Waarom mogen homoseksuele mannen nu pas bloedplasma doneren?

Wat is er gebeurd?

  • Homoseksuele mannen mogen binnenkort hun bloedplasma doneren.

  • Dat mocht eerder niet omdat er een groter risico was op infecties zoals hiv.

Waarom moet ik dit weten?

Door corona zijn bloedplasmadonors extra belangrijk omdat de vraag naar bloedplasma heel groot is. In dat bloedplasma zitten namelijk veel antistoffen die je niet kan namaken. Die antistoffen gebruiken fabrikanten voor het maken van medicijnen. Bloedbank Sanquin er geneesmiddelen van voor bijna honderd verschillende ziektes, bijvoorbeeld kanker.

Meer dan 300-duizend mensen per jaar doneren bloedplasma aan Sanquin. Eén donatie helpt drie mensen en zo worden jaarlijks meer dan een kwart miljoen mensen geholpen door gedoneerd bloedplasma.

Wie vindt wat?

Homo's mogen alleen bloed doneren als ze de vier maanden ervoor geen seks hebben gehad met andere mannen. Voor bloedplasma waren er andere regels: dat mochten homo's helemaal niet doneren. Dat kwam omdat na seksueel contact tussen mannen er een groter risico is op infecties die via bloed overdraagbaar zijn en bloedbank Sanquin er moeilijk uit kon halen.

Maar dat is dus niet meer zo, vertelt Marloes van Sanquin: "We kunnen virussen kunnen nu beter uit het plasma halen door allemaal nieuwe manieren." Vandaag overlegt Sanquin met het ministerie van Volksgezondheid vanaf wanneer homo's ook bloedplasma mogen doneren.

Daar is Wouter erg blij om. Hij werd in juli geweigerd bij Sanquin omdat-ie drie jaar geleden seks had met een man. Hij doneerde al een aantal jaar z'n bloed en wilde ook zijn bloedplasma doneren omdat er veel vraag was naar mensen die corona hebben gehad. In het plasma zitten namelijk antistoffen die de bloedbank kan gebruiken voor een medicijn tegen corona.

Vandaag kreeg hij goed nieuws: "Sanquin heeft het beleid aangepast en binnenkort kan ik gewoon plasma komen doneren. Ik ben daar erg blij mee en hoop dat ik binnenkort mee kan helpen met het ontwikkelen van een medicijn tegen corona."

Praat verder op onze socials

Powered by: