Alles wat je moet weten over de HPV-prik

aangepast 

Wat is er gebeurd?

  • Jongens kunnen binnenkort een uitnodiging voor een vaccin tegen het HPV-virus verwachten. Dat is het virus waar je baarmoederhalskanker van kan krijgen, maar ook mond-, keel-, anus- en peniskanker.

  • Tot nu toe kregen alleen meisjes de vaccinatie, maar dat is dus veranderd. Ook de leeftijd waarop de prik wordt gegeven is veranderd: van 13 jaar naar 10 jaar.

  • We kregen veel vragen over de prik. De vragen die het meest werden gesteld, beantwoorden we hieronder.

Wat is HPV?

HPV staat voor 'humaan papillomavirus'. Het is een heel besmettelijk virus dat makkelijk wordt doorgegeven tijdens seks. Er zijn ook veel soorten HPV's: 8 op de 10 mensen krijgt ermee te maken. De meeste varianten van het virus zijn niet gevaarlijk, maar soort 16 en 18 zijn dat wel, en die kunnen zorgen voor kanker.

Hoe wordt HPV overgedragen?

HPV kan overgedragen worden tijdens seks. Het virus is erg besmettelijk, maar wordt vaak door het lichaam zelf opgeruimd. 80 procent van de vrouwen die seks hebben, hebben het virus al gekregen (en zijn dus vaak helemaal niet ziek).

Hoeveel mensen krijgen er kanker door HPV?

Elk jaar krijgen ongeveer duizend vrouwen en vierhonderd mannen kanker door HPV. Meisjes kunnen door het virus baarmoederhalskanker krijgen, jongens mond-, keel-, anus- en peniskanker.

Waarom worden nu ook ineens jongens geprikt?

Inmiddels is duidelijk geworden dat ook jongens vormen van kanker kunnen krijgen door HPV. Daarom heeft de Gezondheidsraad tegen de regering gezegd dat ook jongens ingeënt moeten worden tegen het virus.

Daarnaast zijn jongens én meisjes beter beschermd als ze allebei zijn ingeënt, dit komt door groepsbescherming (zie onderaan).

Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder: "Er zijn maar een paar vaccins die wat kunnen doen tegen kanker, maar dit is er een van, dus we willen dat zoveel mogelijk mensen die krijgen."

Waarom krijg je de prik vanaf 10 jaar al?

Volgens deskundigen is het belangrijk om de prik te halen lange tijd voor je voor het eerst seks hebt. Daarom krijgen jongens en meiden vanaf 10 jaar de uitnodiging. Het vaccin is sterk genoeg om vroeg te worden gegeven en dan lang genoeg te werken.

Heeft de vaccinatie ook slechte bijwerkingen?

Nee, het vaccin is veilig volgens de Gezondheidsraad. Er is onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat er geen verband is tussen de HPV-vaccinatie en chronische vermoeidheid, migraine en ziektes van het afweersysteem. Er gaan op het internet veel verhalen rond dat dit wel zo zou zijn.

Krijg je de vaccinatie ook nog als je 16 bent?

Er wordt nu dus ingevoerd dat kinderen de vaccinatie krijgen als ze 10 zijn. Maar daardoor zijn er ook veel jongens die de vaccinatie nog niet hebben gehad. Die kunnen het vaccin nog wel gratis krijgen. "Jongeren tot en met 26 jaar krijgen een herkansing," zegt de staatssecretaris. "Juist omdat we het zo belangrijk vinden dat veel mensen gevaccineerd worden."

Mag je de prik niet meer krijgen als je ouder bent dan 26?

Jawel, maar dan moet je dat zelf regelen bij de huisarts en ervoor betalen. Kost tussen de 127 en 155 euro. Tot en met 25 is het gratis.

Hoe merk je dat je besmet bent met HPV?

Dit merk je niet, er zijn geen duidelijke klachten. Wel zijn er klachten bij baarmoederhalskanker die je kunt merken. Zoals bloeden tijdens of vlak na seks, bloeden terwijl je niet ongesteld bent of ongewone afscheiding uit je vagina.

Zijn er medicijnen tegen HPV?

Nee. Het lichaam moet het zelf opruimen, maar soms lukt dat dus niet. Daarom is het verstandig om je in te enten.