Wat is dat RedTeam?

Wat is er gebeurd?

  • Volgens het RedTeam, dat meedenkt over de aanpak van het coronavirus, moet ons land zo snel mogelijk in een strengere lockdown.

  • Premier Rutte liet alleen weten dat dat (nog) niet gaat gebeuren. Hij luistert vooral naar de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT).

  • Maar waar is dat RedTeam dan voor? En wat doen zij anders dan het OMT? Je leest het in dit artikel.

Waarom is dit nieuws?

Mensen moeten zo min mogelijk samenkomen en de scholen moeten twee weken dicht. Dat is wat het RedTeam onder meer adviseert aan het kabinet om het coronavirus tegen te gaan.

Maar premier Rutte vindt het te vroeg om dat te doen en wil eerst kijken hoe de huidige maatregelen het doen. "Nu besluiten tot een verdergaande lockdown heeft enorme gevolgen voor de samenleving. Je moet het echt doen op basis van de cijfers", zei hij. Hij laat zich vooral adviseren door het OMT. Maar wat is dan dat RedTeam, waarom roepen ze op tot een strengere lockdown en wat doen ze anders dan het OMT? We leggen het je uit.

Outbreak Management Team

Eerst even de basis. In zowel het OMT als het RedTeam zitten experts met kennis over het aanpakken van virusuitbraken. Allebei geven ze advies over bijvoorbeeld een mondkapjesplicht en het sluiten van de scholen.

Het OMT doet dit alleen voor de overheid. Dat team komt namelijk bij elkaar in opdracht van het RIVM wanneer er sprake is van een grote virus-uitbraak, wat nu dus het geval is. Het RIVM valt onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en die is verplicht om zo'n uitbraak aan te pakken.

De onder meer huisartsen, longartsen, GGD-artsen, IC-artsen en virologen die in het OMT zitten, hebben zelf natuurlijk al kennis over hun eigen vakgebied, en krijgen daarnaast informatie van het RIVM, ziekenhuizen, GGD's en huisartsen. En met die medische kennis samen beantwoorden zij de vragen die het kabinet heeft over het coronavirus en brengen ze adviezen uit over de aanpak ervan.

RedTeam

Dan dus het RedTeam. Dat team werkt niet in opdracht van de overheid, maar is juist bedoeld om kritisch naar de voorstellen te kijken. De groep van twaalf experts denkt sinds de zomer ook mee over de aanpak van het coronavirus. In het RedTeam zitten niet alleen experts die meer weten over virussen en andere medische onderwerpen, maar ook deskundigen op het gebied van gedrag en economie.

Het team adviseert vooral om vroeg in te grijpen met passende maatregelen om zo niet achter te feiten aan te lopen. Daarom zijn ze nu bijvoorbeeld voor een strengere lockdown, omdat de besmettingen nog steeds niet dalen en langer wachten het volgens hen alleen maar erger maakt. De adviezen die het team geeft publiceren zij online en het is aan de overheid en anderen of ze daar wat mee willen doen.

Wie vindt wat?

De adviezen van het RedTeam verschillen soms van die van het OMT. "Wij pleitten al in juli voor een landelijke mondkapjesplicht in de binnenruimtes waar je geen anderhalve meter afstand kan houden", zegt Amrish Baidjoe van het RedTeam. Het OMT was volgens hem bang dat bij zo'n plicht mensen geen afstand meer zouden houden van elkaar. "Wij checken dan bij onze gedragswetenschappers hoe dat zit, en die zeggen dat je daar helemaal niet bang voor hoeft te zijn. In het OMT zitten alleen geen gedragswetenschappers."

Volgens het OMT is er in ons land te veel discussie over de corona-aanpak door onder meer verschillende deskundigen die adviezen geven. En dat zou ervoor zorgen dat we niet met z'n allen de huidige maatregelen volgen. "De mensen in het RedTeam zijn heel capabel, maar ze moeten wel een toontje lager zingen", zegt OMT-lid Andreas Voss.

Politieke partijen in de Tweede Kamer hebben alleen wel behoefte aan adviezen van andere experts. Ze spraken zich eerder al uit over hoe het kabinet zich laat adviseren. Een meerderheid vond dat het kabinet niet alleen advies moet vragen van medische experts en dus het OMT, maar bijvoorbeeld ook van gedrags- en economiewetenschappers.