in alle 24 officiële talen van de EU.

En wat betekent het voor mij?

Er komt een strengere grens tussen het VK en de EU. Wil je straks bijvoorbeeld op vakantie naar het VK, dan kan de controle aan de grens langer duren. En, dit moest al, maar zonder paspoort kom je het land niet in.

Het VK doet niet meer mee aan het Erasmus-programma. Wil je dus studeren in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland, dan wordt dat een stuk duurder. En ook wonen en werken wordt er een stuk moeilijker.