Waarom zijn de presidentskandidaten in Amerika zo oud?

Wat is er gebeurd?

  • De presidentskandidaten zijn hard bezig met campagne voeren. President Donald Trump en uitdager Joe Biden hopen allebei om in november de titel president van Amerika te krijgen.

  • Trump en Biden zijn het vaak niet met elkaar eens, maar ze hebben wel één ding gemeen. Ze zijn allebei oud. Trump 74 en Biden is 77. Waarom is dat eigenlijk?

Waarom moet ik dit weten?

De Amerikanen hebben twee opties: Joe Biden of Donald Trump for president. Daar zal het de komende tijd in het nieuws vaak over gaan. Wil je weten waar wie precies voor staat? Scroll dan even naar beneden!

Waarom zijn het zulke oude mannen?

Dat een zittende (oude) president zich weer verkiesbaar stelt, zoals Trump nu, is niet gek. Maar waarom stelt de andere partij daar geen jongere kandidaat tegenover? Laila Frank is Amerikakenner en weet waarom oudere mensen voordelen hebben in de Amerikaanse politiek. "Je hebt als je ouder bent meer naamsbekendheid. Dat is ontzettend belangrijk als je je moet onderscheiden van anderen", vertelde ze bij de talkshow Op1.

Daarnaast hebben oudere mensen een groter netwerk, ze zijn met heel veel verschillende mensen verbonden. "In de politiek, maar ook in de gemeenschappen waar ze al heel lang politiek actief zijn", weet Frank.

"En als je naamsbekendheid hebt en een netwerk, is het makkelijker om geld binnen te halen." En geld is héél belangrijk bij de Amerikaanse verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen gooide Hilary Clinton (toen 68 jaar oud) 1,4 miljard dollar tegen haar campagne aan. Donald Trump gaf 957 miljoen uit. "Hoe meer geld je hebt, hoe meer media-aandacht je kan kopen en hoe meer je naamsbekendheid groeit", zegt Frank in het Radio 1 Journaal. En hoe meer naamsbekendheid, hoe meer geld. Het werkt dus twee kanten op.

Daarbij zitten er steeds meer oude mensen in de Amerikaanse politiek, zo schrijft het NRC. De gemiddelde Democraat, de partij van Biden, is 59,6 jaar. Bij de Republikeinen, van Trump dus, is dat iets jonger, 55,8 jaar. Maar dat zijn 'normale' politici. In de top van de partijen, belangrijke politici dus, zijn ze een stuk ouder. De gemiddelde leeftijd bij de Democraten is daar 72, en de voorzitter zelf is 80 jaar oud.

De politici die het opnamen tegen Joe Biden bij de voorverkiezingen waren ook zeker niet de jongsten. Bernie Sanders is 79 lentes jong en Elizabeth Warren is 71 jaar. Warren: "Ik zou de jongste vrouwelijke president kunnen worden."

Toch is niet iedereen grijs en gerimpeld die ooit in het Witte Huis heeft gezeten. Obama was bijvoorbeeld 47 jaar toen hij daar voor het eerst instapte. Volgens Frank is dat ook het probleem: het ontbreekt aan 'een Obama'. "Er zijn wel jongeren, maar die zijn niet getalenteerd genoeg en hebben niet dat totaalpakket", zegt Frank.

Hoewel er wel een minimumleeftijd is voor het presidentschap (je moet minimaal 35 zijn), is er geen maximumleeftijd. Al wil voormalig president Jimmy Carter dat dat er wel komt. Hij zei vorig jaar dat de baan voor president een "zeer flexibele geest" vereiste, vooral in internationale kwesties.

Wat is de leeftijd van de politici in Nederland?

Het gaat langzaam, maar de gemiddelde leeftijd van Tweede Kamerleden daalt. Zo'n twintig jaar geleden was de gemiddelde leeftijd 50, nu is dat iets minder dan 44 jaar. Ook zijn er steeds vaker twintigers en dertigers in de Kamer te vinden.