Wat willen Thaise jongeren?

Wat is er gebeurd?

  • In Thailand zijn er al maanden demonstraties, omdat de bevolking meer democratie en vrijheid wil.

  • Die protesten lopen geregeld uit op chaos. Zo raakten activisten in gevecht met de politie. Verschillende politici sloegen op de vlucht in bootjes over de rivier.

  • De actievoerders zijn vooral studenten die nieuwe verkiezingen en een nieuwe grondwet willen. Ze noemen zichzelf de Free Youth-beweging.

Waar zijn ze boos over?

De demonstranten zijn voornamelijk jongeren. De mensen achter de protesten zijn studenten aan één van de grootste universiteiten in de hoofdstad, Bangkok. Ze eisen verandering. Om te begrijpen wat ze willen, moet je eerst weten waar de onvrede begonnen is.

De huidige premier Prayuth Chan-ocha is sinds 2014 aan de macht in Thailand. Het leger nam in dat jaar bij een staatsgreep de macht over. En volgens de demonstranten is de premier vorig jaar onterecht aan de macht gebleven, omdat hij de verkiezingen nét won. Maar de verkiezingen zouden vooraf gemanipuleerd zijn en verliepen chaotisch.

Volgens Annemarie Kas, correspondent Zuidoost-Azië, zijn dit de eerste verkiezingen die jongeren écht bewust meemaken. "Ze zetten ook vraagtekens bij de verkiezingen. De premier heeft het kiessysteem zo ingericht dat hij ook na de verkiezingen aan de macht zou blijven. Dat vinden zij niet passen bij een democratie."

En de Thaise economie is ook een ding, want daar gaat het niet goed mee. Al een tijdje niet. En door de coronacrisis is de economie aan het krimpen. Miljoenen mensen zijn werkloos geworden en ook stapten er pasgeleden een aantal ministers op, ook die van financiën.

Ook zien de demonstranten de koning liever vertrekken. Het probleem is volgens hen vooral de macht van het koningshuis. En dat is dan weer een probleem, omdat kritiek uiten op de koning een taboe is in Thailand. "Er staan in dit land echt hoge straffen op majesteitschennis", zegt Annemarie. Dat betekent dat je de koning niet mag beledigen.

De huidige koning wordt vergeleken met een playboy. Hij zorgde er bijvoorbeeld voor dat zijn minnares ook een koninklijke titel kreeg en gaf zijn overleden hond een vierdaagse boeddhistische begrafenis. Ook vinden veel Thaise jongeren het erg dat hij meer in een villa in Duitsland woont, in plaats van bij hen, in Thailand.

"Ze hebben zoiets van: 'wie is deze man en wat doet hij eigenlijk voor ons land?' De demonstranten willen dat er discussie komt over de rol van het koningshuis." Volgens Annemarie is dit ongekend en nog nooit voorgekomen.

Wie wil wat?

Het is duidelijk: ze zijn boos op de overheid. Maar die woede is ergens op gebaseerd, want activisten zijn namelijk vooral boos over de groeiende ongelijkheid in het land. Het gaat om de elite, rijke families, het leger en het koningshuis krijgen steeds meer macht. Dat zorgt ervoor dat Thaise jongeren weinig kansen zien in hun eigen land.

Ook is er kritiek op de manier waarop de regering omgaat met activisten. Ze worden regelmatig bedreigd, geïntimideerd of gearresteerd. Demonstrante willen dat dit stopt.

Daarnaast willen ze dat er nieuwe verkiezingen komen. "De manier waarop het de vorige keer is gegaan, vinden zij niet democratisch genoeg", zegt Annemarie. "En om te voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt, willen ze ook dat de grondwet aangepast wordt. Het gaat er vooral om dat de manier waarop de regering wordt gekozen, moet veranderen. Burgers moeten meer zeggenschap krijgen."

De manier waarop de regering omgaat met de demonstraties is volgens Annemarie wel opvallend. "De Thaise overheid staat er om bekend dat ze met harde hand ingrijpen en met geweld demonstraties de kop indrukken, maar met deze jongeren zijn ze vrij voorzichtig geweest. Ze wilden confrontatie vermijden."

De overheid heeft bijvoorbeeld wel geprobeerd om een noodtoestand af te kondigen, maar daar gaven actievoerders geen gehoor aan. "Zo probeert de overheid de demonstraties te stoppen, maar dat mislukte. Nu lijkt het wel erger te worden: ze zetten waterkannonnen en traangas in", zegt Annemarie.

Volgens Annemarie is er de afgelopen dagen in het parlement gekeken of de grondwet aangepast kan worden. "Ze hebben een voorstel aangenomen waarbij een commissie naar de grondwet gaat kijken. Daarmee proberen ze toch naar de mensen te luisteren. Maar de demonstranten zijn daar niet blij mee en hebben alweer nieuwe protesten aangekondigd."

Praat verder op onze socials

Powered by: