Wie is Joe Biden en wat zijn zijn plannen voor Amerika?

Wat is er gebeurd?

  • Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hij neemt een lange lijst met plannen mee naar het Witte Huis.

  • Biden wil een hoop dingen veranderen in Amerika. Hij heeft eigen plannen, maar ook wil hij sommige dingen van Trump terugdraaien.

  • Hieronder leggen we je aan de hand van een aantal belangrijke thema's uit wat Biden allemaal wil gaan doen.

Wie is Joe Biden?

Misschien kende je Joe Biden (77) ook al vóór de verkiezingsgekte begon. Dat kan, hij was namelijk vicepresident onder Barack Obama. Dat is een vervanger van de president.

Biden komt uit de staat Pennsylvania. Hij deed een opleiding aan de universiteit van Delaware en haalde een diploma rechten. Eerste werkte hij een paar jaar als advocaat, daarna ging hij de politiek in. Hij begon als gemeenteraadslid en klom snel hogerop. Zo werd hij steeds bekender als politicus.

Biden wilde al langer president van Amerika worden. Hij probeerde het een dikke twintig jaar geleden voor het eerst en in 2008 nog een keer, maar die laatste keer verloor hij de voorverkiezingen van Barack Obama. Die koos Biden wel als zijn running mate, vicepresident dus.

Biden is de oudste Amerikaanse president ooit. Dat record stond eerst op de naam van Trump. Kamala Haris (56) is de vicepresident van Biden. Ze is niet alleen de eerste vrouw met die baan, maar ook de eerste vicepresident met Afrikaanse-Aziatische roots.

Wat zijn de plannen van Joe Biden voor Amerika?

Dat leggen we je uit aan de hand van een aantal belangrijke topics die nu spelen in Amerika.

Coronacrisis

Biden wil dat het aantal coronabesmettingen in Amerika snel naar beneden gaat. Daarvoor wil hij meer gaan testen én hij vindt dat een mondkapje verplicht moet worden. Ook zegt Biden dat hij meer naar experts wil gaan luisteren en beslissingen wil gaan nemen op basis van adviezen van die experts.

Studieschuld

In Amerika is studeren heel duur, veel Amerikanen hebben daardoor een flinke studieschuld. Biden wil als president een deel van de studieschuld die miljoenen Amerikanen nu hebben, kwijt gaan schelden. Ook wil hij studeren voor mensen met lagere inkomens gratis maken.

Abortus

Abortus, het stopzetten van een zwangerschap, is een groot discussiepunt in Amerika. Abortus is legaal in Amerika. Toch is het niet in iedere staat even makkelijk om een abortus te krijgen. Trump was tegen abortus. Hij wilde het de komende jaren moeilijker maken voor vrouwen om daarvoor te kiezen. Biden gaat nu juist het tegenovergestelde doen. Hij wil het juist makkelijker maken om voor abortus te kiezen, omdat-ie vindt dat het recht voor die keuze bij de vrouw ligt en niet bij de overheid.

Immigratie

Ieder jaar proberen veel mensen Amerika binnen te komen om daar een nieuw leven op te bouwen. Trump pakte dat als president hard aan. Zo maakte hij het moeilijker voor mensen uit verschillende islamitische landen om naar Amerika te immigreren. En de muur die hij wilde bouwen op de grens met Mexico kwam er voor een deel. Joe Biden gaat die muur zeker niet afmaken. Hij wil het strengere beleid van Trump terugdraaien en de asielprocedure beter maken.

Wapens

Iedere keer als er een grote schietpartij is in Amerika, zorgt dat daar voor een felle discussie over wapens. Sommige Amerikanen vinden dat er in hun land strengere wapenwetten moeten komen. Nu mag je in Amerika een wapen bij je hebben om jezelf te kunnen beschermen. Dat staat in de Amerikaanse grondwet. Joe Biden gaat strengere regels maken om aan een wapen te komen, en sommige wapens wil hij ook gaan verbieden.

#blacklivesmatter

#blacklivesmatter ken je van de demonstraties na de dood van George Floyd. Hij kwam om nadat een agent 'm minutenlang in een wurggreep hield. De mensen achter Black Lives Matter strijden tegen politiegeweld en ook tegen racisme door de politie. Joe Biden wil dat probleem in z'n eerste honderd dagen als president aan gaan pakken, heeft hij beloofd.

Klimaatprobleem

Trump trok zich als president terug uit het klimaatakkoord: dat is een belangrijk akkoord waarmee landen samen klimaatverandering aan willen pakken. Trump zei dat het akkoord niet goed is voor de Amerikaanse economie. Hij stond er de afgelopen vier jaar om bekend dat hij twijfelt over klimaatverandering. Hij noemde het bijvoorbeeld een 'Chinees verzinsel'.

Biden kijkt daar heel anders naar. "De klimaatverandering is een bedreiging voor de mensheid", zei hij in het laatste presidentiële debat. Biden heeft gezegd dat-ie op de eerste dag als president weer mee wil doen aan het klimaatakkoord. En hij heeft nog meer plannen, bijvoorbeeld voor windenergie en hij wil voor een deel af van olie en gas.

Economie

"America First", riep Trump de afgelopen vier jaar vaak. Hij wilde het allerbeste voor de Amerikaanse economie. En dus maakte hij het bijvoorbeeld duurder om producten uit het buitenland te halen. Dat laatste gaat Joe Biden waarschijnlijk weer terugdraaien.