Komt er een burgeroorlog in Ethiopië?

Wat is er gebeurd?

  • In Ethiopië is een ruzie tussen twee 'groepen' aan het escaleren: er zijn zo'n honderden doden gevallen. Er zijn al twee weken conflicten in het noorden van het land. Het leger van de regering staat tegenover gewapende groepen uit het gebied Tigray.

  • Het Afrikaanse land Ethiopië grenst aan Sudan en Eritrea. Sudan zegt dat ze verwachten dat er 200.000 Ethiopische vluchtelingen de komende dagen de grens oversteken.

  • Het gebied Tigray is afgesloten van internet en telefonie. Daardoor kunnen hulpverleners bijvoorbeeld geen contact maken met de buitenwereld. Verschillende hulporganisaties waarschuwen dat het conflict afglijdt naar een nieuwe burgeroorlog.

Wat is er aan de hand?

Om het conflict in Ethiopië te begrijpen, moet je eerst weten dat het al heel lang onrustig is in dat gebied. Het is namelijk best wel ingewikkeld.

Na een burgeroorlog in 1991 kreeg Tigray People's Liberation Front (TPLF), voor bijna dertig jaar, de macht in het land. Toen die partij het land bestuurde, voerde ze ook een oorlog met buurland Eritrea. Daar vielen tienduizenden doden. Maar veel mensen in Ethiopië waren het niet eens met hoe TPLF in het land regeerde. Dus gingen ze de straat op. Jarenlang.

Tot 2018. Toen kwam de huidige premier Abiy Ahmed aan de macht. Hij noemde de jaren dat TPLF aan de macht was in Ethiopië: "de jaren van duisternis". Abiy stuurde allerlei ambtenaren en ministers die voor TPLF werkte, naar huis. Ook herstelde hij de relatie met Eritrea.

De TPLF trok zich terug in hun eigen regio in het noorden van Ethiopië: Tigray. Daar voerde ze hun eigen politiek. Er zouden dit jaar eigenlijk verkiezingen zijn, maar die werden vanwege corona uitgesteld door de premier. Tigray was het daar niet mee eens. Zij besloten op 9 september toch hun eigen verkiezingen te organiseren. Ze wonnen bijna alle zetels. De premier Abiy verklaarde de verkiezingen ongeldig. Ook stopte de regering met het financieren van de regio en ontsloeg hij ambtenaren en ministers van de TPLF. Dit was voor Tigray de druppel.

"Het maakte Tigray boos dat de centrale regering de verkiezingen niet erkende, het geld stopzette en dat hun macht beperkt wordt. Ze zijn volledig verdreven naar hun eigen gebied. Daar zijn ze het niet mee eens", zegt Oost-Afrika-kenner Binyam Andebrhan.

Milities van TPLF, dat zijn groepen burgers die militaire taken op zich hebben genomen, vielen begin november het hoofdkwartier van het leger aan om daar wapens in beslag te nemen. Voor Abiy was het genoeg. Hij stuurde vervolgens het leger naar Tigray. En nu wordt er hevig gevochten.

In Tigray zijn sindsdien zo'n honderden burgers gedood. Premier Abiy zegt dat de massamoord komt door opstandige milities in de regio.

Inmiddels mengt Eritrea zich ook in het conflict met Tigray, "Dat komt voor hun goed uit, want het land heeft al heel lang ruzie met Tigray om stukjes grond. TPFL weigert om bepaalde gebieden aan Eritrea te geven", zegt Binyam. Afgelopen weekend vuurde de TPLF zeker drie raketten op de hoofdstad van Eritrea af.

Wie vindt wat?

Maar wat wil Tigray? Dat is volgens Binyam heel simpel: "Ze willen het liefst een autonomie, dat betekent dat ze helemaal zelfstandig worden en een eigen regering krijgen in het gebied. Ze horen dan niet meer bij Ethiopië."

Ethiopië is een land waar veel verschillende bevolkingsgroepen wonen. Bijna iedere regio heeft een eigen groep, de een is groter dan de ander. "Maar wat je tegelijkertijd ziet, is dat veel van die groepen nu ook opstaan. TPFL heeft hen op ideeën gebracht. Zij staan ook op tegen de centrale regering en vinden hun manier van regeren eigenlijk niks. Het liefst hebben zij ook een eigen bestuur en regeren ze in hun eigen regio", zegt Binyam.

En dat wil premier Abiy niet. "Hij houdt het land graag bij elkaar. Er is nu angst dat Ethiopië uit elkaar valt. En om dat te voorkomen, gebruikt hij geweld tegen Tigray, want dat is volgens Abiy de enige manier om de gebieden bij Ethiopië te houden. Hij zegt ook: als we niks doen, valt het land uit elkaar."

Sudan zegt dat ze verwachten dat er 200.000 Ethiopische vluchtelingen de komende dagen de grens oversteken. Inmiddels is het gebied afgesloten van het internet en telefonie. Bijna 900 hulpverleners kunnen bijna geen contact leggen met de buitenwereld. Volgens een VN-hulporganisatie is de levering van medicijnen en voedsel vastgelopen.

Praat verder op onze socials

Powered by: