Dit zijn de nieuwste coronaregels

Wat is er gebeurd?

 • Premier Rutte en minister De Jonge hielden vanavond weer een persconferentie. Daarin kondigden ze een paar veranderingen van de coronaregels aan.

 • Theaters, bibliotheken, musea, bioscopen en pretparken mogen weer open. De maximale groepsgrootte voor buiten wordt vier, thuis mag je maximaal drie personen op bezoek ontvangen.

 • In dit artikel zetten we voor je op een rij welke regels nu gelden.

Deze regels gelden vanaf 19 november

 • Met anderen afspreken Buiten mag je weer met meer mensen samenkomen. De maximale groepsgrootte daarvoor wordt vier. Thuis mag je per dag maximaal drie mensen op bezoek krijgen. Deze maatregelen gelden niet voor kinderen onder de 12 en huishoudens.

 • Bioscopen, musea en zwembaden Plekken als musea, pretparken, bioscopen, theaters en zwembaden gaan weer open. Binnen mogen weer maximaal 30 mensen aanwezig zijn.

 • Mondkapjes Vanaf 1 december ben je verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Dat zijn bijvoorbeeld winkels, theaters en musea. Als je er dan geen draagt, kan je dat een boete van 95 euro opleveren. Op school geldt nog steeds het dringende advies om een mondkapje te dragen. Je school kan zelf bepalen of dit verplicht is.

 • Horeca en evenementen Cafés en restaurants zijn sinds 14 oktober dicht, en dat blijft zeker tot half december zo. Afhalen bij een restaurant of coffeeshop mag wel nog gewoon. Evenementen blijven verboden.

 • Scholen Middelbare scholen blijven gewoon open en ook mbo's, hogescholen en universiteiten hoeven niet dicht.

 • Sporten Competities in de amateursport zijn nog steeds verboden. Dat geldt voor jongeren én volwassenen. Trainen met je hele team mag nog wel gewoon, tot 18 jaar. Kleedkamers en kantines blijven op slot. Boven de 18 jaar mag je met maximaal vier mensen sporten, en alleen op anderhalve meter afstand. De sportscholen blijven open. Groepslessen mogen weer, die waren eerst verboden.

 • Winkels Winkels zijn om acht uur 's avonds dicht en koopavonden zijn er even niet meer. Die regel telt niet voor supermarkten. Maar als je daar een kratje bier wil scoren, kan je dat niet in de avond doen. Alcoholverkoop, in de winkel en ook online, is nog steeds verboden in de avonduren. Na die tijd mag je op straat ook geen drank bij je hebben.

 • Vakantie Er is een negatief reisadvies voor vakanties naar het buitenland de komende tijd. Het gaat om op vakantie gaan in de kerstvakantie, maar ook om vakanties daarna. Bij de eerste coronagolf in maart kwamen veel mensen die op wintersportvakantie waren geweest terug met corona. Het kabinet wil niet dat dat deze winter opnieuw gebeurt.

 • Regionale maatregelen Als het niet goed gaat met de cijfers in een bepaalde regio, dan kunnen daar aparte regels gaan gelden. Bijvoorbeeld een avondklok. Dat betekent dat je na een bepaalde tijd niet meer buiten mag zijn. Ook kan het zijn dat in zo'n regio de scholen en winkels dichtgaan. Voor alsnog lijkt dat niet te gaan gebeuren.

 • De feestdagen Veel mensen vragen zich af hoe de regels tijdens de feestdagen gaan zijn. Daarover kan het kabinet nu nog niks zeggen. Minister De Jonge zei dat daar half december hopelijk meer duidelijkheid over komt.

Praat verder op onze socials

Powered by: