
Wat is er gebeurd?
De komende weken volgen we De examenklas van 2020: een door ons samengestelde klas met eindexamenleerlingen van alle niveaus.
Met die klas hebben we het deze week over studeren. Lukt dat wel, thuis? We vroegen jullie om hierover een vragenlijst in te vullen.
Daar kwam uit dat veel examenleerlingen het best wel lastig vinden om thuis te blokken. Vind jij dat ook moeilijk, omdat je je bijvoorbeeld moeilijk kan concentreren thuis of omdat je niet goed bent in plannen? Dan hebben we een paar slimme tips voor je!
Waarom moet ik dit weten?
Bijna 200.000 leerlingen zitten nu in hun eindexamenjaar. Misschien ook jij wel. Het was dan de bedoeling dat je nu nog op school zou zitten. Proefexamens maken, oefenen met de klas, de laatste vragen stellen aan je leraar en daarna de allerlaatste schooldag. Maar door de coronacrisis loopt alles anders. En nu moet jij thuis, in je eentje, blokken voor je laatste toetsen.
Wie vindt wat?
En dat thuis studeren, dat kan best lastig zijn. Dat horen we van leerlingen in onze examenklas en ook van volgers op Insta. Sommigen van hen zitten nu ook in hun examenjaar en zij vulden voor ons een vragenlijst in over thuis leren. De vragenlijst is bijna 4.700 keer ingevuld.
Ongeveer één op de tien leerlingen zegt dat thuis studeren eigenlijk niet goed kan. Bijvoorbeeld omdat er geen rustige ruimte is thuis of de wifi langzaam is. Ook zijn er leerlingen die geen laptop hebben om op te werken, omdat daar thuis geen geld voor is.
Leerlingen die al die benodigdheden wel hebben, van bureau tot webcam en laptop, zeggen dat thuis leren ook dán niet altijd even goed lukt. Omdat de zolderkamer veel te warm is, omdat het nu heel druk is thuis, omdat broertjes en zusjes ADHD hebben... Meer dan de helft van de examenleerlingen die onze vragenlijst invulde, loopt tegen dit soort problemen aan.
Moet je de komende dagen of weken nog thuis leren? We vroegen aan psycholoog Najla Edriouch, die ook veel YouTube-video's maakt, hoe je dat vol kan houden. Haar tips zijn trouwens ook voor niet-examenleerlingen.
Wat kan je eraan doen om je thuis beter te kunnen concentreren?
Najla: "Je kan informatie beter onthouden als je uitgerust bent. Voordat je gaat leren is het daarom slim om je hersenen te laten ontspannen. Je kan het vergelijken met de warming-up die je doet voordat je gaat hardlopen of een voetbalwedstrijd speelt. Ook je hersenen vinden dat fijn. Het helpt vooral goed om een stuk te gaan lopen in de natuur."
En verder, heb je nog een concentratietip?
Najla: "Het is superbelangrijk dat je genoeg pauzes neemt tijdens het leren. Probeer vooral niet om aan één stuk door naar je boeken en samenvattingen te staren, dat werkt niet. Deel je tijd liever in in blokken. Eén leerblok, en dan weer een pauzeblok. Leren, pauze, leren, pauze. Bepaal ook hoe lang die blokken duren en zet timers."
Ah! Om thuis goed te kunnen leren, is het dus handig als je een beetje kan plannen, zegt Najla dus eigenlijk. Over plannen gesproken: ongeveer 70 procent van de examenleerlingen heeft daar moeite mee, bleek uit onze vragenlijst. Sommige leerlingen maken wel een planning maar houden zich er niet aan, anderen lukt het helemaal niet om een goede planning te maken.
Heb je tips voor als je niet goed bent in een planning maken?
Najla: "Als je een planning gaat maken, is het belangrijk dat je goed weet hoe lang je je aandacht vast kan houden. Je kan daar dan rekening mee houden in je leerschema. Want: je kan wel anderhalf uur inplannen voor biologie, maar als je maar een kwartier je aandacht vast kan houden, heeft dat weinig zin. Dus: check met de timer van je telefoon hoe lang je aan één stuk kan leren. Ben je afgeleid? Zet de timer dan uit. Dat doe je een paar keer en schrijf telkens op hoe lang je je kan concentreren. Op basis daarvan maak je je planning."
In onze Examenklas 2020 heeft havoër Jasmijn (17) vooral moeite om zich aan haar planning te houden. "Een planning maken lukt wel", vertelt ze terwijl ze haar haar schrift laat zien. Jasmijn heeft een soort rooster gemaakt met to-do's. "Maar die kan ik steeds niet afvinken, want ik stel alles uit. Ik heb nu zoveel tijd, dat ik steeds denk: dat doe ik straks wel."
Heb je tips voor als je, net als Jasmijn, last hebt van uitstelgedrag?
Najla: "Als je aan het leren bent, word je vaak afgeleid door dezelfde dingen. Misschien zijn het wel altijd de appjes en snaps die jou uit je concentratie halen. Da's niet gek, want telefoons en apps worden zo ontworpen dat ze zo verslavend mogelijk zijn. Hoe dan ook: schrijf eens op wat je allemaal afleidt tijdens het leren. Want als je dat weet, kan je een oplossing bedenken."
"En nog een tip: schrijf dingen en gedachtes waardoor je wordt afgeleid op. Dat kan je dan later doen, in je pauze. Doordat je iets opschrijft, heb je er wel iets mee gedaan en is het makkelijker om het daarna even los te laten. Dat lijstje afwerken wordt dan uiteindelijk een beloning voor het leren."