
Wat is er gebeurd?
Mensen die in 2003 geboren zijn, krijgen vanaf nu post van de minister van Defensie. In de brief staat dat je vanaf je zeventiende verjaardag dienstplichtig bent en opgeroepen kunt worden.
Stel je voor dat er oorlog uitbreekt in Nederland of een ramp gebeurt waarbij de gewone militairen het niet meer aankunnen. Dan kan de overheid je verplichten in het leger mee te helpen. Tot die tijd verandert er niks en de kans dat het gebeurt is heel klein.
Jongens kregen deze oproep al veel langer, maar het is voor het eerst dat meisjes hem ook krijgen. De minister van Defensie hoopt dat meer meisjes zo na gaan denken over een baan in het leger. Maar hoe zit dat precies, met die vrouwen in het leger?
Waarom is dit nieuws?
Dat meisjes vanaf nu ook deze brief krijgen en dus het leger in zouden moeten in oorlogstijd, is best bijzonder. Heel lang geleden werd het leger gezien als een 'mannending' waar vrouwen zich niet mee mochten bemoeien.
Maar ondanks verschillende eerdere campagnes gebeurt dat nog niet echt. Eén op de tien mensen bij defensie is vrouw. "Dat is echt veel te weinig", zegt minister van Defensie Ank Bijleveld. "Defensie is veel te belangrijk om alleen aan mannen over te laten."
Wie vindt wat?
Iemand die wel als 18-jarig meisje voor het leger koos, is Rinke Wagenaar. Zij belandde uiteindelijk bij de landmacht en ging op missie naar Afghanistan. "Ik had een vriendje die het leger inging en was altijd een beetje jaloers op zijn verhalen", vertelt ze. "Hij mocht veel sporten en spannende oefeningen doen. Ik ben altijd een stoer en sportief meisje geweest en zag mezelf al helemaal tijgeren door de modder. Toen wist ik nog niet hoe zwaar het soms kon zijn."
Dat weinig meiden kiezen voor het leger komt volgens Rinke ook door het beeld dat vrouwen hebben bij defensie. "Het klopt dat je doordeweeks soms zonder make-up in een groen pak door de modder kruipt, maar we doen echt meer dan dat hoor. Helpen in noodhospitaals, bijvoorbeeld."
Daarnaast leggen meiden die eenmaal aan de opleiding beginnen de lat vaak erg hoog voor zichzelf, zegt Rinke. "Vrouwen maken het voor zichzelf vooral zwaar omdat ze denken dat ze zich moeten bewijzen. Ik wilde bijvoorbeeld ook per se aan de sporteisen van de mannen voldoen, terwijl het lichaam van een vrouw gewoon anders in elkaar zit."
"Voor sommige taken binnen het leger moet je veel sterker zijn dan voor andere. Het is dus echt niet zo dat je als vrouw even fit moet zijn als de fitste man van de opleiding. Als je als meisje gewoon een normale conditie hebt, kun je de opleiding echt wel aan en kun je prima in het leger aan de slag."
Ondanks dat Rinke niet echt veel vrouwelijke collega's kreeg toen ze bij defensie begon, heeft ze 'vriendinnen voor het leven gemaakt'. "Als je aan de opleiding begint, slaap je bij elkaar op de kamer. Je krijgt dan dus meteen een band. Daarna ga je samen afzien bij zware oorlogsoefeningen en maak je dingen mee die je nergens anders meemaakt. Er is geen enkel ander werk waar het teamgevoel zo sterk is als in het leger."
Rinke hoopt net als de minister van Defensie dat door de dienstplichtbrief meer meisjes gaan nadenken over een baan bij het leger. "Al is het maar een halve procent. Natuurlijk moet het wel een gezonde balans blijven tussen mannen en vrouwen en sommige taken zijn echt beter voor mannen. Maar we moeten wel naar meer gelijkheid toe, want vrouwen zijn echt belangrijk in het leger."
Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP is het daar mee eens, maar denkt dat een dienstplichtbrief niet gaat helpen om meer meisjes het leger in te krijgen. Volgens haar moet eerst de cultuur binnen het leger veranderen. "Het is als meisje niet makkelijk om onderdeel te worden van een mannencultuur. De kleine groep vrouwen die er nu is, wordt sneller slachtoffer van pesten en intimidatie. Dat doorbreek je niet met een dienstplicht."