Zo is het om in een aardbevingsgebied te wonen

Wat is er gebeurd?

  • Geregeld is het raak: de grond in Groningen beeft.

  • Komt allemaal door gaswinning. In de Groningse grond zit een hoop aardgas. Dat gas wordt opgepompt, onder meer om huizen mee te verwarmen of door te verkopen aan andere landen.

  • Dat oppompen zorgt voor aardbevingen. Veel huizen raakten daardoor beschadigd. Een hoop Groningers protesteerden daarom tegen de gaswinning. Dat werkte: de gaskraan gaat dicht, maar wel pas in 2022.

Waarom moet ik dit weten?

Stel je voor: je ligt rustig in bed, en opeens trilt je hele huis. Als je niet in Groningen woont maak je dit waarschijnlijk niet denderend vaak mee. Maar sommige mensen daar zijn er al bijna aan gewend. Sinds de start van de gaswinning, tientallen jaren geleden, zijn er al meer dan duizend aardbevingen geweest in Groningen.

Lars, Zoë, Veere, en Wouter maakten al een hoop van die aardbevingen mee. Deze jongeren wonen allemaal in zogenaamde 'bevingsgebieden' in Groningen: plekken waar regelmatig aardbevingen zijn.

Wie vindt wat?

Nog nooit een aardbeving meegemaakt? Check dan even dit filmpje van Wouter van 19, en je hebt een beetje een idee. Toen hij vijf jaar geleden zat te vloggen, begon opeens alles te schudden. "Dat was wel heel toevallig. Maar inmiddels is het bijna normaal. We hebben al tientallen aardbevingen meegemaakt hier." Dat geldt ook voor Zoë van 18: "Ze zijn hier meestal 's nachts. Ik slaap er bijna altijd doorheen."

Lars van 15 heeft daarin iets minder geluk: "Ik word er wel vaker wakker van. Het voelt een beetje alsof er een trein voorbij je huis raast. Alle ramen gaan trillen." Zo ervaart Wouter het ook een beetje: "Soms denk ik dat het een langsrijdende vrachtwagen is, totdat het echt langer duurt dan normaal. Af en toe hoor je ook een hele harde knal." Dat kan best eng zijn, vertelt Zoë: "Ik heb het één keer gevoeld, maar had niet meteen door wat er aan de hand was. Dat is wel even eng. Maar tegen de tijd dat ik doorhad dat het een aardbeving was, was het alweer voorbij."

Ook al duren ze maar even, de aardbevingen zorgen voor een hoop schade aan huizen. Bijvoorbeeld aan dat van Veere van 17: "Ik maak me wel zorgen voor als er een grotere aardbeving komt. Kan ons huis wel zo'n grote klap aan? We hebben nu al scheuren in ons huis, en voor 20.000 euro schade. Mijn ouders zijn nu bezig met het regelen van een schadevergoeding." Ook Lars ziet thuis de impact van de bevingen: "Wij hebben scheuren in de stenen aan de buitenkant van ons huis. Gelukkig is de rest van hout, dus het is wel veilig. Maar vrienden van me moesten wel eens een paar dagen hun huis uit, omdat het echt gevaarlijk werd."

Gewoon weggaan uit Groningen is volgens de jongeren makkelijker gezegd dan gedaan. Veere: "Wij zijn blij met de plek waar we wonen. Ik heb hier mijn vrienden en familie in de buurt wonen. Wij kiezen er niet voor dat er gas uit de grond gehaald wordt." Wouter snapt wel dat mensen weggaan als een makkelijke oplossing zien: "Maar ze weten niet hoe groot het probleem echt is. Ik snap het wel, Groningen lijkt voor veel mensen ver weg. Maar er zijn hier echte mensen, met echte schade. Die schade moet je eerst fixen, voor je überhaupt je huis kunt verkopen."

Omdat de gaswinning voor zo veel schade zorgt, heeft de overheid besloten de gaskraan dicht te draaien. Dat gebeurt in de loop van 2022. Een fijn idee, vindt Veere: "Wat mij betreft mogen ze volgende week al stoppen. Hoe sneller hoe beter."