Wat vinden leerlingen zelf van het afkeuren van homoseksualiteit?

Wat is er gebeurd?

  • Op meerdere reformatorische scholen - dat zijn scholen waarbij de bijbel heel belangrijk is in de lessen - moeten ouders van leerlingen een verklaring ondertekenen waarin staat dat ze homoseksualiteit afwijzen.

  • Maandag zei minister Slob van Onderwijs dat scholen dat gewoon mogen doen, omdat er in Nederland vrijheid van onderwijs en godsdienst is. Maar een dag later - toen er veel boze reacties kwamen van politici en op sociale media - krabbelde Slob terug. Hij zegt nu dat verklaringen van scholen die homoseksualiteit afkeuren te ver gaan.

  • Maar wat vinden leerlingen op zo'n reformatorische school er zelf van én hoe denken zij over homoseksualiteit? In onderstaand artikel komen zij aan het woord.

Waarom moet ik dit weten?

Misschien zit je zelf op zo'n school, of heb je vragen over of dit allemaal zomaar mag.

Scholen mogen op basis van vrijheid van godsdienst en onderwijs aan ouders vragen om een zogenaamde identiteitsverklaring te ondertekenen. Vaak zijn dat een aantal pagina's aan tekst waarin reformatorische scholen laten zien wat ze belangrijk vinden en wat het profiel van de school is. Daarin staat bijvoorbeeld hoe de school graag les wil geven, wat voor kleren leerlingen horen te dragen, en hoe de bijbel wordt gebruikt in de klas.

Maar bij een op de vijf reformatorische scholen stond er begin dit jaar ook in die verklaring dat een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet bij de school past. Dat bleek uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer.

Wie vindt wat?

Ouders werd gevraagd een handtekening onder die verklaring te zetten als ze hun kinderen naar die reformatorische school wilden sturen. En daar kwam veel kritiek op. Veel politici vinden het niet kunnen dat ouders eerst homoseksualiteit moeten afkeuren, voordat hun kind naar een reformatorische school mag.

Ook kwamen er boze reacties van organisaties die opkomen voor homorechten. Zij vinden dat de verklaringen ingaan tegen het verbod op discriminatie.

Wij spraken met meerdere jongeren die op zulke scholen zitten over wat zij van de verklaringen vinden.

Wat vinden de leerlingen zelf?

Nick Schakelaar (15) zit op de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen. Hij vindt dat scholen gewoon aan z'n ouders mogen vragen om de verklaring - waarin homoseksualiteit wordt afgekeurd - te ondertekenen. "Het is een deel van het geloof van de school. Op het moment dat je naar zo'n reformatorische school gaat, wordt van je verwacht dat je je ook zo gedraagt."

Zelf vindt-ie het wel oké als iemand homoseksueel is. "Je kan hier als homo ook gewoon leskrijgen, maar er wordt niet veel over gepraat. Al denk ik dat dat op de meeste middelbare scholen wel zo is."

Een andere 16-jarige leerling (die liever anoniem wil blijven) van de reformatorische school Guido de Brès in Rotterdam zegt dat haar school minder open staat voor homoseksualiteit. "Het wordt op school niet geaccepteerd als je - net zoals ik - helemaal oké bent met homoseksualiteit." Volgens haar wordt er vanuit gegaan dat je het afkeurt als twee mannen of twee vrouwen laten zien dat ze gevoelens hebben voor elkaar. "Gevoelens hebben is oké, maar het hebben van een relatie of seks met iemand van hetzelfde geslacht mag niet."

Zelf kent ze een jongen op een andere reformatorische school die op het schoolplein niet met zijn vriend hand in hand mocht lopen of zoenen. "In zijn vrije tijd mocht het wel hoor, maar op school moest hij stoppen met diegene te zien."

Volgens drie andere leerlingen op verschillende reformatorische scholen is dat wel te begrijpen. Zij zeggen dat op hun scholen lhbti'ers gewoon geaccepteerd worden, maar dat het niet oké is om hun homoseksuele gevoelens in de praktijk te brengen. De 16-jarige Daan zegt daarover: "Wij laten ons leiden door de bijbel. En daar staat duidelijk in dat het niet de bedoeling is om te leven als homo. Wij keuren de mensen zelf niet af, maar het gedrag."

Een 6VWO-leerling op het Van Lodenstein College in Amersfoort is het daarmee eens. "Het is simpelweg een feit dat er ook jongeren zijn met een andere seksuele geaardheid. Maar vanuit de bijbel is het huwelijk bedoeld tussen een man en een vrouw."

Een oud-leerling van een andere reformatorische school laat (anoniem) weten dat hij juist wel veel steun heeft gekregen toen hij uit de kast kwam. "Vooral van docenten op school. Die begrepen beter hoe ik het ervaarde dat mijn familie het niet erkende. Andere niet-gelovigen snapten dat veel minder goed."

Dat zijn school het niet eens was met zijn relatie, maakt hem niet uit. "Ik vind gewoon dat je mag uiten dat je homoseksueel bent. Maar aan de andere kant vind ik dat een school of familie ook gewoon mag zeggen dat dat niet mag. Zij hebben dezelfde vrijheid als ik om daar anders over te denken."

Mogen scholen dit zomaar doen?

Volgens de minister van Onderwijs, Arie Slob, hebben scholen het recht om zo'n verklaring te vragen. Volgens hem komt dat, doordat er in Nederland vrijheid van onderwijs en vrijheid van godsdienst is. Maar hij zegt tegelijkertijd dat scholen verplicht zijn om te zorgen voor een veilig klimaat voor alle leerlingen.