Moet het beledigen van een profeet strafbaar worden? Dit vinden jullie

Wat is er gebeurd?

  • Meer dan honderdduizend mensen hebben de afgelopen dagen een petitie getekend om het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar te maken in Nederland.

  • Na de moord op een leraar in Frankrijk is daar veel discussie over, ook in Nederland. Die discussie gaat vooral over spotprenten van de profeet: zijn die kwetsend of moeten ze gewoon kunnen?

  • In dit artikel leggen we die discussie uit en praten we met twee jongeren die de petitie wel en niet hebben ondertekend.

Waarom is de petitie gestart?

Na de moord in Frankrijk op leraar Samuel Paty is er over de hele wereld discussie over het gebruiken van spotprenten over de islamitische profeten. Voor veel moslims zijn spotprenten over de profeet Mohammed namelijk kwetsend. Voor anderen is het vrijheid van meningsuiting.

De imam van een moskee in Amsterdam deed daarom het voorstel om het beledigen van de profeet te stoppen, bijvoorbeeld door een verandering in de wet. Een andere imam startte daarop een petitie, om spotprenten over de profeet Mohammed te verbieden.

Ondertussen hebben meer dan honderdduizend mensen daar hun handtekening onder gezet. Een van die mensen is Rumaysa van 16: "Voor ons moslims is het heel kwetsend om de profeet zo negatief af te beelden, omdat hij voor ons heilig is. Wij beelden hem in ons geloof niet uit en daarom is het nog kwetsender dat bepaalde mensen dat op die manier doen om hem te beledigen en het geloof te bespotten."

Wie vindt wat?

Imam Yassin van de moskee in Amsterdam denkt dat de Tweede Kamer niets met de petitie gaat doen. Tegen De Volkskrant zegt-ie dat het hem daar ook niet per se om gaat. "Maar we moeten wel een duidelijke grens trekken als het gaat om het beledigen van de profeet." Daarvoor is de petitie volgens hem belangrijk; die helpt daarbij. Dat zoveel mensen de petitie ondertekenen, laat volgens Yassin goed zien hoe moslims zich hierover voelen. "Het betekent het dat ze hun profeet erg lief hebben. Daarbij zijn ze boos zijn over de groeiende haat naar moslims."

Rumaysa van 16 ondertekende de petitie ook: "Dat deed ik omdat ik vind dat de overheid aandacht moet besteden aan allebei de kanten van het verhaal. Ik vind dat in Nederland iedereen vrijheid van meningsuiting heeft, maar dat er te weinig rekening gehouden wordt met onze kant. En het moet ook niet zo zijn dat als iemand zich gekwetst voelt, dat je alsnog alles mag zeggen."

Of de petitie ervoor kan zorgen dat er een wet komt tegen het beledigen van de profeet, weet Rumaysa niet: "Het zou goed zijn als de petitie ervoor kan zorgen dat de profeet niet meer beledigd wordt, maar ik denk niet dat er echt iets mee gedaan gaat worden door de overheid."

Youssra van 19 ondertekende de petitie niet. "De Tweede Kamer hecht zoveel waarde aan de vrijheid van meningsuiting, dat ik het mij niet kan inbeelden dat ze ermee instemmen. Ik zie de spotprenten niet als vrijheid van meningsuiting, want het kwetst een hele grote groep, maar ik weet dat de Tweede Kamer er niet zo over denkt. Ik vind niet dat de overheid moet beslissen wat er getoond gaat worden in bijvoorbeeld de klassen."

Over het laten zien van spotprenten in de klas zegt Youssra dat het beter is als het de docent dat afstemt met de klas in een educatieve vorm. Zij kunnen de vraag stellen aan de klas, de discussie vrijheid van meningsuiting versus satire voeren. Dat is een belangrijke discussie die gevoerd moet worden en dat moet niet vanuit de overheid gereguleerd worden."

Kan de wet er ook echt komen?

Kán er eigenlijk een wet komen tegen het beledigen van de profeet Mohammed? Dat is nog maar de vraag, zeggen verschillende experts die nu met deze vraag bezig zijn.

Het is in Nederland strafbaar om een groep mensen te beledigen vanwege hun godsdienst. "Maar dat gaat niet over het beledigen van een profeet", zegt strafrechtdocent Klaas Rozemond tegen Het Parool. Via een wetgeving zou je kunnen veranderen dat dat niet meer mag - strafbaar wordt - denkt hij. Maar de kans dat zoiets in Nederland gebeurt is heel klein, zegt hij ook.

Een rechtenexpert zegt hetzelfde tegen de krant. Zij denkt dat dat ook komt omdat een paar jaar terug in Nederland het verbod op godslastering, dus het verbod om kwaad te spreken over God of godsdienstige tradities belachelijk te maken, werd geschrapt.