Waarom komen niet alle vermissingen in het nieuws?

Wat is er gebeurd?

  • Iets meer dan honderd keer per dag raakt iemand in Nederland kwijt. Toch halen maar heel weinig vermissingen het nieuws - van de meeste hoor of zie je helemaal niets.

  • Hoe beslist de politie of er groot wordt uitgerukt en er een Amber Alert wordt uitgestuurd? Wanneer moet een vermissing veel (media)aandacht krijgen? En hoe doet NOS dat?

  • Op Insta krijgen we daar vaak vragen over. In dit artikel leggen we onze keuzes uit als we nieuws óf juist geen nieuws maken over vermissingen.

Waarom moet ik dit weten?

Heel soms maken we een Insta-video over een vermissing. Waarom doen we dat wél, maar posten we he-le-maal niets over heel veel andere vermissingen? We snappen dat je misschien rondloopt met die vraag!

Niet alle vermissingen komen in het nieuws. Dat zou ook niet kunnen: de politie krijgt heel veel meldingen over vermiste mensen. Ieder jaar zijn het er ongeveer 40.000. Meer dan honderd per dag, dus. De politie verzamelt bij iedere vermissing snel heel veel informatie en kijkt dan hoe dringend een situatie is. De politie praat liever over hoe urgent de vermissing is. Is het iemand onder de 13 die kwijt is? Loopt iemand gevaar? Of zijn er aanwijzingen voor een misdrijf? Dan rukt de politie groot uit.

Wij kijken naar hoe de politie met een vermissingszaak omgaat. Soms is dat heel duidelijk. Dan heeft de politie het bijvoorbeeld over een verontrustende vermissing, zijn er aanwijzingen dat iemand op een gewelddadige manier is omgekomen of zijn er spullen teruggevonden. Worden er honden heli's ingezet? Is er een opsporingsbericht met foto gedeeld? Het zijn allemaal dingen die meetellen. Het kunnen redenen zijn waarom wij besluiten de vermissing te brengen.

Wie vindt wat?

Als iemand vermist is en dat nieuws wordt opgepikt door media, vinden volgers soms dat we dat nieuws dan óók moeten maken. We krijgen dan DM's met vragen: waarom staat er hier nog niets over op jullie Insta?

We maken niet zomaar nieuws over een vermissing. Soms wil iemand zelf bijvoorbeeld even weg zijn of niet gevonden worden. Ook zorgt het voor vragen als we de ene vermissing wel aandacht en de andere niet. We zijn dus terughoudend. Als we twijfelen hebben we het daarover op de redactie. We stellen dan veel vragen. Hoe lang is iemand al vermist? Zijn er andere opvallende dingen aan de hand?

Ook bellen we met de politie. Wat weten zij van de vermissing? Spelen er meer dingen mee? Waarom pakken zij er groot mee uit? Of waarom doen ze dat juist niét? Soms kan de politie zelf ook nog niet zoveel zeggen en zijn er eigenlijk nog te weinig antwoorden. We willen snel nieuwe informatie delen, maar vinden het belangrijk dat wat we delen volledig is en niet alleen maar voor méér vragen zorgt.