Wat doet een pedojager?

Wat is er gebeurd?

  • Pedojagers duiken ineens de hele tijd op. Er zijn veel situaties geweest de afgelopen tijd waarbij de politie uiteindelijk moest ingrijpen omdat het exposen escaleerde en er filmpjes op waren gedoken van pedojagers die pedofielen gewelddadig aanpakken.

  • De politie zegt hierover: "Als mensen voor eigen rechter spelen, trekken we een grens. Het plegen van strafbare feiten accepteren we nooit."

  • Maar wat doet een pedojager eigenlijk en waarom? Je leest het in dit artikel.

Waarom is dit nieuws?

'Pedojagers' zijn mensen die op het internet op zoek gaan naar mannen waarvan zij denken dat het pedofielen zijn, om ze te ontmaskeren en te exposen. Die pedojagers richten zich dus vooral op mannen waarvan zij zien dat ze met minderjarige meisjes praten of waarvan zij denken dat die op minderjarige meisjes vallen.

Vaak wordt de pedofiel in een Facebook groep met andere pedojagers gegooid en maken ze afspraken om deze mannen op te zoeken en aan te pakken in het echt. Daar komt vaak veel geweld bij kijken.

Wie vindt wat?

Journalist Danny Ghosen interviewde zo'n pedojager voor het programma Danny op Straat. "Ik jaag op pedo's, ik heb een fake account. In de bio staat dat ik 14 of 15 jaar ben. En heel snel krijg ik berichten binnen van oudere mannen. En daarmee neem ik contact op."

Erna geeft de jongen aan dat hij met de mannen afspreekt om een gesprek aan te gaan: "Ik ga naar z'n huis of ik spreek ergens af bij een auto, ze weten niet dat ik het ben ze denken dat het een klein meisje is. Ze denken dat ze seks gaan hebben met een minderjarige." Zulke gesprekken leiden soms dus ook tot geweld. Daarover zegt de pedojager: "het is dan geen mens meer in mijn ogen, maar een verkrachter en moordenaar."

De politie is niet blij met pedojagers. Een woordvoerder zegt: "Het mag nooit de bedoeling zijn dat burgers eigen rechter spelen. Meld je bij de politie als je het vermoeden hebt dat iemand kinderen misbruikt. De politie grijpt dan in wanneer het nodig is, bijvoorbeeld als er een kind in gevaar is."

Op sociale media zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die het eens zijn met de politie: "dat pedojagen heeft niets te maken met beschermen van kinderen maar met burgers die zonder kennis denken zelf politieagentje te mogen spelen", zegt iemand. Anderen zeggen dingen zoals: "voor mij zijn het mensen die wél wat doen om de samenleving veiliger te maken, maar die worden gehinderd in hun streven door politie en justitie."