Dit vinden jongeren bij Forum van de appberichten in hun groepsapps

Wat is er gebeurd?

  • Er is een flinke ruzie ontstaan binnen Forum voor Democratie. Er zijn twee kampen ontstaan: het kamp met mensen die Thierry Baudet steunen en een kamp met mensen die ruzie hebben met Baudet.

  • Baudet zei eerst dat hij wilde stoppen als leider en voorzitter van partij, maar besloot later toch door te willen. De ruzie is zo hoog opgelopen dat het bestuur van de partij nu wil dat hij helemaal vertrekt.

  • De ruzie ontstond nadat er anti-joodse en pro-nazi appjes uitlekten van de jongeren van Forum. Binnen de partij verschilden mensen van mening hoe erg dit was en hoe hier mee om te gaan. In dit artikel lees je wat de leden van de jongerenorganisatie van Forum zelf van de appjes vinden.

Waarom is dit nieuws?

Het is crisis bij Forum voor Democratie. De partij heeft nu twee mensen in de Tweede Kamer zitten, maar werd in 2019 nog de grootste van Nederland bij de provincieverkiezingen.

De ruzie begon toen van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, de JFVD, verschillende appjes uitlekten die anti-joods of pro-nazi waren. Een aantal politici bij Forum reageerden fel: de jongerenafdeling moest helemaal stoppen en opnieuw worden opgericht.

Forumleider Baudet en een aantal mensen die hem steunen waren het daar niet mee eens en wilden eigenlijk eerst een onderzoek van de partij naar de appjes voor Baudet na zou gaan denken over straf. Om zijn 'politieke verantwoordelijkheid' te nemen, trok hij zich wel terug als voorzitter en leider van Forum voor Democratie.

Eventjes maar, want twee dagen later maakte hij alweer een comeback door in een filmpje op social media te zeggen dat hij toch weer de Forumleider wil worden. Dat leidde tot nog meer ruzie tussen hem en andere politici van de partij. Meer daarover kun je hier lezen.

Wie vindt wat?

Even terug naar het begin. Deze crisis binnen Forum voor Democratie startte dus bij de jongerenafdeling van de partij, de JFVD. In hun appgroepen deelden leden onder andere een sticker met Anne Frank aan de cocaïne en een bericht waarin twee extreem-rechtse terroristen die veel mensen hebben gedood werden bewonderd. Ook stuurde iemand 'Ik steun letterlijk iedere ideologie waar men streeft naar 95% blanken en 0% moslims' en 'antisemitisme (jodenhaat) mag van mij altijd lieverd'.

NOS Stories sprak een aantal leden van de JFVD en vroeg wat zij van de appjes en de ontstane situatie vinden. Ze werkten mee aan dit artikel als ze anoniem bleven.

Allereerst zijn er een aantal leden die heel boos zijn op de jongeren die de berichtjes stuurden. Zo reageert iemand: "Ik vind het walgelijk en het is jammer dat door hen nu de hele partij gezien wordt als anti-joods."

Een ander: "Ik schaam me voor de appjes, omdat ze ook helemaal niks te maken hebben met de standpunten van Forum voor Democratie. De mensen die dit stuurden horen dus ook eigenlijk helemaal niet bij de partij. Het is daarom jammer dat Forum voor Democratie er eerder weinig mee gedaan heeft." Deze jongen zat zelf ook in groepsapps waar dit soort berichten werden gedeeld maar al voor ze uitlekten stapte hij er uit. "Ik wilde er niet mee geassocieerd worden. Sommige dingen waren wel grappig, zoals Anne Frank aan de coke, maar soms was er weinig humor meer over. Zo heb ik meegemaakt dat een terrorist die mensen bij moskeeën had vermoord echt aanbeden werd. Zo is Forum voor Democratie helemaal niet en daar wil ik ook absoluut niet bijhoren."

Andere leden van JFVD vinden de pro-nazi berichten ook niet kunnen, maar de ophef over de anti-joodse stickers snappen ze niet zo goed.

Zo reageert iemand: "Sommige commotie is wel terecht maar andere niet. Ik snap dat die stickers als racistisch worden gezien, maar ze komen in zoveel appgroepen voorbij. Verbannen uit de groepsapp had ik een betere straf gevonden dan dit allemaal."

Een ander: "De ophef is begrijpelijk. Niemand wil in een tolerant land als Nederland zulke berichten terugzien en veel JFVD'ers willen dat ook helemaal niet. Toch zijn er ook andere partijen met groepsapps van jongeren, bijvoorbeeld de SP en GroenLinks, waar jongeren het hebben over milities en burgeroorlog. Dat heb ik zelf gezien. Dus waarom gaat het alleen over Forum en wordt er op Baudet karaktermoord gepleegd? Trouwens, dat De Volkskrant ons een keer 'nazi's' noemde, heeft die berichten in de groepsapps alleen maar erger gemaakt. Dat was echt olie op het vuur."

Weer een andere jongere stelt dat de berichten luchtiger waren dan het nu lijkt: "Het is meer foute humor, die geaccepteerd is onder jongeren. En dan bedoel ik niet alleen JFVD-jongeren."

Zelf Joods

Een jongen die helemaal niet kan genieten van de humor van anti-joodse stickers, memes en berichten is Schmuel. Vanwege zijn duidelijk Joodse naam meldde hij zich onder een andere, neutralere naam aan bij JFVD.

Hij begon fanatiek maar schrok ontzettend van wat hij aantrof.

"Ik ben geen lid meer en overal mee gestopt, want het begon me persoonlijk ook enorm te raken. Het is dan ook compleet terecht dat Thierry en Freek weg zijn, want door wat zij zeiden zijn ze echt ongeschikt als leider. Er was enorm veel extremisme in de groepsapps en de berichten gingen vaak veel te ver. Het is dan ook compleet terecht dat er ophef over is ontstaan en het is heel gek dat ze zich in eerste instantie probeerden nog te redden. Want Freek wist heel goed wat er aan de hand was."

'Ik stuurde die berichten'

Tegenover Schmuel staat een jongen die tegen ons durfde toe te geven dat hij zelf een aantal van deze berichten in de groepsapps deelde. Ondanks de vele ophef snapt hij het probleem er niet zo van. "Ik vind het jammer dat er nu zoveel gedoe over is. Anderen hebben dit expres gelekt om Forum voor Democratie te beschadigen. Sommige uitspraken waren inderdaad onhandig maar echt geen reden voor dit."

Volgens de jongen bedoelde hij niks verkeerds met de berichten en waren ze 'sarcastisch en ironisch bedoeld'. "Ik weet zelf ook wel dat sommige mensen ze niet acceptabel vinden, maar zoals zij ze lezen heb ik ze niet bedoeld. Vrienden van mij sturen aan de lopende band dit soort berichten maar dan weet ik meteen: oh, dit is ironie."

De jongen sprak ook regelmatig met Freek Jansen, de voorzitter van de jongeren. "Hij heeft ook appjes gestuurd die achteraf onhandig zijn en niet charmant. Zelfs dingen die ik nooit zou zeggen. Maar het blijft verder een prima gozer."